Κρήτη

Κρήτη: Αμέτρητα φαναράκια "μάγεψαν" τον ουρανό vid/pics

Ένα μαγευτικό βράδυ που το ξεκίνημα του θύμιζε κατά πολύ παραμύθι έζησαν όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Ανάστασης στη Σούδα

Ένα μαγευτικό βράδυ που το ξεκίνημα του θύμιζε κατά πολύ παραμύθι έζησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στη Σούδα και συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, τήρησαν και φέτος ένα έθιμο που κρατάει χρόνια.

Συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία και λίγη ώρα πριν το χαρμόσυνο γεγονός, άφησαν να πετάξουν ψιλά στον ουρανό αμέτρητα φαναράκια δημιουργώντας κλίμα αγαλλίασης, κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης για αυτό που θα ερχόταν, το τέλος της κάθαρσης της Μεγάλης Εβδομάδας.

Λίγα λεπτά αργότερα και μόλις ο παπάς έψαλε το Χριστός Ανέστη, τα βλέμματα στράφηκαν και πάλι ψιλά στον ουρανό και συγκεκριμένα στο καμπαναριό ,εκεί όπου ο Ιούδας είχε πάρει τη θέση του.

Μόλις ακούστηκε το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, ο φιλάργυρος και προδότης Ιούδας έπεσε από το καμπαναριό στην πυρά.

Το κάψιμο του Ιούδα συνοδεύτηκε από αμέτρητα πυροτεχνήματα και βεγγαλικά πού έκαναν τη νύχτα μέρα, σηματοδώντας με τον τρόπο αυτό τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Μικροί και μεγάλοι αντάλλαξαν ευχές, φιλιά και αγκαλιές, ενώ ενθουσιασμένοι από όλα όσα βιώσαν, ένιωσαν και ξένοι επισκέπτες που βρέθηκαν στη Σούδα το βράδυ της Ανάστασης.

Να σημειωθεί πάντως ότι κάθε χρόνο η Ανάσταση στη Σούδα έχει ξεχωριστό νόημα και σε αυτό συμβάλλουν τα μέγιστα, νέοι και νέες που αρχίζουν από νωρίς τις προετοιμασίες και μάλιστα από την Μεγάλη Δευτέρα συγκεντρώνοντας ξύλα ενώ τα βράδια κάνουν και «βάρδιες» για να περιφρουρήσουν τη «φουνάρα» τους.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Βίντεο- φωτογραφίες : Αντώνης Ιγγλεζάκης

Σχόλια