default-image

Κρήτη: Η αιωνόβια γιαγιά Χρυσή "φτάνει" τα 101 χρόνια!

Κρήτη
Κρήτη: Η αιωνόβια γιαγιά Χρυσή "φτάνει" τα 101 χρόνια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Η μορφή της γιαγιάς Χρυσή τρυφερή και συγκινητική. Η πραγματική έκπληξη όμως περιμένει όσους ρίχνουν μια ματιά στην ταυτότητά της αφού έχει γεννηθεί τον Ιούλιο του 1916 και έχει συμπληρώσει ήδη έναν αιώνα ζωής! Η Κρητικιά γιαγιά θα σβήσει το καλοκαίρι 101 κεράκια και ανήκει με περηφάνια στη γενιά των αιωνόβιων παππούδων και γιαγιάδων αυτού του τόπου.

Για όλη της τη ζωή έζησε στο χωριό Καμαράκι του δήμου Μαλεβιζίου αλλά πριν από δύο δεκαετίες οπότε και πέθανε ο σύζυγός της, η ζωή την οδήγησε κοντά στην κόρη της στο Ροτάσι.Η γλυκιά γιαγιά γρήγορα αγαπήθηκε από όλους οι οποίοι τη ρωτούν συχνά πως κατάφερε να ζήσει τόσα χρόνια και πως μαζί με πολλούς άλλους γέροντες της Κρήτης ξεπέρασε τα 100 χρόνια.

Η γλυκιά γιαγιά έσβησε το κεράκι για τα 100 χρόνια ζωής

Η οικογένεια της εκατοντάχρονης περιγράφει μάλιστα με χιούμορ ένα απρόοπτο περιστατικό καθώς η ηλικιωμένη χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε κέντρο υγείας, αφού έπεσε και χτύπησε. Άναυδος ο γιατρός αντικρίζοντας την ημερομηνία γέννησης στο βιβλιάριο υγείας, μοιράστηκε την έκπληξή του με τον οδηγό ασθενοφόρου, ξεχνώντας για λίγο τον τραυματισμό!

Τα μυστικά της διατροφής

Η κόρη της Xρυσής Μιχαλάκη μιλώντας στο neakriti.gr αφηγήθηκε χαρακτηριστικάτα μυστικά της διατροφής και της καθημερινότητας της μαμάς της λέγοντας ότι «πάντα έτρωγε όσο πρέπει και ήταν λιτή στη διατροφή της. Ήταν αγνό φαγητό και αγαθά του χωριού. Δεν της άρεσαν τα αλλαντικά ή τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Φρόντιζε να τρώει όλη η οικογένεια χορταρικά αλλά δεν είχε αποκλείσει από τη διατροφή μας και το κρέας. Θυμάμαι τις Κυριακές που συχνά φρόντιζε να υπάρχει στο τραπέζι κουνέλι ή κοτόπουλο».

Ζούσε λιτά και μεγάλωσε 5 παιδιά

Η αιωνόβια Κρητικιά έμεινε μικρή ορφανή από πατέρα, πέρασε τα δεινά της κατοχής και μεγάλωσε με τις όποιες δυσκολίες 5 παιδιά. Παρά το γεγονός ότι όπως οι Κρητικιές της εποχής , έμαθε στη σκληρή δουλειά και την κακουχία, κατάφερε να ζήσει έναν αιώνα ζωής. Όπως περιέγραφε συχνά  η γιαγιά « πρόσεχα ζώα, πήγαινα στα αμπέλια, ακόμα και σε ελιές στου Πρέβελη. Η καθημερινή δουλειά ήταν σκληρή αλλά όλοι δούλευαν στα χωράφια».

Και ο αδερφός της γιαγιάς Χρυσής κατάφερε να φτάσει τα 97 χρόνια αλλά και η αιωνόβια θα «πατήσει» το καλοκαίρι τα 101 έτη. Αν και η μνήμη συχνά δεν τη «βοηθάει»,  η γιαγιά παραμένει ακμαιότατη. Το μυστικό της μακροζωίας δεν συνίσταται μόνο στο λιτό τρόπο ζωής λέει η οικογένειά της, καθώς «είναι πάντα υπομονετική και ήρεμη». Όπως φαίνεται κατάλαβε γρήγορα ότι το νόημα της ζωής κρύβεται στις μικρές και απλές χαρές. Και οι ευχές όλων τη συνοδεύουν στη ζωή της, αφού της εύχονται να φτάσει «και στα 110»!

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News