Κρήτη

Και όμως μόνο 1 στους 10 ανέργους παίρνει επίδομα ΟΑΕΔ

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία μόλις ένας στους 10 ανέργους λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Κάθε άνεργος παραμένει εκτός αγοράς εργασίας περισσότερο από δυόμισι έτη, ενώ την ίδια στιγμή σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος και ένας Θεός ξέρει πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν.

Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., με τη μακροχρόνια ανεργία να ξεπερνά το 70% του συνόλου της ανεργίας και την ποιότητα των θέσεων εργασίας να υποβαθμίζεται συνεχώς. Την ίδια στιγμή, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές μερικής απασχόλησης αυξάνονται και η αδήλωτη εργασία αφαιρεί πολύτιμους πόρους από το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. "βλέπει" 1.112.575 ανέργους, ενώ το ποσοστό 30,8% το οποίο εκτιμά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ανεργία αντιστοιχεί σε 1.482.915. Με άλλα λόγια, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ "βλέπει" πάνω από 370.000 περισσότερους ανέργους.

Τα νούμερα

Πιο αναλυτικά, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το μήνα Μάρτιο 2017 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 141.426 άτομα, από τα οποία 103.004 (72,83%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων και οι 38.422 (27,17%) εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 69.298 (49,00%) και οι γυναίκες σε 72.128 (51,00%). Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων 90.021 (63,65%) είναι κοινοί, 4.880 (3,45%) είναι οικοδόμοι, 38.422 (27,17%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 7.579 (5,36%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 465 (0,33%) είναι εκπαιδευτικοί και 59 (0,04%) είναι λοιποί.

Τα συμπεράσματα δείχνουν πως η ανεργία συνεχίζει να πλήττει κυρίως τους νέους και τις νέες (18-24 ετών), καθώς ένας στους δύο είναι άνεργος (50,4%). Παράλληλα, η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα άνω των 7 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια (έως το 2036) ώστε η ανεργία να επιστρέψει στο 7,3% του Μαΐου 2008, δηλαδή προτού αρχίσει η οικονομική κρίση.

Η μερική απασχόληση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με μερική απασχόληση εργάζεται τα τελευταία χρόνια ένας στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι διπλάσιο (2 στους 10).

Στη μεταποίηση, όπου ο ανταγωνισμός γενικά ανθεί, τα ποσοστά μερικής απασχόλησης είναι σχετικώς χαμηλά και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του κατώτατου μισθού το 2012 συμπίπτει με σημαντική αύξηση στη μερική απασχόληση στο επόμενο διάστημα, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις, και οδήγησε σε μείωση των μέσων αμοιβών αλλά και της ανεργίας σε ολόκληρη την οικονομία, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αμοιβών στις μικρές επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν πιο εντατικά τη μερική απασχόληση.

Όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, θα μπορέσει να υπάρξει μια αύξηση του κατώτατου μισθού και συνακόλουθα των μέσων αμοιβών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, διακινδυνεύεται η ίδια η ανάκαμψη της οικονομίας και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποφευχθεί. Επίσης, στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο του ΣΕΒ αναφέρονται ακόμη τα εξής: «Εντός των στόχων ήταν η εκτέλεση του προϋπολογισμού το α' τρίμηνο του 2017, με τα έσοδα να εμφανίζουν σημαντική υστέρηση έναντι του στόχου λόγω της μη καταβολής το Μάρτιο (καταβλήθηκε τον Απρίλιο) του αντιτίμου για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, γεγονός το οποίο έχει επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +1,7% το Μάρτιο του 2017, κυρίως λόγω της αύξησης των φόρων κατανάλωσης και των τιμών καυσίμων.

Η προετοιμασία για την τουριστική περίοδο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συμβάλλει στη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία το Μάρτιο του 2017, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να είναι περισσότεροι σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν εργασία».

Τα στοιχεία στην Κρήτη

Μείωση 12,84% η ανεργία το Μάρτιο

Στην Κρήτη, η ανεργία το φετινό Μάρτιο εμφανίζεται μειωμένη κατά 12,84%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

 Το γεγονός αυτό οφείλεται για μια ακόμη φορά φυσικά στον τουρισμό και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, στην επαναλειτουργία δηλαδή των ξενοδοχείων και των κατά τόπους καταλυμάτων και καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, που δημιουργούν εποχικές όμως θέσεις εργασίας. Όλοι αυτοί οι Κρητικοί λοιπόν που τώρα πιάνουν δουλειά, μειώνοντας για λίγο τα στοιχεία της ανεργίας, με το τέλος της τουριστικής σεζόν και την αποχώρηση των τελευταίων ξένων επισκεπτών θα "βουλιάξουν" και πάλι πίσω στην ανεργία, αναζητώντας απελπισμένα κάποια θέση εργασίας.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κρήτης καταλαμβάνει την "πρωτιά" στην κατηγορία των επιδοτούμενων ανέργων εποχικών τουρισμού (τουριστικών επαγγελμάτων), όπου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό στη χώρα με 8.948 άτομα.

Πανελλαδικά, όπως διαπιστώνεται, ο υψηλότερος αριθμός ανέργων που αναζητούν εργασία εμφανίζεται στην Περιφέρεια Αττικής (34,52%) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (20,24%), καθώς οι δύο αυτές Περιφέρειες συγκεντρώνουν το υψηλότερο πληθυσμό στο σύνολο της χώρας. Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Στερεά Ελλάδα. Η Κρήτη κατατάσσεται 7η με 38.627 άτομα που αναζητούν εργασία και ποσοστό 4,21%.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια