default-image

Επενδυτική "επέλαση" από τον όμιλο Καράτζη και το 2017

Κρήτη
Επενδυτική "επέλαση" από τον όμιλο Καράτζη και το 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδυτικής "επέλασης"... συνέχεια για τον Όμιλο Καράτζη, ο οποίος, μετά την αύξηση εσόδων που πέτυχε το 2016, προχωρά εντός του 2017 σε νέο μπαράζ επενδύσεων και στους τρεις βασικούς τομείς (βιομηχανικό, ξενοδοχειακό και ενεργειακό) στους οποίους δραστηριοποιείται...

Ο κρητικός όμιλος, κατά βάση εξαγωγικός, δραστηριοποιείται με αξιοσημείωτη επιτυχία στον τομέα της βιομηχανίας (παραγωγή υλικών συσκευασίας), στον ξενοδοχειακό με μονάδες στην Κρήτη, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και πρόσφατα στην εμπορία ενέργειας μέσω της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας ΚΕΝ.

Το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τον Όμιλο Καράτζη σε επίπεδο πωλήσεων, εσόδων και κερδοφορίας. Πέρυσι, συγκεκριμένα, ο Όμιλος πέτυχε αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 7,2% φτάνοντας τα 77,6 εκατ. ευρώ (έναντι 72,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση). Η ενίσχυση των πωλήσεων προέκυψε κυρίως από τον τομέα βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,8 εκατ. ευρώ (+8,7%), από τον τομέα ξενοδοχειακής δραστηριότητας κατά 340 χιλ. ευρώ (+3,1%) και από τον τομέα της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά κατά 112 χιλ. ευρώ (+1,8%). Τα EBITDA σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 19,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,8 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 11,4%, η οποία οφείλεται στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του βιομηχανικού και του ξενοδοχειακού τομέα.

Παράλληλα, πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, κυρίως στο βιομηχανικό αλλά και τον ξενοδοχειακό τομέα, οι οποίες διευκολύνθηκαν από τις αυξημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου (6,9 εκατ. ευρώ), επιτρέποντας επίσης και την περαιτέρω μείωση του τραπεζικού δανεισμού (16,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016).

Οι νέες επενδύσεις

Με φόντο τα καλά οικονομικά αποτελέσματα του 2016 και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί, ο κρητικός όμιλος όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακόψει... ταχύτητα, αλλά ίσα-ίσα ετοιμάζεται να πατήσει κι άλλο... "γκάζι"!

Μέσα στο 2017 δρομολογούνται σημαντικές νέες επενδύσεις και στους τρεις τομείς, ενώ προγραμματίζεται σημαντική ενίσχυση της θυγατρικής της εταιρείας "ΚΕΝ Α.Ε." που δραστηριοποιείται στην εμπορία ενέργειας, σχεδιάζοντας να αναπτύξει, μέσω δικαιόχρησης, δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το capital.gr:

* Στη βιομηχανική δραστηριότητα του ομίλου, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Δ.Σ. που συνοδεύει τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2016, αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 10% για το 2017. Εντός της χρονιάς, σχεδιάζεται η επέκταση των παραγωγικών χώρων του εργοστασίου της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας. Η επέκταση αφορά σε κτηριακές εγκαταστάσεις 3.000 τ.µ. και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό. Το περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η επένδυση της μητρικής σε έξι νέες μηχανές παραγωγής στο εργοστάσιο της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στο επίπεδο των 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο νέος μηχανολογικός εξοπλισμός αναμένεται να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου κατά 10% περίπου.

* Στις ξενοδοχειακές δραστηριότητες, η "Καράτζης" υλοποιεί επένδυση 16 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέου ξενοδοχείου στο Δράπανο Χερσονήσου. Πρόκειται για το 5 αστέρων "Nana Princess", το οποίο βρίσκεται δίπλα στο υφιστάμενο ξενοδοχείο της εταιρείας "Nana Beach". Η νέα μονάδα θα διαθέτει 120 δωμάτια και 250 κλίνες, σε µια έκταση 37 στρεμμάτων στο Δράπανο Χερσονήσου, και θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας. Το κόστος της αναμένεται να αγγίξει τα 16 εκατ. ευρώ, µε ενισχυόμενο κόστος 4,43 εκατ. ευρώ. Το project βρίσκεται σε προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο και εκτιμάται ότι το ξενοδοχείο θα ανοίξει τις πόρτες του στην επόμενη τουριστική σεζόν (Μάιος 2018). Για το 2017 αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών στις ξενοδοχειακές δραστηριότητες του ομίλου της τάξης του 5%.

Σημειώνεται πως η θυγατρική "Στέλλα ΠΟΛΑΡΙΣ ΚΡΕΤΑ Α.Ε." κατέχει έκταση παραθαλάσσιας γης στην Ιεράπετρα, στο νομό Λασιθίου, όπου μελλοντικά σχεδιάζει να κατασκευάσει πολυτελές θέρετρο 700 κλινών και συγκρότημα με μπανγκαλόου. Για το λόγο αυτό η οικογένεια Καράτζη βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλο τουριστικό οργανισμό.

* Τέλος, ως προς τις πωλήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών, η εταιρεία αναμένει σταθεροποίηση στις παραγόμενες μονάδες ενέργειας και των πωλήσεων αντίστοιχα. Επίσης, εξετάζονται επενδύσεις στο χώρο των αιολικών πάρκων. Σε ό,τι αφορά την "ΚΕΝ Α.Ε.", η εταιρεία προσδοκά να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς µε την ανάπτυξη δικού της δικτύου καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, µε τη μέθοδο του franchise. Επίσης, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια προμήθειας φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές και αναμένεται η έγκριση εντός του έτους.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News