default-image

Κρήτη: Με "κρότο" η πρώτη Ανάσταση στην Κρήτη (video)

Κρήτη
Κρήτη: Με "κρότο" η πρώτη Ανάσταση στην Κρήτη (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης ακούγεται  από το πρωί στους Ιερούς Ναούς κατά την ακολουθία της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την πρώτη Ανάσταση, σε κάποιες εκκλησίες, όπως έχει επικρατήσει, οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια σε ανάμνηση του σεισμού που ακολούθησε το σταυρικό θάνατο του Κυρίου, ενώ έπεσαν τα μαύρα από τις εικόνες.

Στο τελετουργικό της πρώτης Ανάστασης του Κυρίου και μάλιστα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν το πρωί οι πιστοί και στο Ηράκλειο ενώ οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα.

Τηρούν το έθιμο στη Ν.Αλικαρνασσό

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασσό, όπως κάθε χρόνο, ο θόρυβος ήταν μεγάλος από τους πιστούς που στο άκουσμα της πρώτης ανάστασης χτύπησαν ό,τι μπορούν για να προκαλέσουν δυνατούς ήχους. Το μήνυμα που έστειλαν είναι αναστάσιμο όπως εξηγούν και το έθιμο τους, φερμένο από τους προγόνους τους που ήρθαν από τη Μικρασία.

Στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασό η παράδοση ,που λένε οι πιστοί ότι ήρθε από τους κατοίκους της παλιάς Αλικαρνασσού στη Μικρασία, είχε διάρκεια και ένταση, με τους ιερείς στην αναγγελία της πρώτης ανάστασης να ραίνουν με δαφνόφυλλα τους πιστούς.

Ο ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο, και από νεολαία που όπως εξήγησαν κάθε χρόνο αυτή τη μέρα συγκεντρώνεται για τη θεία κοινωνία.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News