default-image

Πρωτομαγιάτικη εκδρομή διοργανώνει ο Σύλλογος Αλατσατιανών

Κρήτη
Πρωτομαγιάτικη εκδρομή διοργανώνει ο Σύλλογος Αλατσατιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια αξέχαστη Πρωτομαγιάτικη, ημερήσια εκδρομή στο Χρομοναστήρι, το Φαράγγι του Πατσού και το Φράγμα Ποταμών, διοργανώνει ο Σύλλογος Αλατσατιανών, τη Δευτέρα 1 Μαΐου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1. Συγκέντρωση και αναχώρηση στις 08:00 από Ηράκλειο, λεωφόρο Κνωσού, έναντι ΔΟΥ.

2. Ακολουθούμε τον βόρειο οδικό άξονα Ηρακλείου-Ρεθύμνου και κάνουμε μία 1η στάση για προσκύνημα στην Παναγία την Χαρακιανή στο Μπαλί.

Συνεχίζουμε προς Ρέθυμνο και περνώντας δίπλα από το φαράγγι των Μύλων κατευθυνόμαστε στο χωριό Χρομοναστήρι, 2η στάση.  

Εκεί θα έχουμε χρόνο για να περιηγηθούμε στον οικισμό και να επισκεφτούμε στο κέντρο του χωριού την λαογραφικού χαρακτήρα συλλογή που στεγάζεται στον Μύλο του Πρινάρη καθώς και το μουσείο που στεγάζει την στρατιωτική συλλογή στην βίλα CLODIO.

Το Χρομοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο και σε υψόμετρο 360 μέτρων στις παρυφές του όρους Βρύσινα.

Ο οικισμός  έχει ανακηρυχθεί ως ιστορικός και διατηρητέος έχει 358μόνιμους κατοίκους και θεωρείται από τους σημαντικότερους ιστορικούς οικισμούς του Ρεθύμνου.

Στην περιφέρεια του χωριού υπάρχουν δύο σημαντικοί βυζαντινοί ναοί, της Παναγίας Κεράς με τοιχογραφίες του 11ου και 14ου αιώνα και του Αγίου Ευτυχίου στο Μετόχι του Περδίκη με τοιχογραφίες 11ου αιώνα που θεωρούνται από τις παλαιότερες στην Κρήτη.

3. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την Λίμνη-Φράγμα των Ποταμών, από τους πιο σπουδαίους υδροβιότοπους στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Χρειάστηκαν 13 ολόκληρα χρόνια  για την υλοποίηση του, πρόκειται για ένα από τα πιο πρωτοποριακά, ενεργειακά έργα που έχουν γίνει στη χώρα μας.

Η ταβέρνα «Το Φράγμα» είναι η επόμενη στάση μας για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα με ένα πλήρες πλούσιο μενού .

4. Επόμενος προορισμός μας είναι το Φαράγγι της Πατσού ή Φαράγγι Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται στην πανέμορφη κοιλάδα του Αμαρίου.

Πρόκειται για επισκέψιμο φαράγγι με υποδομή για πικ-νικ, με πηγή με συνεχώς τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι, ενώ ξεχωρίζει μέσα στα βράχια ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Αντωνίου, πρώην ιερό αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή, όπου υπάρχει πηγή που αναβλύζει αγίασμα μέσα από το βράχο.

Εκεί θα σταματήσουμε να απολαύσουμε την φύση και για όσους θέλουν να περπατήσουν μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.

5. Αναχώρηση και στάση για βόλτα και καφέ στο Ρέθυμνο με την πανέμορφη παραλία του και τα στενά του σοκάκια.

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον πολεοδομικό της ιστό, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας. Έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και παραδοσιακός οικισμός.

6. Έπειτα ακολουθώντας τον βόρειο οδικό άξονα, θα επιστρέψουμε το βραδάκι πίσω στο Ηράκλειο.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Χατζηαδάμ Χριστίνα στο τηλέφωνο 695 100 4144.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News