default-image

Τραγελαφικό: Γραφείο Ασύλου σε κοντέινερ και αυθαίρετο -vid

Κρήτη
Τραγελαφικό: Γραφείο Ασύλου σε κοντέινερ και αυθαίρετο -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είναι τα κοντέινερ τα οποία θα στεγάσουν το γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο.Βρίσκονται στην περιοχή των Καμινίων και μια ανάσα από υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.Πρόκειται μάλιστα για μια υποδομή η οποία θα «ξεκλειδώσει» τον σχεδιασμό για την άφιξη του πρώτου κύματος προσφύγων στο νησί.

Και όμως αυτά τα κοντέινερ, τα οποία τοποθετήθηκαν πριν 3 περίπου μήνες στο επίμαχο σημείο, δεν διαθέτουν άδεια οικοδομής, γεγονός που φρενάρει τον όλο σχεδιασμό και τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των πρώτων προσφύγων.

Όχι μόνο θα λειτουργήσει σε κοντέινερ αλλά και είναι αυθαίρετο!

Ο ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αναστάσιος Ιωάννου κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να ηλεκτροδοτήσει αυθαίρετο καθώς όπως εξηγεί δεν διαθέτει άδεια οικοδομής, πετώντας το μπαλάκι στη Λότζια.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο δήμαρχος Ηρακλείου δηλώνει ότι είναι θέμα χρόνου η λειτουργία γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο.

Δείτε το βίντεο

Η Πολεοδομία δεν προχώρησε σε αυτοψία

Για το επίμαχο ζήτημα, κλιμάκιο της Πολεοδομίας Ηρακλείου, δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αυτοψία, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στη περίπτωση μη έκδοσης άδειας οικοδομής, όπως για παράδειγμα, η λύση της τακτοποίησης αυθαιρέτου, προκειμένου ο ίδιος ο δήμος να ξεμπλοκάρει το όλο ζήτημα.

Σημαντικό θέμα πριν την άφιξη προσφύγων

Η λειτουργία γραφείου Ασύλου χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας ζήτημα το οποίο θα ανάψει παράλληλα το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας της Αναπτυξιακής Ηρακλείου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Λόγω των καθυστερήσεων, ο διεθνής οργανισμός δεν είναι σε θέση ακόμα να γνωρίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφύγων, όπως αποκάλυψε στον 9.84 και στον Γιώργο Σαχίνη, ο Προϊστάμενος των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου στην Κρήτη Χρήστος Κανιός.

Την ίδια ώρα, ζωηρό είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για την ενοικίαση σπιτιών στο Ηράκλειο για τη φιλοξενία των προσφύγων, μετά την προκήρυξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη Αναπτυξιακή Ηρακλείου

Σε μιάμιση μέρα, κατατέθηκαν 20 αιτήματα για την ενοικίαση σπιτιών στο Ηράκλειο, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από χωριά της ενδοχώρας.

Ήδη, στελέχη της Αναπτυξιακής προχώρησαν σε αυτοψία σε αρκετά σπίτια τα οποία , όπως διαπίστωσαν, τηρούν τις προϋποθέσεις ενώ από την ερχόμενη βδομάδα θα βγει στον αέρα η σχετική προκήρυξη για την υπόλοιπη Κρήτη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News