default-image

Κρήτη: 7 ώρες δραματικής ομηρίας με πυροβολισμούς (video)

Κρήτη
Κρήτη: 7 ώρες δραματικής ομηρίας με πυροβολισμούς (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπειτα από 7 ώρες αγωνίας και στιγμές θρίλερ αφού υπήρξε ακόμα και ανταλλαγή πυροβολισμών , πείστηκε να παραδοθεί ο πρωταγωνιστής της ομηρίας στη μονάδας ΟΚΑΝΑ Χανίων.

Προηγήθηκαν δραματικές στιγμές με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη με τη βοήθεια ψυχιάτρου, ψυχολόγου της ΕΛΑΣ ,εισαγγελέα και του πατέρα του 43χρονου που προσπαθούσε απεγνωσμένα να τον πείσει να βγει από το χώρο.

Στην Ασφάλεια για ανάκριση

Ο 43χρονος τοξικομανής σε αποθεραπεία πατέρας 5 παιδιών σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε και αιμορραγούσε οπότε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια ωστόσο υπέγραψε και πήρε εξιτήριο ενώ οδηγήθηκε για ανάκριση στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατα τη διάρκεια της ανάκρισης υποστήριξε ότι η απόγνωση τον οδήγησε στην κίνησή του και ότι δεν είχε σε καμία περίπτωση πρόθεση να βλάψει τις τρεις εργαζόμενες, παρά το γεγονός ότι τοποθέτησε το όπλο στον κρόταφο της ψυχιάτρου.

Ο δήμαρχος Χανίων κ .Βάμβουκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κρήτη tv εξήγησε ότι υπήρξε απόφαση από το 2013 για κατεδάφιση του περιπτέρου του 43χρονου και εισαγγελική εντολή, ενώ έτσι κι αλλιώς θα του έκοβαν και το ρεύμα. Επανέλαβε όμως ότι δεν θα γίνει παρέμβαση το επόμενο διάστημα μετά τις εξελίξεις.

Αποκλειστικό ντοκουμέντο μάλιστα παρουσίασε  η ΚΡΗΤΗ TV που μετέδωσε ζωντανά και τη στιγμή που έγινε η ανταλλαγή των πυροβολισμών στον ΟΚΑΝΑ με αστυνομικούς να απαντούν  στα πυρά του 43χρονου που θέλησε με τον τρόπο αυτό διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο Δήμος Χανίων αποφάσισε να ξηλώσει το περίπτερό του από το Ενετικό λιμάνι. Πάντως ο κ. Βάμβουκας, δήμαρχος Χανίων δεσμεύτηκε ότι θα υπαρξει λύση και ότι το περίπτερο του θα παραμείνει στο σημείο μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι.

Δείτε τη στιγμή της ανταλλαγής των πυροβολισμών:

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΡΗΤΗ: ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΜΗΡΟΥΣ, ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Το χρονικό της υπόθεσης

Πυροβολισμοί νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη μονάδα Χορήγησης Μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά μεταξύ ενός 43χρονου και αστυνομικών.

Απείλησε με το όπλο στον κρόταφο ψυχίατρο  

Ο 43χρονος τοξικομανής σε αποθεραπεία έφτασε μετά τις 8 το πρωί σε έξαλλη κατάσταση στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ Χανίων με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο Δήμος Χανίων αποφάσισε να ξηλώσει το περίπτερό του από το Ενετικό λιμάνι.

Εισέβαλε στο χώρο και αμέσως ειδοποιήθηκαν άνδρες της ομάδας Δίας. Ο 43χρονος εκτός εαυτού σύμφωνα με πληροφορίες άρπαξε μια 61χρονη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι ψυχίατρος και έστρεψε το όπλο στο κεφάλι της, απειλώντας να την κρατήσει όμηρο.

Εκείνη κατάφερε να ξεφύγει και μαζί με δύο ακόμα γυναίκες κλείστηκε σε ένα στενό δωμάτιο, μήκους 1 επί 1,5 μέτρου που χρησίμευε ως αποθήκη. Ο 43χρονος πυροβόλησε τους αστυνομικούς που «απάντησαν» στα πυρά και στο χώρο επικράτησαν σκηνές σοκ μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολιτών και τοξικομανών σε αποθεραπεία.

Στο σημείο άμεσα και Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης από το Ηράκλειο.

Έπειτα από 7 ώρες, το θρίλερ έληξε με την παράδοση του 43χρονου που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ:

"Το πρωί της 8ης Μαΐου ένα σοβαρό συμβάν εκτυλίχθηκε στην Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον χώρο του Ψυχιατρείου Χανίων όταν ένοπλος άνδρας, μέλος του Προγράμματος, εισέβαλε στον χώρο της Μονάδας. Ο άνδρας ζητούσε να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Δήμου Χανίων για απομάκρυνση του περιπτέρου, το οποίο λειτουργεί ο ίδιος, στο ενετικό λιμάνι της πόλης.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, ο Δήμαρχος Χανίων αλλά και συγγενείς του δράστη. Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση, το συμβάν έλαβε αίσιο τέλος.Πρόκειται για ένα περιστατικό που προκάλεσε αναστάτωση τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους εργαζομένους στην Μονάδα και στους συγγενείς τους. Πρόκειται, ωστόσο, για μεμονωμένο περιστατικό με πολλές παραμέτρους, που δεν σχετίζονται με την λειτουργία της Μονάδας και του ΟΚΑΝΑ συνολικότερα.

Ο ΟΚΑΝΑ όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να προστατεύσει αφενός μεν τους 8.500 ωφελούμενούς του και τις οικογένειές τους αφετέρου δε το προσωπικό του από βίαιες συμπεριφορές τόσο μέσω της θεραπείας όσο και με την παρουσία προσωπικού φύλαξης σε όλες τις θεραπευτικές δομές του.

Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας σε όλους όσοι βίωσαν αυτήν την δύσκολη κατάσταση".

Ο Δήμαρχος Χανίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "θα ήθελε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί την Ελληνική Αστυνομία για τον ψύχραιμο και αποτελεσματικό τρόπο που αντιμετώπισε το δύσκολο αυτό περιστατικό καθώς και για την καλή συνεργασία που είχαμε που οδήγησε στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη".   

Το δελτίο τύπου της Αστυνομίας

Αισίως έληξε η διαδικασία διαπραγμάτευσης με 43χρονο ημεδαπό σε κτίριο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) στη Σούδα Χανίων, από την ειδική ομάδα διαπραγματευτών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Ειδικότερα, σήμερα το πρωί ο 43χρονος με την απειλή όπλου ακινητοποίησε στον εξωτερικό χώρο του Οργανισμού, 61χρονη εργαζόμενη, ζητώντας να γίνει δεκτό προσωπικό του αίτημα από δημόσιο φορέα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, που κατέφθασαν στο σημείο.

Ο 43χρονος, αντιλαμβανόμενος την παρουσία τους πυροβόλησε εναντίον τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών και να τραυματιστεί, ενώ παράλληλα η 61χρονη κατάφερε να διαφύγει.

Στη συνέχεια πυροβόλησε την τζαμαρία της πόρτας του Οργανισμού και εισήλθε στο κτίριο, όπου παρέμεινε για αρκετές ώρες, ενώ σε δωμάτιο όπου δεν είχε πρόσβαση παρέμεναν η 61χρονη και ακόμη δύο εργαζόμενες στον Οργανισμό.

Στο χώρο έφτασαν άμεσα η Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, ομάδα διαπραγματευτών και ειδικός ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Η ομάδα διαπραγμάτευσης, μετά από πολύωρο διάλογο κατάφερε και τον έπεισε, να εξέλθει από το κτίριο και να παραδώσει το όπλο του.

Σε βάρος του 43χρονου, ο οποίος αρχικά μεταφέρθηκε στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Χανίων, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Βίντεο - φωτογραφίες: Αντώνης Ιγγλεζάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News