default-image

Όταν ο κορυφαίος Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε με τη Βίσση – vid

Κρήτη
Όταν ο κορυφαίος Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε με τη Βίσση – vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά στην Ελληνική δισκογραφία παρουσιάζεται η μοναδική ζωντανή ηχογράφηση του Νίκου Ξυλούρη, η οποία αναμφίβολα αποτελεί μια ξεχωριστή δισκογραφική στιγμή στην εμβληματική πορεία του σπουδαίου Κρητικού καλλιτέχνη και κυκλοφορεί από την εταιρεία «Αεράκης-Σείστρον», με τίτλο «Ήτανε μια φορά…και έμεινε για πάντα!».

Το καλοκαίρι του 1978, ο Νίκος Ξυλούρης βρίσκεται στην Κρήτη,  στην τελευταία ζωντανή του  εμφάνιση στο νησί, παρέα με την Άννα Βίσση και την Κατερίνα Σκορδαλάκη. Τραγουδά στο κέντρο «Αρετούσα», σ' ένα πρόγραμμα - ανθολόγιο της έως τότε πορείας του. Ανάμεσα στους θαμώνες βρίσκεται ο νεαρός τότε λυράρης Στέλιος Βασιλάκης, ο οποίος με ένα ερασιτεχνικό κασετόφωνο καταγράφει τη μουσική αυτή παράσταση, με τον Νίκο Ξυλούρη να βρίσκεται  σε μεγάλες ερμηνευτικές στιγμές.

Μετά από 40 χρόνια "ύπνου", το πολύτιμο αυτό υλικό, βρίσκει για πρώτη φορά δισκογραφικό δρόμο μετά από μια εξαιρετικά σοβαρή ηχητική επεξεργασία, διατηρώντας ταυτόχρονα το ζωντανό περιβάλλον μέσα στο οποίο ηχογραφήθηκε.

Τραγούδια από όλο το φάσμα της μουσικής διαδρομής του κορυφαίου ερμηνευτή και λυράρη, συνθέτουν το σπάνιο αυτό ηχογράφημα, που έρχεται ως μια σημαντική δισκογραφική πληροφορία στο πολύχρωμο καλλιτεχνικό πορτρέτο του Αρχάγγελου της Κρήτης.

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Αεράκης: «Είναι μεγάλη μας τιμή που γι' αυτή την έκδοση έγραψαν για τον Νίκο Ξυλούρη οι κύριοι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λουκάς Θάνος, Νίκος Μπογιόπουλος και Στέλιος Βασιλάκης.

Η εταιρεία «Αεράκης - Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον» θέλει από καρδιάς να ευχαριστήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, που στάθηκαν αρωγοί, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρό μας:

- Τη σύζυγο του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία και την κόρη του Ρηνιώ, καθώς και όλη την οικογένεια των Ξυλούρηδων.

- Τον Στέλιο Βασιλάκη για τη διάθεση του ηχητικού ντοκουμέντου.

- Τον Κώστα Ξυλούρη (Μανταλιώτη) για την πολύτιμη βοήθεια και παρακίνησή του.»

Το πρόγραμμα της παρουσίασης:

Η παρουσίαση της διπλής αυτής κασετίνας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή του Πάσχα, 21 Απριλίου, στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο στις 7:30 το απόγευμα.

Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκλεκτών προσώπων που θα μιλήσουν για τον Νίκο Ξυλούρη και γι' αυτή την παραγωγή.

Συγκεκριμένα θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και τις ομιλίες τους οι κύριοι:

Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λουκάς Θάνος, Νίκος Μπογιόπουλος, Κώστας Ξυλούρης (Μανταλιώτης) και Στέλιος Βασιλάκης.

Ενώ, δε θα λείψει και ο χορός από το χορευτικό συγκρότημα των σχολών Μαυρόκωστα, καθώς και ζωντανή μουσική από τους Ψαραντώνη, Ψαρογιάννη και τα εγγόνια του Ψαραντώνη, ενώ θα υπάρχει και μπουφές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News