default-image

Υποτονική η κίνηση στην αγορά

Κρήτη
Υποτονική η κίνηση στην αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διερευνητική ήταν για μια ακόμη φορά χθες, Κυριακή των Βαΐων - η οποία περιλαμβάνεται στις 8 θεσμοθετημένες πλέον Κυριακές που τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά - η βόλτα των καταναλωτών στην αγορά. Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα μπορούσαν να παραμείνουν ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 χθες το βράδυ.

Ωστόσο οι αγορές των καταναλωτών ήταν φτωχικές, παρά την επάρκεια των προϊόντων και παρά τον καλό καιρό που έδωσε την ευκαιρία οι εμπορικοί δρόμοι να γεμίσουν με κόσμο.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Κρήτης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους απέναντι στο μέτρο των 8 Κυριακών, εξού και οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν το ακολουθούν και δε λειτούργησαν τις επιχειρήσεις τους χθες. Κάποιες άλλες όμως, όπως και οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, άνοιξαν τις πόρτες τους περιμένοντας τους πελάτες.

Την ίδια ημέρα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχώρησε, όπως είχε ανακοινώσει μέρες πριν, σε πανελλαδική απεργία. «Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε "τόνωση της αγοράς", δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν "εξυπηρετεί" τους καταναλωτές που είμαστε εμείς, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματός μας, και δε δημιουργεί θέσεις εργασίας, αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, χιλιάδες είναι οι "μερικώς απασχολούμενοι" εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 300 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, απαιτώντας μεταξύ άλλων «α) την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, β) την κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων με 918 ευρώ βασικό μισθό, 5ήμερο-8ωρο-40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία, και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, γ) την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και τη μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου, και δ) τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

Το ωράριο

Τα καταστήματα στο κέντρο του Ηρακλείου έχουν ήδη "φορέσει τα γιορτινά" τους για να υποδεχτούν ντόπιους και ξένους στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, με το πασχαλινό ωράριο να ξεκινάει να εφαρμόζεται από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα σε όλες τις αγορές του νησιού.

Ένα πρόγραμμα αρκετά διευρυμένο, με τα καταστήματα να λειτουργούν πότε με σπαστό και πότε με συνεχές ωράριο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία ακόμα και στους εργαζόμενους να ξεχυθούν στην αγορά.

Το εορταστικό ωράριο ξεκινάει από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Αμέσως μετά, από την Τρίτη του Πάσχα, δηλαδή (18 Απριλίου), θα τεθεί σε εφαρμογή το θερινό ωράριο των καταστημάτων.

Δώρα για τα βαφτιστήρια

Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, η ελπίδα να "ζεσταθεί" η αγορά έγκειται στα ψώνια της τελευταίας στιγμής, δηλαδή της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, εφόσον βέβαια ο καιρός είναι σύμμαχος και δε χαλάσει τα σχέδια των καταναλωτών για μια βόλτα στα καταστήματα.

Οι ελπίδες, επίσης, για την τόνωση της αγοράς στηρίζονται και στις ονομαστικές εορτές, ιδίως αυτή του Αγίου Γεωργίου, που ακολουθεί μετά το Πάσχα. Αυξημένη κίνηση αναμένεται να παρατηρηθεί στα είδη τροφίμων που θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι, καθώς και στα παιδικά παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια, με τους νονούς να προχωρούν στις συνηθισμένες - λόγω εθίμου - αγορές για τα βαφτιστήρια.

Πρώτη και βασική αγορά, σύμφωνα με την παράδοση, θα είναι και φέτος η καθιερωμένη πασχαλινή λαμπάδα, που φιγουράρει στις περισσότερες βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων.

Το πασχαλινό ωράριο στα Χανιά

Σύμφωνα με το πασχαλινό ωράριο που έχει ανακοινώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, τα καταστήματα της πόλης θα είναι ανοικτά τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 έως τις 9 μ.μ., τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Το πασχαλινό ωράριο στο Ρέθυμνο

Το πασχαλινό ωράριο στο Ρέθυμνο όπως το έχει ανακοινώσει ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος έχει ως εξής:

* Μεγάλη Δευτέρα 10/4/2017: 09:00-14:00 και 18:00-21:00.

* Μεγάλη Τρίτη 11/4/2017: 09:00-14:00 και 18:00-21:00.

* Μεγάλη Τετάρτη 12/4/2017: 09:00-14:00 και 18:00-21:00.

* Μεγάλη Πέμπτη 13/4/2017: 09:00-21:00.

* Μεγάλη Παρασκευή 14/4/2017: 13:00-19:00.

* Μεγάλο Σάββατο 15/4/2017: 09:00-17:00.

* Κυριακή του Πάσχα 16/4/2017: Κλειστά (αργία).

* Δευτέρα του Πάσχα 17/4/2017: Κλειστά (αργία).

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News