default-image

Κρήτη: Τα "φακελάκια" διχάζουν ΔΥΠΕ - εργαζόμενους

Κρήτη
Κρήτη: Τα "φακελάκια" διχάζουν ΔΥΠΕ - εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φακελάκι θα τεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου που πραγματοποιείται το Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης παρουσία τόσο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης μιας νοοτροπίας που είτε επιβάλει ως συμπεριφορά είτε ως απλή επιθυμία του ασθενή ή της οικογένειάς του, να δώσουν το κατιτίς παραπάνω στο γιατρό για να έχουν καλύτερη ή αμεσότερη αντιμετώπιση.

Να ανοίξουν τα στόματα οι ασθενείς, να σπάσει το ταμπού και  να βοηθήσουν όλοι με τον τρόπο αυτό η δημόσια υγεία να έχει στην ουσία της την υπόσταση που πρέπει να έχει στα μάτια των ασφαλισμένων και μη ζήτησε η διοικήτρια της υγειονομικής περιφέρειας που εξήγησε πως στόχος δεν είναι άλλος από το να γνωρίζει ο πολίτης τα δικαιώματά του και να καταγγέλλει τα περιστατικά όταν αυτά καταπατούνται.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, κυρίως όμως σε πολίτες που θα μπορέσουν μέσα από την ημερίδα να αντλήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται ενισχύοντας όπως είπε και ο υποδιοικητής της υγειονομικής περιφέρειας, τον αγώνα που γίνεται για την πάταξη του φαινομένου.

Την ίδια ώρα, την απάντηση του για το Συνέδριο δίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση «φιέστα» που διοργανώνει η Κυβέρνηση, αναφέροντας, χαρακτηριστικά ότι "Το φακελάκι στα νοσοκομεία υπάρχει ακριβώς επειδή οι λίστες αναμονής για χειρουργείο είναι μεγάλες λόγω έλλειψης προσωπικού".

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωσή τους:

Η κυβέρνηση με τη φιέστα που διοργανώνει για το φακελάκι προσπαθεί να συγκαλύψει την επικίνδυνη -για το λαό- κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και να αποπροσανατολίσει σε σχέση με τις ευθύνες αυτής της κατάστασης. Το «φακελάκι» στα νοσοκομεία υπάρχει ακριβώς επειδή οι λίστες αναμονής για χειρουργείο είναι μεγάλες λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως γιατί αυτή η πολιτική που ακολουθείται ενισχύει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας - με «νόμιμο»  ή «παράνομο» τρόπο.

Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και τις δωρεάν παροχές, μεταφέροντας το κόστος στο λαό, και περιορίζουν τις παροχές στο ελάχιστο βασικό πακέτο, μειώνοντας τις κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες προκειμένου να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος ως προϋπόθεση της στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι και ο στόχος που υπηρετεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες.

Η κατάσταση είναι συγκεκριμένη και εκρηκτική. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και οι ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό. Το αποτέλεσμα είναι κλινικές και εργαστήρια να υπολειτουργούν, να παραμένουν μακροχρόνιες λίστες, ενώ οι ασθενείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν στους επιχειρηματίες της Υγείας, πληρώνοντας επιπλέον τεράστια ποσά. Οι επανειλημμένα πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν αρκούν να αναπληρώσουν τις αποχωρήσεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εργαζόμενοι με προσωρινή απασχόληση και μειωμένα δικαιώματα.

Η Υγεία γίνεται όλο και πιο πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό μας, όπως φαίνεται και από επίσημα στοιχεία. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο εκκολάπτονται τα διάφορα σκάνδαλα. Από το 2009 μέχρι σήμερα το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν για φάρμακα 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι κατά 43,1% περισσότερα και διαμόρφωσαν τη μεσοσταθμική συμμετοχή τους στο 35% περίπου. Αν ληφθούν υπόψη η αύξηση της αρνητικής λίστας των φαρμάκων και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) η συμμετοχή των ασφαλισμένων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Επίσης, η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων παραμένει και σήμερα στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί με τις μειώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ η περιβόητη πρόσβαση των ανασφάλιστων έγινε με "ξένα κόλλυβα", αφού το κράτος δεν έβαλε ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι ίδιοι πληρώνουν κανονική συμμετοχή για όλα, όπως και οι ασφαλισμένοι.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται δεν πρόκειται να λυθεί με ημερίδες. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να τεθεί ακόμη πιο αποφασιστικά στο κέντρο της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να διεκδικήσουν λύσεις στα καυτά και οξυμένα προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Να έχουν όλοι και χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας από τις κρατικές μονάδες οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ενισχυθούν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News