default-image

Κρητικός ο ένας εκ των 4 νεκρών από τη συντριβή ελικοπτέρου

Κρήτη
Κρητικός ο ένας εκ των 4 νεκρών από τη συντριβή ελικοπτέρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη και στην Κρήτη από τη συντριβή του ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, με τους 4 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ένας Κρητικός .

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το μεσημέρι, νεκρός είναι ο Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, από την Ελεύθερνα Ρεθύμνου, οποίος και είχε αναλάβει υποδιοικητής των τεθωρακισμένων της 1ης Στρατιάς στις τελευταίες κρίσεις του περασμένου Μαρτίου και αφου είχε προαχθεί.

Να σημειωθεί ότι Διοικητής της 1ης Στρατιάς είναι ο επισης Κρητικός Δημόκριτος Ζερβάκης.

Τα αίτια της τραγωδίας

Περιορισμένη ορατότητα και πυκνές χαμηλές νεφώσεις επικρατούσαν στην περιοχή της Ελασσόνας όπου συνετρίβη το στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΕΘΑ, ενώ η συντήρησή του ελικοπτέρου είχε γίνει κανονικά. Τα συντρίμμια εντόπισε συνεργείο της ΔΕΗ το οποίο ενημέρωσε τους αρμόδιους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, στην περιοχή υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις περί τα 500 πόδια, ενώ φυσούσαν ασθενείς άνεμοι. Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, το ελικόπτερο είναι πιθανόν να «χτύπησε» σε ηλεκτρικά καλώδια πριν τη συντριβή.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΖΗΣΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας  και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας: Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του Στρατου Ξηράς τ. UH-1H, με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις  σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Έπεσε σε καλώδια το στρατιωτικό ελικόπτερο;

Η πρόσκρουση σε καλώδια της ΔΕΗ του ελικοπτέρου είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από την επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων.

Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν το ελικόπτερο συνετρίβη μετά την πρόσκρουση στα καλώδια ή αν παρέσυρε τα καλώδια αφού είχε αρχίσει να πέφτει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχο Βασίλη Μπελεσιώτη στην περιοχή της συντριβής υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις περί τα 500 πόδια ενώ φυσούσαν ασθενείς άνεμοι.

Τι προηγήθηκε

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον εντοπισμό ελικοπτέρου τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 07:50 το πρωί στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου είναι η έδρα του Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού προς την Λάρισα και από εκεί προς την Κοζάνη.

Οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το θόρυβο

Η ιστοσελίδα kozanilife.gr αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού η οποία εκδόθηκε στις 10:16 το πρωί της Τετάρτης: «Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν».

Δήλωση προέδρου Νέας Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου και την απώλεια στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι βαθιά η θλίψη μου για την απώλεια τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο Σαραντάπορο.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.  

Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

Οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνεια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας».

Τη θλίψη του εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, που κόστισε τη ζωή τεσσάρων αξιωματικών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρεται:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, μετά το τραγικό ατύχημα που συνέβη στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας. Στις οικογένειες των εκλιπόντων απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Ευχόμαστε στην αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού ταχεία ανάρρωση.»

Δήλωση του Τομέα Άμυνας του κόμματος «Το Ποτάμι»

«To Ποτάμι εκφράζει τη λύπη του για την πτώση του Ελικοπτέρου UH-1H της Αεροπορίας Στρατού, που είχε ως αποτέλεσμα να θρηνούμε σήμερα τέσσερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων  και να έχουμε μια τραυματία στην οποία ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Αναμένουμε, το πόρισμα για  τα αίτια του εν λόγω ατυχήματος.»

>>ΔΙΑΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News