default-image

Έρχεται νέο "ιερό" πρόστιμο στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης (video)

Κρήτη
Έρχεται νέο "ιερό" πρόστιμο στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο έχουν καταλογιστεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης 760.000 ευρώ για εισφορά σε χρήμα από πολεοδομική τακτοποίηση του σχεδίου πόλης και επιβλήθηκε κατάσχεση λογαριασμών και δέσμευση ΑΦΜ, που για το μεν πρώτο ανεκόπησαν με προσφυγές στα δικαστήρια, ενώ για το δεύτερο υπάρχει εκκρεμοδικία, αλλά επίκειται πολύ σύντομα και νέα βεβαίωση προστίμου από το Δήμο Ηρακλείου για νέα πολεοδομική τακτοποίηση!

Χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο Πρωτοσύγκελος Μεθόδιος Βερνιδάκης, αλλά και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής, Γιάννης Σερπετσιδάκης, για να διαψεύσει τη δέσμευση ΑΦΜ που όμως αναφέρει η τροπολογία των τεσσάρων βουλευτών!

Και, αντί για διάψευση, αποκαλύφθηκε ότι: α) ο κ. Καραντινός λόγω φόρτου εργασίας δεν έχει δεσμεύσει ακόμη τον ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής, αλλά επίκειται αυτό να γίνει, β) υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που "παγώνει" το μέτρο της κατάσχεσης των λογαριασμών, όμως όχι και της δέσμευσης του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής, καθώς επίκειται να συζητηθεί στις 17 Μαΐου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο νέα προσφυγή, ωστόσο ο Δήμος δεν την έχει ακόμη επιβάλει, και γ) ότι η επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και απερρίφθη από τον Σταθάκη, και για την οποία έψεξε την εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο κ. Καραντινός, συντάχθηκε διά χειρός του ίδιου του νομικού συμβούλου της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή του Γιάννη Σερπετσιδάκη, ο οποίος παραστάθηκε στη συνέντευξη Τύπου για εξηγήσεις!

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ωστόσο, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Πρωτοσύγκελος Μεθόδιος Βερνιδάκης, μπορεί να μην υπάρχει τώρα δέσμευση του ΑΦΜ, αλλά μπορεί να την επιβάλει ο Δήμος όποτε θέλει. Η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δημοτική ενημερότητα και αυτό αποκαλύφθηκε όταν ο ενοικιαστής της χρειάστηκε να ρευματοδοτήσει ακίνητο και δεν τα κατάφερε, αλλά χρειάστηκε αυτό να γίνει μέσω άλλης οδού (ΔΕΥΑΗ)!

Όπως καταλαβαίνετε, μύλος... Για να αποκαλυφθεί εν συνεχεία ότι ο κ. Καραντινός, αντί να χτυπήσει το γάιδαρο, χτυπούσε το σαμάρι, καθώς δεν ήθελε να τα βάλει με τους βουλευτές, τους οποίους εμμέσως διέψευδε, όμως και εκείνοι την τροπολογία Σερπετσιδάκη - δηλαδή της Αρχιεπισκοπής - προωθούσαν, αλλά τα έβαλε με τους δημοσιογράφους που δημοσίευσαν αυτούσιο το έγγραφο της τροπολογίας, και η οποία κάνει λόγο για τετελεσμένη δέσμευση του ΑΦΜ. Βεβαίως, ο κ. Σερπετσιδάκης ως νομικός θεωρεί ότι το κείμενό του δεν κάνει λόγο για τετελεσμένη πράξη ως προς την κατάσχεση των λογαριασμών, όμως ως προς τη δέσμευση του ΑΦΜ; Το διαχωρίζει! Και όταν ο κ. Καραντινός ρωτήθηκε «γιατί αυτό;», μας απάντησε για να προλάβουν το πρόβλημα που έρχεται!

Και εδώ λοιπόν έρχεται το πρώτο ερώτημα: Επιδιώχθηκε νομοθέτημα προληπτικά για την Εκκλησία, ενώ για τους υπόλοιπους πολίτες και οφειλέτες ισχύουν κανονικά τα αναγκαστικά μέτρα; Και ενώ ο κ. Καραντινός κατηγορούσε τη "Νέα Κρήτη" για την αποκάλυψη του θέματος, την ίδια ώρα, για ακριβώς το ίδιο θέμα, κατηγορούσε και τους ιδιοκτήτες γραφείων ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων του Συλλόγου "Ηνίοχος", που τους έχουν δεσμεύσει τα ΑΦΜ για κλήσεις του ΚΟΚ. Για τον "Ηνίοχο" είπε ότι παραπλανούν τους δημοσιογράφους και για την Αρχιεπισκοπή ότι οι δημοσιογράφοι παραπλάνησαν! Και εδώ μύλος...

Η δήλωση

Η δήλωση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Καραντινού για τον ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής Κρήτης εστάλη και γραπτώς στα ΜΜΕ και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε για δήθεν δέσμευση του ΑΦΜ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης από το Δήμο Ηρακλείου και μια σειρά άλλων πληροφοριών χωρίς ανταπόκριση στην αλήθεια και χωρίς διασταύρωση, αλλά με επικλήσεις Θεού και αρκετή λάσπη, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Γι' αυτό που μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει δεσμεύσει - όπως ψευδώς αναφέρεται - τον ΑΦΜ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και δεν έχει προβεί σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων. Και ενώ τίποτα δεν έχει συμβεί, ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να γράφουν ότι όλα τούτα έγιναν μία εβδομάδα πριν...

Ενημερώνω ότι η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, δηλαδή των λογαριασμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, έχει ανασταλεί με σχετική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, μετά από σχετική αίτηση της ΙΑΚ.

(...) Καλό θα ήταν λοιπόν ορισμένοι να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να μην επικαλούνται το Θεό επί ματαίω...».

Παραμονή της Πανορθοδόξου επέβαλε την κατάσχεση

Περισσότερο αποκαλυπτικός για τα γεγονότα υπήρξε ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Γιάννης Σερπετσιδάκης, ο οποίος είναι και ο συντάξας την επίμαχη τροπολογία, αποκαλύπτοντας ότι τώρα συνέταξε άλλη καινούργια για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αποκάλυψε ότι ο Δήμος Ηρακλείου επέβαλε την κατάσχεση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης παραμονή της Πανορθοδόξου, γεγονός που θα μπορούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα!

Είπε ο κ. Σερπετσιδάκης: «Έγινε μια σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης την προπερασμένη εβδομάδα στην Αρχιεπισκοπή, και ανεβλήθη για την περασμένη Δευτέρα, προχθές, όπου δεν παρέστησαν οι βουλευτές, αλλά τρεις εκπρόσωποι των βουλευτών, του κ. Αυγενάκη, του κ. Δανέλλη και του κ. Βαρδάκη. Εκεί αποφασίστηκε να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά. Εκρίθη ότι θα μπορούσε να μπει μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δάση την περασμένη Δευτέρα. Μου ανέθεσαν να κάνω την τροπολογία έπειτα από τη σύσκεψη και την έστειλα στο mail του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος ανέλαβε να τη δώσει στους άλλους βουλευτές και να πάει ως διακομματική στον κ. Σταθάκη, και ταυτόχρονα ανέλαβε ο Σεβασμιότατος να επικοινωνήσει με τον κ. Σταθάκη και να του ζητήσει να κάνει δεκτή την τροπολογία.

Η τροπολογία είναι κείμενο το οποίο έχω γράψει εγώ. Επειδή όμως είναι καθαρά νομική η διάταξη, σας λέω ότι δεν είναι τετελεσμένο γεγονός η κατάσχεση, διότι παρεμποδίσθη με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Κοινοποιήθηκε τις παραμονές της Πανορθοδόξου Συνόδου από το Δήμο η πράξη επιβολής εισφοράς και το επόμενο βήμα θα ήταν η κατάσχεση λογαριασμών, με αποτέλεσμα να παραλύσει εντελώς η Πανορθόδοξη. Κάναμε μια προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και ταυτόχρονα μια αίτηση για ακύρωση της πράξης επιβολής εισφοράς. Επειδή όμως η προσφυγή δεν αναστέλλει την αναγκαστική εκτέλεση της κατάσχεσης των λογαριασμών και του ΑΦΜ, κάναμε αίτηση αναστολής εκτελέσεως και έγινε δεκτή μέχρι εκδόσεως οριστικής αποφάσεως που θα συζητηθεί στις 17 Μαΐου. Η οριστική απόφαση από το Πρωτοδικείο, η τελεσίδικη από το Εφετείο και η αμετάκλητη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μέχρι τότε, αν περνούσε η τροπολογία, ο Δήμος δε θα μπορούσε να επιβάλει κατάσχεση. Το θέμα είναι να πιάσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα και να εξαιρεθούν από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, βάσει του Νόμου 4223/13, όσοι επιτελούν κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό σκοπό και ιδιοχρησιμοποιούνται από τα Νομικά Πρόσωπα. Έχω συντάξει μια νέα τροπολογία που τη στέλνω σήμερα για να προστεθεί στο άρθρο 3 και να εξαιρεθεί η Αρχιεπισκοπή, και μαζί με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα να καταθέσουν οι βουλευτές και την καινούργια και την παλιά τροπολογία».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News