Κρήτη

Ρέθυμνο: Μετατρέπεται σε αειφόρο τουριστικό προορισμό

O Δήμος Ρεθύμνης και το Πολυτεχνείο Κρήτης προσκαλούν όλους στην εκδήλωση «Βιώσιμη κινητικότητα και Τουριστική Ανάπτυξη», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη και της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS Destinations, στις 5 Μαΐου 2017 στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» (Ωδείο).

Το CIVITAS Destinations χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάδειξη των πόλεων ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.

Στα επόμενα χρόνια, το CIVITAS Destinations θα εφαρμόσει ένα σύνολο πρωτοπόρων λύσεων κινητικότητας που συνδυάζουν καινοτόμες τεχνολογίες, ρυθμιστικές αλλαγές και μέτρα με μεγάλη δυνατότητα αναπαραγωγής, σε έξι νησιωτικές - τουριστικές περιοχές στην Ευρώπη, με 1,2 εκατομμύρια κατοίκους και 6 εκατομμύρια επισκέπτες: Φουνσάλ (Μαδέιρα, Πορτογαλία), Λας Πάλμας (Κανάρια, Ισπανία), Λεμεσός (Κύπρος), Βαλέτα (Μάλτα), Έλμπα (Ιταλία) και Ρέθυμνο (Ελλάδα).

Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη ελληνική πόλη που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της πρωτοβουλίας CIVITAS.

Στο πλαίσιο του CIVITAS Destinations, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα υλοποιήσουν στοχευμένες στρατηγικές και καινοτόμες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, που συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών και στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα, ενισχύουν την εικόνα της πόλης ως τουριστικό προορισμό, βελτιώνουν την ασφάλεια και τη προσβασιμότητα τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες, ενώ επιφέρουν θετική και μετρήσιμη συμβολή στην τοπική επιχειρηματικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.

Η εκδήλωση θα εστιάσει σε καλές πρακτικές στην πράσινη κινητικότητα, που ταιριάζουν στις ανάγκες των τουριστικών περιοχών, προκειμένου να εμπνεύσει τις συμμετέχουσες πόλεις να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων κινητικότητας και την αλλαγή συμπεριφοράς των κατοίκων και των επισκεπτών προς εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς για υγιή, ενεργητική και ασφαλή μετακίνηση.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φορείς και εμπειρογνώμονες του τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, φορείς χάραξης πολιτικής και λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και η ανάδειξη των προοπτικών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων βιώσιμης κινητικότητας σε τουριστικούς προορισμούς, για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες. Καθώς επίσης και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε, μέσα από τις αυξανόμενες προκλήσεις, μια πραγματική ευκαιρία για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη στις τουριστικές περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες.

Ως διοργανωτές της εκδήλωσης, πιστεύουμε βαθύτατα ότι η παρουσία σας θα ενισχύσει τις προσπάθειες μας για προώθηση καλών πρακτικών βιώσιμης κινητικότητας στην χώρα μας και ελπίζουμε πως θα αποδεχθείτε την πρόσκληση μας.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

17:00 - 17:30

Προσέλευση - Εγγραφές

17.30 - 18.15

Καλωσόρισμα

? κ. Γιώργης Μαρινάκης - Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης

Χαιρετισμοί Επισήμων

Κήρυξη Έναρξης - Εναρκτήρια Ομιλία

κ. Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας

18.15-19.00

Βιώσιμη Κινητικότητα στην Ευρώπη και την Ελλάδα

? Εκπρόσωπος Innovation and Networks Executive Agency (INEA) - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

? Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

"CIVITAS DESTINATIONS" Πρωτοβουλίες για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο Ρέθυμνο

? Πολυτεχνείο Κρήτης - Δήμος Ρεθύμνης

Ηλεκτροκίνηση & Υβριδικά Οχήματα

? Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.)

19.00 - 20.00

Συζήτηση: Βέλτιστες πρακτικές και προκλήσεις σε μικρές πόλεις - Η εμπειρία των πόλεων

Συντονιστής συζήτησης: Claudio Mantero - Συντονιστής προγράμματος Civitas Destinations, Μadeira

Κεντρικός ομιλητής: Ingrid Briesner - Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη Διαχείριση Κινητικότητας (EPOMM), Austrian Mobility Research Centre

Συμμετέχοντες:

? Εκπρόσωπος από Eλμπα (Ιταλία)

? Εκπρόσωπος από Μάλτα

? Εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης

? Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

20.00-21.00

Συζήτηση: Βιώσιμη κινητικότητα και τουρισμός - Ευκαιρίες για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα

Συντονιστής συζήτησης: Πάνος Κορογιαννάκης - Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR-Conference of Peripheral Maritime Regions)

Κεντρικός Ομιλητής: Zoritsa Urosevic - Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Συμμετέχοντες:

? Θεοπίστη Μπιρλιράκη - Aντιδήμαρχος Τουρισμού, Δ. Ρεθύμνης

? Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου - Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού (ΕΤΑΠ)

? Πανεπιστήμιο Aberdeen - Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών

? Εκπρόσωπος της πόλης Las Palmas

Σχόλια