default-image

Στην Κρήτη ο εγγονός του Κουστώ, σχέδια για θαλάσσιο πάρκο

Κρήτη
Στην Κρήτη ο εγγονός του Κουστώ, σχέδια για θαλάσσιο πάρκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο παγκοσμίου φήμης ωκεανογράφος - ερευνητής Φαμπιέν Κουστώ , εγγονός του πρωτοπόρου Ζακ Υβ Κουστώ βρέθηκε χθες στα Χανιά όπου μίλησε στο συνεδριακό κέντρο της ΑΝΕΚ για την ανάγκη ανάληψης ενεργού δράσης για την  προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ο Φαμπιέν Κουστώ μετά από σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης , τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αθηνών και επιχειρηματικούς φορείς, έκανε γνωστό ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συνεργασίας.

 «Αναζητώ να δημιουργήσω προγράμματα και πιθανές συνεργασίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Οργανισμό μου για να δούμε αν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο κορυφαίος ωκεανογράφος ο οποίος έχει ιδρύσει από το 2016 τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κέντρο Μάθησης Ωκεανών» με στόχο την προστασία των παγκόσμιων θαλασσών.

Περιγράφοντας το όραμα του ο κ. Κουστώ τόνισε ότι στόχος του είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους του σήμερα να αναλάβουν δράση για να σώσουν το μέλλον των παιδιών.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κορυφαίος ερευνητής - ωκεανογράφος είχε συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου αναζητώντας τις δυνατότητες συνεργασίας του με την Ελλάδα. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να μιλήσει με λεπτομέρειες για τις προτάσεις του και αρκέστηκε να αναφέρει ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό . Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω με τους ανθρώπους της Ελλάδας ,τις αρχές , για να έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε μαζί, γιατί τώρα είναι η ώρα και έχουμε πάρα πολλές ιδέες αλλά προηγουμένως θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι ιδέες είναι αποδεκτές και αρέσουν στους Έλληνες».

Ο Φαμπιέν Κουστώ είπε ότι είχε συναντήσεις και στην Κρήτη με μέλη της κοινωνίας «για να δουν ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε σε πολλά επίπεδα και όχι μόνο στην εξερεύνηση περιπέτειας αλλά και στο επίπεδο του προγραμματισμού διατήρησης της ζωής για να κρατήσουμε την Ελλάδα όμορφη μακροπρόθεσμα».

Εγγονός του πρωτοπόρου ωκεανογράφου, ο Φαμπιέν Κουστώ  μίλησε σε μαθητές σχολείων των Χανίων μετά από πρόσκληση της ΑΝΕΚ που θέλησε να εκφράσει τη βούληση της να συμμετέχει ενεργά στη διαφύλαξη των ελληνικών θαλασσών. Ο κ. Κουστώ μοιράστηκε με τα παιδιά τις συναρπαστικές εμπειρίες του στο πλευρό του παππού του Ζακ Υβ Κουστό ,τη μαγεία του βυθού όπου έχει μείνει για διάστημα έως και 32 ημερών αλλά και το όνειρο του για ένα προστατευμένο θαλάσσιο περιβάλλον.

Σχέδια για θαλάσσιο πάρκο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ κ. Γιώργος Κατσανεβάκης επεσήμανε ότι «γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης σε θαλάσσιο πάρκο μιας ευρύτερης περιοχής 18.000 στρεμμάτων που καλύπτει τη βόρεια περιοχή της Κρήτης και την κεντρική περιοχή του Αιγαίου .Αυτή η προσπάθεια όταν ολοκληρωθεί θα αναδείξει την πατρίδα μας και το περιεχόμενο της».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News