default-image

Κρήτη: "Ράμπο" υποδύονται πελάτες και κάνουν ελέγχους

Κρήτη
Κρήτη: "Ράμπο" υποδύονται πελάτες και κάνουν ελέγχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το προσωρινό λουκέτο σε δύο καταστήματα των Χανίων για μη έκδοση αποδείξεων, σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ στο Ηράκλειο καθώς οι έλεγχοι το τελευταίο διάστημα είναι σαρωτικοί. Οι «ράμπο» των κλιμακίων υποδύονται τους πελάτες και στο τέλος επιφυλάσσουν δυσάρεστοι έκπληξη στους επιχειρηματίες καθώς αποκαλύπτουν την ιδιότητά τους και ακολουθεί ο έλεγχος.

Όπως τόνισε ηπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη μιλώντας στο neakriti.gr "αυτό συνέβαινε πάντα. Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι έλεγχοι και στο Ηράκλειο. Γίνονται από πρόσωπα που υποδύονται τους πελάτες σε εστιατόρια και μπαρ και στο τέλος ελέγχουν αν έχουν κοπεί όλες οι αποδείξεις. Αυτό που πρέπει νατονιστεί είναι ότι υπάρχει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης και το μόνο που γίνεται είναι να επιβαρύνονται με πρόστιμα οι καταστηματάρχες και να οδηγούνται οι επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Οι έλεγχοι όπως γίνονται δημιουργούν μόνο πρόβλημα στα καταστήματα και στους πελάτες».

Ελέγχουν ακόμη και 10-15 επιχειρήσεις τη ημέρα

Τα λουκέτα στα Χανιά δεν ήταν τυχαία αφού οι "ράμπο" έχουν κάνει εδώ και καιρό αισθητή την παρουσία τους.

Όπως σημείωσε ηπρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης Χανίων Άννα Σαματά «το μόνο που γνωρίζω ότι είναι έκλεισαν προσωρινά δύο καταστήματα στα Χανιά, μια ταβέρνα και μια καφετέρια. Μια εβδομάδα τώρα το ΣΔΟΕ είναι στα Χανιά και κάνει ελέγχους σε καταστήματα για έκδοση αποδείξεων . Ελέγχουν ακόμη και 10-15 επιχειρήσεις τη ημέρα. Οι καταστηματάρχες κόβουν αποδείξεις, τι να πουν με τόσους ελέγχους; Φαίνεται ότι κράτος έχει πρόβλημα λόγω αξιολόγησης και μη είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και στρέφεται αλλού για έσοδα..»

Φόβος για τα λουκέτα

Ο Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αντίθετος στους ελέγχους ,ούτε στη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά στον τρόπο και την συχνότητα με την οποία γίνονται, οδηγώντας συνεχώς σε νέα λουκέτα. Οι σαρωτικοί έλεγχοι δεν αφορούν μόνο την έκδοση αποδείξεων αλλά και τον αντικαπνιστικό νόμο, για τον οποία έτσι κι αλλιώς οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες.

Σύμφωνα με την κα Αντωνακάκη «δεν λέμε να μην φορολογούμαστε αλλά είναι πολύ εντατικοί οι έλεγχοι και υπάρχει η δυσαρέσκεια των  καταστηματαρχών. Αισθάνονται μάλιστα άσχημα και άβολα σε περίπτωση ελέγχου ενώ κινδυνεύουν και οι πελάτες με πρόστιμα. Δεν μπορούμε πια να αισθανόμαστε καθημερινά ότι κάποιοι είναι με το «χέρι στην σκανδάλη».

Κλείνουν για 48 ώρες

Υπενθυμίζεται ότι επιβάλλεται:

?  Λουκέτο 48 ωρών για μη έκδοση 10 αποδείξεων ή αποδείξεων συνολικής 500 ευρώ: Εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα  προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.

?  Σε περίπτωση υποτροπής για πάνω από 3 αποδείξεις θα επιβάλλεται λουκέτο 96 ωρών πάντα υπό προϋποθέσεις.

Όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών στο Ηράκλειο το πρόβλημα δεν λύνεται με τα λουκέτα αφού οδηγεί σε απόγνωση τους επιχειρηματίες, σε βαριά πρόστιμα και ταλαιπωρία, ενώ μέσω δικηγόρου πολλοί επαναλειτουργούν στη συνέχεια το κατάστημα. Πάντως ο Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου ήδη σχεδιάζει σύσκεψη για το θέμα μετά τις γιορτές και ζητάει την παρέμβαση των βουλευτών.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News