default-image

Φτηνότερο το ποτιστικό νερό για τους αγρότες

Κρήτη
Φτηνότερο το ποτιστικό νερό για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλαπλά οφέλη, με πρώτο και καλύτερο το πολύ φτηνότερο νερό, προκύπτουν για τους αγρότες από την αλλαγή του καθεστώτος, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων έργων και διαχείρισης του νερού από τους Δήμους στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Ο νέος νόμος - που αποτελούσε πάγιο αίτημα όχι μόνο των ΤΟΕΒ αλλά και πολλών Δήμων, λόγω της αδυναμίας τους να ελέγξουν την κατάσταση - έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Ήδη σήμερα η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου αποφασίζει τη μεταφορά των έργων άρδευσης στο Φόδελε σε υπό ίδρυση νέο ΤΟΕΒ, κάτι που προβλέπεται να γίνει σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε θετική κατεύθυνση για τις τοπικές, αγροτικές κοινωνίες.

Η "Νέα Κρήτη" είχε και στο παρελθόν αναδείξει την αναγκαιότητα μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του νερού από τους Δήμους στους ΤΟΕΒ.

Και σήμερα φιλοξενεί στοιχεία και απόψεις από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γέργερης Πολύδωρα Αναστασάκη, που μας έφερε παραδείγματα από τη λειτουργία του εν λόγω φορέα, από τα οποία προκύπτουν ζητήματα υπέρ των χρηστών νερού, δηλαδή των ίδιων των αγροτών, που και αυτοί από την πλευρά τους, βέβαια, θα πρέπει να σεβαστούν τις ανάγκες που υπάρχουν και να μην ξεφεύγουν ως προς τις δυνατότητες της διαχείρισης του νερού, που ειδικά στις νότιες περιοχές αποτελεί μια δύσκολη και σπουδαία υπόθεση.

«Οι Δήμοι "μπαίνουν μέσα", γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν τους χρήστες του νερού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σπατάλη και νερό να μην χρεώνεται αλλά να κλέβεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος.

»Γι' αυτό και ο Δήμος Φαιστού θέλει να παραχωρήσει όλα τα νερά στους ΤΟΕΒ που υπάρχουν. Και εκεί που εμείς χρεώνουμε το νερό το χειμώνα στα 5 λεπτά το λίτρο και στα 18 λεπτά το λίτρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι Δήμοι έχουν τιμές όπως 22 μέχρι και 35 λεπτά το λίτρο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γέργερης.

Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει, ότι ενώ από παλιά ο Δήμος Γόρτυνας έχει προτείνει στον ΤΟΕΒ Γέργερης να αναλάβει τη διαχείριση του νερού στα Βασιλικά Ανώγεια, λόγω της αδυναμίας που θα έχει τότε ο ΤΟΕΒ να τον ελέγξει, έχει αντιπροτείνει τη δημιουργία ΤΟΕΒ σε Αμπελούζο, Μητρόπολη και Πλάτανο (που είναι τρεις περιοχές η μία δίπλα στην άλλη) και ένα άλλο ΤΟΕΒ από την άλλη πλευρά, δηλαδή σε Βαγιωνιά, Στόλους και Ασήμι.

Όπως εξηγεί ο Πολύδωρας Αναστασάκης, «έχουμε τρία βασικά άρθρα. Το πρώτο προβλέπει ότι η εποπτεία των ΤΟΕΒ φεύγει από τους Δήμους και μεταφέρεται στην Περιφέρεια.

»Το δεύτερο άρθρο προβλέπει ότι το ΤΟΕΒ μπορεί να πάρει έργα στον τομέα του νερού από τους Δήμους, και συνεπώς και τη διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι στον Προφήτη Ηλία ή στο Φόδελε, που θέλουν να δημιουργήσουν ΤΟΕΒ, μπορούν οι Δήμοι να παραχωρήσουν έργα και να δημιουργηθούν οι ΤΟΕΒ που θα τα διαχειρίζονται.

»Και το τρίτο άρθρο προβλέπει τη δυνατότητα του ΤΟΕΒ να προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες του, μέσω ΑΣΕΠ».

Σύμφωνα με τον Πολύδωρα Αναστασάκη, όπου υπήρχε και υπάρχει ΤΟΕΒ, το νερό είναι πολύ πιο φτηνό σε σχέση με τις τιμές που διατηρούν οι Δήμοι.

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι τα χρέη που υπάρχουν στους Δήμους εξαιτίας της κακής διαχείρισης στο νερό δε θα μεταφερθούν στους ΤΟΕΒ. Οι ΤΟΕΒ θα είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι από τη στιγμή που θα αρχίσουν να δραστηριοποιούνται και μετά.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News