default-image

Κρήτη: "Προτάσσουν στήθος" για να μείνει το Μουσείο ανοιχτό

Κρήτη
Κρήτη: "Προτάσσουν στήθος" για να μείνει το Μουσείο ανοιχτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Προτάσσουν τα στήθη τους" οι Βιαννίτες - και όχι μόνο - για να παραμείνει ανοιχτό και να συνεχίσει τη λειτουργία του το εντυπωσιακό και πολύ σπουδαίο για τον τόπο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Η μνήμη του Ολοκαυτώματος Βιάννου απόκτησε σύγχρονη στέγη με δημόσια χρηματοδότηση. Πρόκειται για ένα λιτό και καλαίσθητο Μουσείο, στην καλύτερη δυνατή θέση, στο κέντρο της Θυσίας, πλησίον του Πανδημοτικού Ηρώου, με το οποίο θα αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο στο κέντρο του Δήμου.

Ένα Μουσείο, που θα δώσει τη δυνατότητα να μελετηθεί μεθοδικά η ιστορία της περιόδου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης και να αναδειχθεί το Ολοκαύτωμα Βιάννου σε ζήτημα εθνικό, ευρωπαϊκό, οικουμενικό και γέφυρα ειλικρινούς και στέρεας φιλίας και συνεργασίας των λαών.

Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου (Μ.Ο.ΔΗ.ΒΙΑ.), η οποία ορίσθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου, συνήλθε στην πρώτη συνεδρίασή της,  το Σάββατο 1 Απριλίου, στο χώρο του Μουσείου, στον Αμιρά, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα λειτουργίας του Μουσείου και έγινε κατανομή αρμοδιοτήτων. Τα μέλη της Δ.Ε. δεσμεύτηκαν ομόφωνα για τα παρακάτω:  

Η Δ.Ε. θα προσπαθήσει ώστε, παρά την κρίση και την παντελή έλλειψη προσωπικού, το Μ.Ο.ΔΗ.ΒΙΑ. να παραμένει ανοιχτό και ζωντανό και να αποτελέσει κιβωτό μνήμης, κυψέλη έμπνευσης και δημιουργίας για τη νέα γενιά, αλλά παράλληλα και κέντρο του αγώνα για τη δικαίωση της Θυσίας της Βιάννου και της Ελλάδας. Η Δ.Ε. δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί σκληρά, συλλογικά και απολύτως εθελοντικά, προκειμένου να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματά του και να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες ελλείψεις του.

Μεγάλη η βοήθεια από Ελλάδα και εξωτερικού

Για την επίτευξη των στόχων, θα γίνει προσπάθεια κινητοποίησης του Βιαννίτικου και Κρητικού στοιχείου όπου γης, αλλά και όλων των δημοκρατών, φίλων του Μουσείου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήδη πολλοί ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες από τη Γερμανία και άλλες χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν.

Ακόμη, θα  επιδιωχθεί η δικτύωση του Μουσείου με άλλους συγγενείς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, προωθώντας συνεργασίες και συμπράξεις σε ζητήματα της περιόδου Κατοχής και της Αντίστασης. Στόχος της Δ.Ε. είναι η διαρκής και αρμονική συνεργασία με ενδιαφερόμενα Μουσεία, αντιστασιακές οργανώσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς και άλλους φορείς σε όλον τον κόσμο.

Ιδιαίτερα θα ενθαρρυνθεί και θα δοθεί προτεραιότητα σε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μ.Ο.ΔΗ.ΒΙΑ. μαθητών, φοιτητών, μελών Αντιστασιακών Οργανώσεων και Ενώσεων Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, πολιτιστικών, μορφωτικών και άλλων συλλόγων, συνδικάτων και άλλων συλλογικών φορέων, όπως και πρωτοβουλιών πολιτών καθώς και μεμονωμένων πολιτών, κατόπιν συνεννόησης.

Αιτήματα για επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου ή πρόταση για εθελοντική συμμετοχή στις εργασίες του Μουσείου, μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή στα τηλέφωνα: 6973307926, 6977788869 και 2895340177.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News