Κρήτη

Γιόφυρο: Απίστευτο video για"εγκλωβισμένη" γειτονιά

Eπιστράτευσαν βίντεο και φωτογραφίες για να περιγράψουν τον καθημερινό τους Γολγοθά κάτοικοι γειτονιάς.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι οι κάτοικοι της οδού Πάρη στο Γιόφυρο Ηρακλείου οι οποίοι ταλαιπωρούνται όχι μόνο από την απότομη κλίση του δρόμου αλλά και επειδή πρόκειται για αδιέξοδο. Όπως περιγράφουν όταν χρειάστηκε να προσεγγίσει ασθενοφόρο έφτασε με την όπισθεν και αφού οι οδηγοί εκκένωσαν το δρόμο από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ήδη μετά από συλλογή υπογραφών έχουν ζητήσει διάνοιξη του δρόμου ενώ στα προβλήματα της περιοχής είχε αναφερθεί με ρεπορτάζ στο παρελθόν και το neakriti.gr. Όπως υποστηρίζουν όμως παρά τη συνάντηση που είχαν πριν από μερικούς μήνες με τον κ.Αναστασάκη δεν έλαβαν τις απαντήσεις που περιμένουν με αγωνία.

Eπιστράτευσαν μάλιστα βίντεο και φωτογραφίες για να περιγράψουν τον καθημερινό τους Γολγοθά

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΓΙΟΦΥΡΟΣ: ΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Η Κλαίρη Νικηφόρου εκπροσωπώντας μερίδα κατοίκων έστειλε το εξής  κείμενο αναφερόμενη σε προβλήματα των τελευατίων 25 ετών:

"Μέχρι και αυτή τη στιγμή ο δρόμος παραμένει υπό μορφή τσιμέντου, με επικίνδυνη κλίση και απότομα σκαμπανεβάσματα από πρόχειρες παρεμβάσεις που οι κάτοικοι υλοποίησαν προκειμένου να μπορέσουν να αυτοεξυπηρετηθούν. Η διέλευση των οχημάτων και των πεζών είναι δύσκολη έως πολλές φορές ακατόρθωτη. Ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος λόγω του ανώμαλου οδοστρώματος και εξαιτίας της έντονης ολισθηρότητας ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα που το φαινόμενο είναι εντονότερο. Μη έχοντας σωστό αποχετευτικό δίκτυο τα όμβρια νερά τρέχουν με μανία και έχουν δημιουργήσει ένα είδος καταρράκτη στο τέλος του δρόμου.

Πλησιάζουν με δυσκολία οχήματα έκτακτης ανάγκης

Ο δρόμος είναι αδιέξοδο πράγμα που θέτει ζητήματα ασφάλειας σε δεκάδες κάτοικους καθώς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. σεισμού ή πυρκαγιάς ή ανάγκη για μεταφορά ασθενή στο νοσοκομείο κ.α.) τόσο η διαφυγή των κατοίκων όσο και η πρόσβαση για την παρέμβαση σωστικών μέσων είναι τραγικά δύσκολη ή ακόμα θα μπορούσε να πει κάνεις και αδύνατη.

Πέραν τούτου, την ίδια βαρύνουσα σημασία έχει και το ζήτημα με το αποχετευτικό σύστημα της εν λόγω οδού.

Οι σωλήνες της αποχέτευσης που τοποθετήθηκαν έχουν μείνει εκτεθειμένες στο τέλος της οδού από τους Αρμόδιους Τεχνικούς  που ανέλαβαν το εν λόγω έργο και η τελειοποίηση του έμεινε στάσιμη εδώ και αρκετά χρόνια. Μάταια οι κάτοικοι περίμεναν για το ενδιαφέρον της Πολιτείας, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σωστά. Η τοποθέτηση έγινε με προχειρότητα και οι πλαστικές σωλήνες πλέον έχουν υποστεί σοβαρές φθορές ενώ παρατηρείται και διαρροή. Έντονος είναι ο κίνδυνος αυτές να σπάσουν ή ακόμα και να προκληθεί ατύχημα έτσι όπως έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Σε αυτό το σημείο τίθεται και θέμα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η απότομη κλίση του οδού Πάρη

Εκτεθειμένοι σωλήνες

Οι σωλήνες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση σε μία περιοχή αρκετά πυκνοκατοικημένη με δεκάδες συμπολίτες που έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Η βρωμιά και η δυσοσμία είναι πλέον αποκρουστική, γεννώντας κίνδυνο για μόλυνση και για αρρώστιες, όπως επίσης και δυνατότητα για εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό διαφόρων τρωκτικών και άλλων επικίνδυνων μορφών ζωής που απειλούν την υγεία του ανθρώπου.

Όλα τα ανωτέρω προβλήματα έχουν γίνει εγγράφως και έχουν κατατεθεί στις Αρμόδιες Υπηρεσίες εδώ και ενάμιση χρόνο μαζί με το αίτημά μας το οποίο περιελάμβανε τα εξής:

  •   Μελέτη για διάνοιξη, διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου μας.
  •  Να γίνουν φρεάτια για τα όμβρια νερά.
  • Ολοκλήρωση του έργου που αφορά στο αποχετευτικό σύστημα της οδού Πάρη και να καλυφθούν οι σωλήνες σωστά ώστε να υπάρξει ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας.

Για να τονίσουμε την σοβαρότητα του προβλήματος μας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι:

Στην περιοχή υπάρχουν τέσσερις 4 παράλληλες οδοί ( η Καλχα, η Τειρεσίας, η Πάρη και η Ανδομάχης), οι οποίες είναι επίσης ΑΔΙΕΞΟΔΑ όπως και η οδός Πάρη, με μόνη διέξοδο στην οδό Άλμπερτ Σβαίστερ. Οι δύο πρώτες (Κάλχα και Τειρεσίας) παρόλο που ενώνονται μεταξύ τους είναι αδιέξοδα και η οδός Ανδρομάχης είναι καθιερωμένο αδιέξοδο με ειδική σήμανση.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω σχολείου

Πρόκειται για μία αρκετά πυκνοκατοικημένη γειτονιά καθώς σε κάθε μία από της παραπάνω οδούς υπάρχουν κατά μέσο όρο 15 3οροφες ή 4όροφες πολυκατοικίες με 4 άτομα το λιγότερο σε κάθε όροφο εξ' αυτών.

Εξίσου σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι επί της οδού Άλμπερτ Σβαίστερ εδρεύει και 6/θέσιο Δημοτικό Σχολειό, όπου κατά τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεδομένου ότι στο εν λόγω σχολείο φιλοξενείται καθημερινά ένας σημαντικός αριθμός μαθητών ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Σε μια ενδεχόμενη περίπτωση έκτακτης ανάγκης η μόνη και κοινή διέξοδος διαφυγής των μόνιμων κατοίκων από τις προαναφερόμενες οδούς είναι μέσω της Οδού Άλμπερτ Σβαίστερ, εγείροντας ζητήματα για την ασφάλεια τους σε ώρες ιδίως κατά τις ώρες αιχμής.

Κατά συνέπεια το ανωτέρω πρόβλημα είναι ιδιαιτέρας βαρύνουσας σημασίας και χρήζει λύσης, σε συνδυασμό με το αίτημα για διάνοιξη της Οδού Πάρη, για τους προφανείς λόγους δημοσίας ασφάλειας".

Τι έλεγε ο Δήμος

Στην απάντηση που είχε δώσει το Σεπτέμβριο του 2017 στο neakriti.gr o τότε αντιδήμαρχος αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Γιάννης Ρασούλης ανέφερε «στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές θα πρέπει να γίνουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους κατοίκους ότι παραχωρούν τμήμα της ιδιοκτησίας τους σε κοινή χρήση για το δρόμο,  για να γίνει και η ασφαλτόστρωσή του. Θα πρέπει να απευθυνθούν στην πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος και να προχωρήσει η διαδικασία. Αν έχουν προκύψει άλλα προβλήματα, θα τα δούμε».

Επιμέλεια: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια