Κρήτη

Tι θα γίνει με τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς της ΔΕΗ;

«Επιτέλους τι θα γίνει με τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς ρεύματος και τις καθυστερήσεις στη διασύνδεση των νησιών;»... Το εύλογο αυτό ερώτημα θέτει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος και ζητά να απαλλαχθούν οι καταναλωτές από το υπερβολικό κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

 Επίσης ζητά να αποκλιμακωθούν οι χρεώσεις ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και να αρθούν τα εμπόδια και να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες και τα έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν "φουσκωμένους" λογαριασμούς ρεύματος, γεγονός που αποτελεί αιτία εκδήλωσης έντονων διαμαρτυριών αλλά και δικαιολογημένων και εύλογων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς, το μεγαλύτερο μέρος είναι φόροι και τέλη, ΕΡΤ και πρόσθετες χρεώσεις για τα δίκτυα, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, και μόνο το 56% αφορά την παραγωγή ενέργειας.

Από τα πρόσθετα, εκτός από τις χρεώσεις για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν παροχή υπηρεσιών, έχουν αυξηθεί δραματικά οι χρεώσεις για ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και ΕΤΜΕΑΡ.

Η αύξηση των ποσών των ΥΚΩ, όπως επίσης και χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ, αποτελούν σημαντική αιτία των "φουσκωμένων" λογαριασμών.

Από τις χρεώσεις ΥΚΩ, που ανέρχονται περίπου στα 400 εκατομμύρια συνολικά, τα 50-60 εκατ. αφορούν το Κοινωνικό Τιμολόγιο και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα αφορούν το υψηλότερο κόστος ενέργειας, όπως αυτό παράγεται στα νησιά.

Όμως από τον Ιούλιο του 2014 έχουν συναφθεί συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έπρεπε να έχει παραδοθεί το αργότερο τον Ιούλιο του 2016. Η λειτουργία του θα εξοικονομήσει κάθε χρόνο 100 εκατ. ευρώ από το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Σήμερα, ένα χρόνο μετά τη συμβατική ημερομηνία παράδοσης του έργου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζει να "φορτώνει", εξ αυτής της αιτίας, τους λογαριασμούς με το κόστος των 100 εκατ. ευρώ το χρόνο, με άγνωστη την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

Οι ίδιες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Ένα έργο που εντάχθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα (PCIs) ως τμήμα του μεγάλου διευρωπαϊκού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής, του EuroAsia Interconnector, ένα έργο που θα έπρεπε να λειτουργεί μέχρι το 2020, ακόμη περιμένει την επιλογή του αναδόχου για την αρχική μελέτη βυθού»...

Παρακάτω τα ερωτήματα που θέτει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται ως εξής: «Επειδή, τόσο η κοινωνική πολιτική, όσο και το αυξημένο κόστος στα νησιά είναι ευθύνη του κράτους, αλλά "φορτώνονται" στους καταναλωτές με τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς, ερωτάσθε:

- Τι θα πράξετε για να αρθούν τα εμπόδια και να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες και τα έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης;

- Μέχρι την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών, έχετε την πολιτική βούληση να απαλλάξετε τους καταναλωτές από το κόστος των ΥΚΩ;

- Τι άλλο θα πράξετε για να αποκλιμακωθούν οι χρεώσεις ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και ΕΤΜΕΑΡ;».

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα αυτό έχει κυριολεκτικά ανάψει "φωτιές" στους κόλπους της κυβέρνησης, αφού καθημερινά ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν λόγο για "φουσκωμένους" λογαριασμούς που δεν μπορούν να εξοφλήσουν.

Βέβαια, από την τοπική ΔΕΗ έχουν δοθεί στοιχεία που αναφέρουν ότι πρόκειται για αυξημένες καταναλώσεις ρεύματος στη διάρκεια του χειμώνα, λόγω της σφοδρότητας αυτού, από τη μια, και της απαγορευτικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από την άλλη.

Ωστόσο, όλοι παραδέχονται τις ανατιμήσεις σε χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και σε άλλους φόρους που έχουν αυξηθεί, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη εξαντλημένα οικονομικά ελληνικά νοικοκυριά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια