default-image

Κρητη: Δείτε τις ζωγραφιές κοριτσιών που αποπλάνηθηκαν video

Κρήτη
Κρητη: Δείτε τις ζωγραφιές κοριτσιών που αποπλάνηθηκαν video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απογοήτευση και οργή. Έντονα συναισθήματα ανάμεσα στα μέλη των οικογενειών των δύο ανήλικων κοριτσιών από το Θραψανό Ηρακλείου, που υπέφεραν στα χέρια ενός ηλικιωμένου, συναισθήματα που προκάλεσε η απόφαση περί αποφυλάκισης του εν λόγω δράστη.

Ο ηλικιωμένος συγχωριανός έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για αποπλάνηση σε βάρος των εν λόγω παιδιών, αλλά αποφυλακίστηκε πρόωρα για λόγους υγείας.

Αποτυπώνουν στο χαρτί τα όσα εφιαλτικά βίωσαν

Στο μεταξύ, η "Νέα Κρήτη" δημοσιεύει σήμερα δύο από τις ζωγραφιές των κοριτσιών, οι οποίες φέρονται να αποτυπώνουν τα όσα δυσάρεστα βίωσαν στα χέρια του γέροντα. Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον κλινικό ψυχολόγο Νίκο Παπανικολάου, ο οποίος επιχείρησε να ερμηνεύσει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις παιδικές ζωγραφιές.

Σημειώνεται ότι η ερμηνεία που δίνεται είναι τελείως υποθετική...

«Στη μια ζωγραφιά φαίνονται τα δύο κορίτσια και στη μέση ένας τεράστιος άντρας. Προφανώς έχει τα χέρια ανοικτά, στην προσπάθειά του να κάνει μια αγκαλιά. Επίσης, ενώ το σώμα του απεικονίζεται κανονικά από τη μέση και πάνω, από τη μέση και κάτω δεν αναπαρίσταται "φυσιολογικά". Φαίνονται μόνο τρεις γραμμές, που θα μπορούσε να είναι τρία πόδια ή δύο πόδια και το γενετήσιο μόριο του άνδρα», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου για τη μία από τις δύο ζωγραφιές.

«Η άλλη ζωγραφιά είναι χωρισμένη στη μέση. Θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτό ως ο διαχωρισμός των δύο "φύσεων" ενός ανθρώπου: Από τα αριστερά φαίνεται ένας σοβαρός και καλός κύριος με μουστάκι, που θα μπορούσε να φανερώνει τον υπεράνω πάσης υποψίας άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Στα δεξιά απεικονίζεται ένα λιοντάρι, το οποίο θα μπορούσε να είναι η δεύτερη "φύση" του άνδρα, ο οποίος εάν έπιανε τα κοριτσάκια, θα τα έτρωγε. Επίσης, και σ' αυτή τη ζωγραφιά η ουρά τού λιονταριού θα μπορούσε να συμβολίζει το ανδρικό μόριο», μας είπε ο κ. Παπανικολάου.

Ξέσπασμα οργής από τις μανάδες

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", οι μητέρες των κοριτσιών, ηλικίας - σήμερα - 8,5 και 11 ετών, δεν κατάφεραν να κρύψουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, αναρωτώμενες για ποιο λόγο αφήνεται ελεύθερος ο 79χρονος άνδρας που αποπλάνησε - σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου - τις κόρες τους. Στη "Νέα Κρήτη" μίλησε, ωστόσο, και ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του καταδικασμένου, ο οποίος έκανε λόγο για βαρύτατα προβλήματα υγείας που έχει ο εντολέας του, εκτιμώντας μάλιστα ότι ο ηλικιωμένος δε θα προφτάσει να δικαστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΑΤΥΡΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥΣ

«Δε θέλω να είναι έξω... Έκανε πολύ κακό στην οικογένειά μου!»: Με αυτά τα συναισθηματικά φορτισμένα λόγια, που μοιάζουν σκληρά αλλά τα εκστομίζει μια μάνα που είδε το παιδί της να υφίσταται πράξεις που δε θα έπρεπε να αφορούν κανένα παιδί, σχολίασε η μητέρα του ενός εκ των δύο κοριτσιών την προχθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης να κάνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του 79χρονου Κρητικού.

Η Έδρα έκρινε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής (σ. σ. τον Ιούνιο του 2016 ο ηλικιωμένος καταδικάστηκε για την υπόθεση σε κάθειρξη 16 ετών, χωρίς αναστολή), που κατέθεσε ο 79χρονος, ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές Γρεβενών. Ο ηλικιωμένος επιστρέφει στην Κρήτη, ωστόσο δε θα μείνει στο Θραψανό, αλλά στο σπίτι του παιδιού του σε άλλο χωριό της ευρύτερης περιοχής της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι το Δικαστήριο απαγόρευσε στον ηλικιωμένο να επισκέπτεται το Θραψανό, όπου διαμένουν τα ανήλικα και οι οικογένειές τους.

Πώς δέχτηκαν αυτήν την απόφαση της Δικαιοσύνης οι δύο πονεμένες μανάδες;

«Στην αρχή μάθαμε ότι έχει πρόβλημα υγείας κι ότι είναι ετοιμοθάνατος, πράγμα που δε γράφεται στην αίτηση που έχουμε στα χέρια μας», δήλωσε η μία από τις μητέρες, συμπληρώνοντας ότι δεν την καλύπτει που ο ηλικιωμένος απαγορεύεται να προσεγγίσει το χωριό τους.

«Ανήκουστο! Δεν το περίμενε κανείς. Τον αφήσαμε να τον δικάσει η Δικαιοσύνη, ωστόσο δε νιώθω ότι δικαιωνόμαστε με την αποφυλάκισή του», είπε με παράπονο η μητέρα τού δεύτερου κοριτσιού.

«Προτιμώ να πεθάνει αύριο»

Στο μεταξύ, συγκλονίζουν τα λόγια που είπε το ένα από τα δύο κορίτσια (11 ετών σήμερα) στη μητέρα της, στο άκουσμα της είδησης της αποφυλάκισης του ηλικιωμένου.

«Προτιμώ να πεθάνει αύριο», είπε η μικρή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η ίδια η μητέρα της στη "Νέα Κρήτη".

«Στην κόρη μου το είπα εγώ η ίδια. Της το είπα γιατί, αν δε μιλούσα εγώ, θα της το έλεγε κάποιο παιδί από το σχολείο», ανέφερε αρχικά η μαμά του 11χρονου κοριτσιού. «Της είπα ότι δε θα μένει στο χωριό, αλλά κάπου κοντά μας. Αυτή μου απάντησε ότι προτιμά να πεθάνει αύριο», μας είπε με νόημα η μητέρα του μεγαλύτερου εκ των δύο ανήλικων κοριτσιών.

Με τη σειρά της, η μητέρα του 9χρονου σήμερα κοριτσιού, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενημερώσει το παιδί της για την αποφυλάκιση.

«Το παιδί μου έχει πολλή ένταση, φόβο και νεύρα. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει και δεν ξέρω πώς θα το χειριστώ. Αν δηλαδή τα καταφέρω μόνη μου ή θα χρειαστώ ψυχολόγο», επισήμανε η μαμά της 9χρονης. «Ζητούμε να μην είναι έξω! Είναι λογικό να ξεσηκωθούμε όλοι γιατί, αν μένει δίπλα μας, δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε. Όταν ήταν μέσα (σ.σ. στη φυλακή) και μακριά (σ.σ. Γρεβενά), ήταν για μας μια ανακούφιση. Τώρα που θα μένει κοντά, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας, αλλά και για εμάς», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" η μητέρα του μικρότερου κοριτσιού.

Εντύπωση, πάντως, προκαλούν τα όσα είπε στην εφημερίδα μας η μητέρα της 11χρονης, η οποία ανέφερε ότι μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η οικογένειά της - συμπεριλαμβανομένης και της κόρης της - αντιμετωπιζόταν εχθρικά από μερίδα κατοίκων του χωριού.

«Τώρα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα, δεν υπάρχει τόση ένταση. Στην αρχή, όταν έβλεπαν τα παιδιά στο δρόμο, κάποιοι τα έβριζαν. Άλλοι που με έβλεπαν, με έφτυναν», μας είπε η μαμά του κοριτσιού. Σύμφωνα με την ίδια, η αντιμετώπιση αυτή οφείλεται στο ότι κάποιοι συγχωριανοί θεώρησαν ότι έκαναν την επίμαχη καταγγελία για να αποκομίσει η οικογένειά της οικονομικό όφελος.

«Στην αρχή πίστευαν πως γίνεται ό,τι γίνεται για να πάρουμε λεφτά. Και έλεγαν ότι εμείς οι γονείς βάλαμε επίτηδες τα παιδιά μας να ισχυριστούν κάτι τέτοιο. Εγώ έχω να πω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα δικαστήριο για λεφτά (σ.σ. αποζημιώσεις)», ανέφερε με νόημα η μαμά της 11χρονης.

«Όταν δεχόμουνα αυτή την αντιμετώπιση, δεν έκανα τίποτα. Καθόμουν με σταυρωμένα χέρια. Γιατί πίστευα ότι, αφού καταδικάστηκε και είναι φυλακή, έχει τιμωρηθεί. Ήμασταν καλυμμένοι με την απόφαση της Δικαιοσύνης. Όχι όπως τώρα που είναι έξω...», τόνισε, κλείνοντας, η μητέρα του μεγαλύτερου εκ των δύο κοριτσιών.

Τι λέει η υπεράσπιση

«Βαρύτατη η κατάσταση της υγείας τους»

Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε, ως όφειλε, και με την πλευρά της υπεράσπισης του ηλικιωμένου. Ειδικότερα, συνομίλησε με τον έναν εκ των δικηγόρων του 79χρονου, Διονύση Βέρρα, ο οποίος αφενός χαρακτήρισε βαρύτατη την κατάσταση της υγείας τού εντολέα του, και αφετέρου άφησε αιχμές προς το συνήγορο της αντίδικης πλευράς.

«Οι πάντες ξέρουν ότι οι νομικοί οφείλουν να εξηγούν στους εντολείς τους πώς έχουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες δε συνιστούν αποσπάσματα... Ας ρωτηθεί ο δικηγόρος της άλλης πλευράς, που ήταν παρών στο δικαστήριο, για τη δική του άποψη για το αν έπρεπε να βγει ή όχι από τη φυλακή ο κατηγορούμενος, με βάση και τα όσα έγιναν γνωστά στο ακροατήριο. Στην πραγματικότητα, το δικαστήριο έλαβε υπόψη για τη συγκεκριμένη περίπτωση δύο στοιχεία: Από τη μια ο γέροντας, που είναι προχωρημένης ηλικίας, πάσχει από αγγειακή άνοια, που είναι εκφυλιστική νόσος - όπως περιγράφεται στις επιστημονικές γνωματεύσεις της δικογραφίας, αντιμετωπίζει αγγειακό καρδιολογικό πρόβλημα - και από την άλλη έχει κάνει εγχείρηση μπάι πας. Έχει λοιπόν πολύ βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αλλά και μια εκφυλιστική νόσος η οποία συνεχώς επιδεινώνεται», ανέφερε αρχικά ο κ. Βέρρας.

«Η κατάσταση δηλαδή της υγείας του είναι τέτοια, που δε βιώνει τον εγκλεισμό στη φυλακή, που αποτελεί και το σκοπό της ποινής που του επιβλήθηκε: Να αισθανθεί το κακό που έχει κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το κακό δε γίνεται αντιληπτό. Οι νομικοί γνωρίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται χρήση άλλων παράλληλων οδών, ώστε αυτά τα άτομα να βρεθούν σε άλλους χώρους», συμπλήρωσε ο κ. Βέρρας.

«Ουσιαστικά το Δικαστήριο είπε στον ηλικιωμένο: "Πήγαινε γέροντα να πεθάνεις στο σπίτι σου". Και ούτε καν στο σπίτι σου, αλλά στο σπίτι του παιδιού σου», ανέφερε με νόημα ο γνωστός δικηγόρος, ο οποίος τέλος αναφέρθηκε και στον εγκλεισμό του εντολέα του στις φυλακές Γρεβενών.

«Τον σήκωναν και τον πήγαιναν στην τουαλέτα οι συγκρατούμενοί του. Τον καθάριζαν οι ίδιοι. Δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον και γι' αυτό και του έδιναν άλλοι νερό, φαγητό και τα χάπια του. Από μόνος του δε θα τα έπαιρνε καν», δήλωσε ο Διονύσης Βέρρας, ο οποίος εξέφρασε το φόβο του ότι ο εντολέας του δε θα «καταφέρει να φτάσει ποτέ στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ βεβαρημένη.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ac2bz3bs/

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος - Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News