default-image

Ηράκλειο: Απεργία λόγω ανοίγματος των μαγαζιών την Κυριακή

Κρήτη
Ηράκλειο: Απεργία λόγω ανοίγματος των μαγαζιών την Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κλαδική 24ωρη Πανελλαδική απεργία καλεί κάθε εργαζόμενο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, την Κυριακή 9 Απριλίου, ημέρα που τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω του εορταστικού ωραρίου του Πάσχα.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Τώρα στις γιορτές, καλούμαστε για άλλη μια φορά να δουλέψουμε εξαντλητικά ωράρια, 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό. Μας καλούν να δουλέψουμε από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμα και τις Κυριακές. Εισάγουν νέες μορφές, όπως BLACKFRIDAY, ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ, ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ, ενώ επιβουλεύονται την κατάργηση των αργιών που είχαν καθιερωθεί κατ'έθιμον.

Η κυβέρνηση υλοποιεί την πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων για λειτουργία των καταστημάτων 7 μέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και πενιχρούς μισθούς. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται: Όλα για το μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Το κλαδικό μας σωματείο η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σας καλεί να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, το φόβο, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Η οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς είναι το δικό μας όπλο. Αυτός είναι ο φόβος τους για αυτό παίρνουν μέτρα έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε επαφή των εργαζόμενων με το σωματείο, τη συνδικαλιστική δράση και τη συζήτηση μέσα στα καταστήματα.

Αυτόν τους το φόβο πρέπει να κάνουμε πράξη με συλλογική οργάνωση και αγώνα.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου θα δώσει τη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σε Σούπερ Μάρκετ, σε πολυκαταστήματα

και καλεί εργαζόμενους και καταναλωτές να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέματα των πολυεθνικών και της κυβέρνησης για την δήθεν διευκόλυνση των καταναλωτών, την τόνωση της αγοράς, τη μείωση της ανεργίας.

Αν και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων Ελλάδος για μια ακόμα φορά προκηρύσσει απεργία άρον-άρον για τα μάτια του κόσμου, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για την προετοιμασία και την επιτυχία της και εκφυλίζει, κηρύσσοντας την Πέμπτη πανελλαδική απεργία για την Κυριακή… Απομονώνει το συγκεκριμένο ζήτημα από τη γενικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, συνολικά η εργατική τάξη.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας διευκολύνει μόνο το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές και εξαθλιώνει τους εργαζόμενους.

Συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, των ΣΣΕ, του σταθερού χρόνου εργασίας, εντείνει την ευελιξία και μας κάνει λάστιχο για τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων και των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε «τόνωση της αγοράς», δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν «εξυπηρετεί» τους καταναλωτές που είμαστε εμείς, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, χιλιάδες είναι οι «μερικώς απασχολούμενοι» εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 300 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, σε καλούμε να σκεφτείς τί κερδίσαμε με την αναμονή, με τη λογική του «κοινού συμφέροντος», το αν πάει καλά η επιχείρηση θα είμαι και εγώ καλά, με τη λογική ότι υπάρχουν και χειρότερα ή με την ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα μας λύσει τα προβλήματα.

Δεν έχουμε άλλη ώρα για χάσιμο. Τα νέα μέτρα που θα έρθουν και θα προστεθούν στα προηγούμενα σημαίνουν κι άλλη χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής μας.

Κάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στα σχέδια τους.

Οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν.

Η αναμονή, η απογοήτευση, ο φόβος δίνουν έδαφος  να γίνεται η εργοδοσία ακόμα πιο επιθετική, να ξεσαλώνουν στις πλάτες μας.

Έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας!

•      Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

•      Κατοχύρωση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων με 918€ βασικό μισθό, 5ημερο-8ωρο-40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

•      Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας & μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

•      Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

•      Ακύρωση όλων των νόμων που επηρεάζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

•      Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.

•      Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

•      Φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων, να πληρώσουν οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε και που δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα, είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα μέσα από το σωματείο μας, μέσα στους χώρους δουλειάς με επιτροπές αγώνα. Να σηκώσουμε κεφάλι, να μη δεχόμαστε την εκμετάλλευση, τη μισοζωή, να διεκδικούμε και να δίνουμε και το χέρι σε όποιον πάει να σηκωθεί.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους,  να γίνουν δραστήρια μέλη.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας συλλογικά, με αλληλοϋποστήριξη και  αλληλεγγύη τις μέρες των γιορτών στους συναδέλφους, στους άνεργους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News