default-image

Λότζια: Άνω κάτω η παράταξη της πλειοψηφίας

Κρήτη
Λότζια: Άνω κάτω η παράταξη της πλειοψηφίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αφήστε, θα το λύσω εγώ το θέμα. Είναι δικό μου. Όπως έκανα και με άλλα παρόμοια στο παρελθόν». Περίπου με αυτά τα λόγια, που όμως αποτυπώνουν πλήρως το νόημα των λεγομένων του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, μπήκε ένα τέλος στη δημόσια τουλάχιστον συζήτηση που πήγε να ξεκινήσει στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της "Δύναμης Πολιτών" για το θέμα των παραιτήσεων και της κόντρας μεταξύ του αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά και του γραμματέα του Δήμου Μαν. Περαντωνάκη.

Σε μια συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, που χαρακτηρίστηκε ως μαραθώνια και θυελλώδη, καθώς διήρκεσε τρεις και πλέον ώρες, ακούστηκαν πολλές αλήθειες, μεγάλα ψέματα και φυσικά δεν κατέληξε πουθενά, με ατάκες από τον κ. Λαμπρινό του τύπου «το Δήμο δεν τον διοικούν επιχειρηματίες, απατεώνες, έκνομοι και μεγαλοεργολάβοι»! Πάντως, ως προς το επίμαχο θέμα της κόντρας Βαρδαβά-Περαντωνάκη, η συζήτηση φαίνεται να πυροδοτήθηκε με την αναφορά του κ. Βαρδαβά ότι «όλοι ξέρουμε ότι ήρθαμε στα πράγματα όχι για να επιτελέσουμε μεγαλύτερο έργο από τους προκατόχους μας, αλλά να γυρίσουμε σελίδα σε θέματα ηθικής και διαπλοκής».

Μάλιστα, σε σπόντες συναδέλφων του στις αναφορές του απάντησε με τη φράση «πρέπει να είμαστε ενωμένοι, γιατί οι δημότες περιμένουν έργο». Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη, που αποτελεί το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο υποστηρικτή του κ. Βαρδαβά, άκουγε και σιωπούσε! Και η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας μπορεί να θεωρήθηκε κατ' άλλους ως προσπάθεια "μασάζ" των μελών της "Δύναμης Πολιτών", κατ' άλλους ότι έγινε στον απόηχο των δημαιρεσιών, αλλά και διερευνητικά ενόψει του δεύτερου 20μήνου της θητείας Λαμπρινού, που λήγει το Σεπτέμβριο και έχει ήδη ανακοινώσει ανασχηματισμό, όμως στην πραγματικότητα κατέδειξε μια νέα επιλογή δημάρχου: την απόδοση ρόλου γραμματέα της παράταξης στον αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη, καθήκοντα τα οποία ως τώρα εκτελούσε ο Μανόλης Περαντωνάκης. Και αυτό γιατί: α) Από τη συνεδρίαση αυτή, που είχε χαρακτήρα επίλυσης ενδοπαραταξιακών διαφορών, θα έλεγε κάποιος ζητημάτων καταστατικού της παράταξης, έλειπε ο Μαν. Περαντωνάκης, που δεν το συνήθιζε ως τώρα, καθώς συμμετείχε σε όλες τις δημοτικές ομάδες, εκτός από τις συνεδριάσεις που αφορούσαν θέματα Δημοτικού Συμβουλίου και β) Από την κίνηση Λαμπρινού να στραφεί προς τον Πέτρο Ινιωτάκη και να του πει «Πέτρο, φέρε τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, για τη δέσμευση των συμβούλων να μην επιτίθενται στον Πασπάτη, να τα υπογράψουν».

Σε αυτό κάποιοι δυσανασχέτησαν και ο Ινιωτάκης φέρεται να είπε: «Τίθεται θέμα στο πρόσωπό μου;»! Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ανέλαβε και ρόλο να εγκαλέσει τους Πασπάτη-Καραντινό και Σπανάκη για τη μη συγκρότηση και υπογραφή με ευθύνη τους του καταστατικού της παράταξης. Από όλα αυτά, λοιπόν, βγαίνει εύκολα ένα πρώτο συμπέρασμα για το πώς σκοπεύει ο Λαμπρινός να λύσει το ζήτημα Βαρδαβά-Περαντωνάκη!

Βασίλης Λαμπρινός : Δε διοικούν επιχειρηματίες και απατεώνες

Η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας διήρκεσε επί τρεις και πλέον ώρες και ήταν αρκετά θυελλώδης, τα μέλη της οποίας κατέληξαν στα εξής τρία συμπεράσματα: α) ότι χάνεται η ενότητα, β) ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί όλοι και γ) μια μικρή ομάδα διοικεί τη Λότζια! Μάλιστα, το θέμα αυτό τέθηκε επιτακτικά κατά τις ίδιες πληροφορίες από το δημοτικό σύμβουλο Γ. Τσαπάκη, λέγοντας: «Μα, επιτέλους, ποιος διοικεί τελικά το Δήμο;».

Στην απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός φέρεται να είπε: «Πάντως, δε διοικούν επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι και απατεώνες», διευκρινίζοντας, σύμφωνα με άλλες πηγές, ότι διαχώρισε από όλα αυτά την προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Ατάκες

Στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο περισσότεροι από 10 άτομα και ο καθένας έλεγε εκείνα που τον απασχολούσαν: άλλα οι παραπονούμενοι που δεν έχουν αξιοποιηθεί, άλλα οι "βολεμένοι" που καλούσαν σε ενότητα, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που σιωπούσαν. Για παράδειγμα, ο Λαμπρινός φέρεται να είπε «αντί να επαινείτε τους αντιδημάρχους όπως τον Αναστασάκη και τον Καραντινό, που δουλεύουν όλη μέρα και κάνουν έργο», για να τον διακόψει η Αθηνά Σπανάκη και να πει: «Εμείς θα τους επαινέσουμε; Εσείς τους έχετε τοποθετήσει. Αν έχουν κουραστεί, ας παραμερίσουν να αλλάξουν»!

Ο δε Μανόλης Χαιρέτης φέρεται να έβαλε πολιτικά ζητήματα και αναφέρθηκε στην κόντρα Αυγενάκη-Λαμπρινού, λέγοντας ότι κάποιοι που είχαν πολιτικό και δημοτικό όφελος σάς έφεραν σε απόσταση, ενώ ακόμη και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης αντέδρασε λέγοντας ότι έχουν γίνει απ' όλους λάθη, έχει χαθεί η ενότητα και δεν υπάρχει η "Δύναμη Πολιτών" όπως ήταν όταν ιδρύθηκε το 2014.

Ο δε Μαρίνος Παττακός φέρεται να είπε: «Δήμαρχε, μην ακούς τα παιδάκια», για να απαντήσει ο Τσαπάκης: «Έχουμε δημοκρατία για να λέμε όσα σκεφτόμαστε», ενώ υπερασπιστικό ρόλο του δημάρχου ανέλαβαν η Στέλλα Αρχοντάκη και η Αριστέα Πλεύρη, λέγοντας «όχι πολλά-πολλά με το δήμαρχο. Εξαιτίας του είμαστε όλοι εδώ». Καταλήγοντας, η Αριστέα Πλεύρη, κατά τις ίδιες πηγές, είπε ότι δεν περίμενε τέτοια! Η συζήτηση έκλεισε με αποχρώσες ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο πρόβλημα Βαρδαβά-Περαντωνάκη, αλλά και στον επικείμενο ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News