Κρήτη

Ξενάγηση στην ιστορία της Κρήτης

Με δύο ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συνεχίζεται, μεθαύριο Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι, ο κύκλος ξεναγήσεων για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό που οργανώνει η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών κάθε Δευτέρα του Μάη στο Ιστορικό Μουσείο

. Το πρόγραμμα των προσεχών ξεναγήσεων, με πεδίο εστίασης αυτή τη φορά τους νεότερους χρόνους, έχει ως εξής:

* "Η οθωμανική περίοδος στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης". Ξενάγηση από τον Αγησίλαο Καλουτσάκη, επιμελητή της Ιστορικής Συλλογής του ΙΜΚ. Από την απόβαση του οθωμανικού στρατού στη δυτική Κρήτη τον Ιούνιο του 1645 ως την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και την επίσημη Ένωση με την Ελλάδα το 1913, η περιήγηση θα εστιάσει σε γνωστές αλλά και λιγότερο γνωστές πτυχές της οθωμανικής περιόδου, με οδηγό τα σχετικά υλικά τεκμήρια που παρουσιάζονται στις εκθέσεις του Ιστορικού Μουσείου.

* "Όψεις της κρητικής υπαίθρου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης". Ξενάγηση από την Αγγελική Μπαλτατζή, επιμελήτρια της Εθνογραφικής Συλλογής του ΙΜΚ. Η ξενάγηση θα εστιαστεί στο χώρο και το χρόνο των κατοίκων της υπαίθρου. Στην Εθνογραφική Συλλογή του ΙΜΚ, το μεσογειακό μονόχωρο καμαρόσπιτο και επιλεγμένες προθήκες της έκθεσης θα μας αποκαλύψουν ψηφίδες της τοπικής αρχιτεκτονικής, του αγροτικού νοικοκυριού και του κύκλου της ζωής.

Σχόλια