default-image

Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κρήτη, ποιοι πρέπει να προσέξουν

Κρήτη
Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κρήτη, ποιοι πρέπει να προσέξουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης  καλεί να υιοθετήσουν για τις επόμενες ώρες η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης , άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Με ανακοίνωση της η Περιφέρεια δίνει συμβολές στηριζόμενη στις προβλέψεις των μετεωρολόγων για μεταφορά αφρικανικής σκόνης και υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 που θα επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50μg/m3 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα εξελιχθεί από το Σάββατο 13-05-2017 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14-05-2017 με βάση την παρούσα πρόγνωση και θα επηρεαστεί ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ συστήνει:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα  μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους

δ) Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του 2017

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η «θερμή εισβολή» από τα νοτιοδυτικά ξεκινά από σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα και το μετεωρολογικό ιστότοπο meteocrete.gr, αν και οι νοτιάδες που θα επικρατήσουν τη σημερινή μέρα δε θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, θα ευνοήσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού. Εξάλλου, οι νότιοι άνεμοι αναμένεται να μας φέρουν και... αρκετή ποσότητα σκόνης, κυρίως αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή.

Από Δευτέρα επιστροφή στην άνοιξη

Από την ερχόμενη εβδομάδα επανερχόμαστε σε περισσότερο... ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, από τη Δευτέρα αναμένεται υποχώρηση της «θερμής εισβολής», μετατροπή των ανέμων από νοτιάδες σε βοριάδες, και αισθητή υποχώρηση της σκόνης.

Από την Τρίτη αναμένεται σταδιακή ενίσχυση του βορείου ρεύματος, με παράλληλη «ψυχρή εισβολή» από τα βόρεια.

Αυτό θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης φαινομένων από την Τετάρτη

Ρεπορτάζ:  Βάλια Μπούη - Νικόλας Αγγελίνος

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News