default-image

Επιφυλακτικοί για τη Μονή Τοπλού οι επενδυτές

Κρήτη
Επιφυλακτικοί για τη Μονή Τοπλού οι επενδυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να άναψε εκ νέου το "πράσινο φως" για τη βρετανική επένδυση της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο, απορρίπτοντας τις δύο προσφυγές περιβαλλοντικών φορέων και κατοίκων για το εν λόγω επενδυτικό εγχείρημα, πάντως δε φυσά ακριβώς ούριος άνεμος! Ίσα-ίσα, οι ίδιοι οι Βρετανοί επενδυτές, εν αναμονή και της έκδοσης της επίσημης απόφασης του ΣτΕ, εμφανίζονται πολύ συγκρατημένοι και προβληματισμένοι.

Το έντονα επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της ίδιας της εταιρείας αποτύπωσαν τα λεγόμενα του προέδρου του βρετανικού ομίλου Christopher Egleton. Ο ίδιος ανέφερε μεν πως η επένδυση παραμένει στην πρώτη γραμμή του ομίλου, υπογράμμισε όμως με νόημα τις δυσκολίες που έχουν τέτοιου είδους επενδύσεις, αλλά και τις ιδιαιτερότητες και έξτρα δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής αβεβαιότητας σε σχέση με τέτοιου είδους επενδυτικά εγχειρήματα... Αναφορές, αν μη τι άλλο, που φανερώνουν πως η ίδια η εταιρεία κάπου δείχνει να το σκέφτεται και να μην είναι τόσο "ζεστή" όσο θα περίμενε κανείς μετά και το νέο "πράσινο φως" από το ΣτΕ...

Η Minoan Group αναμένει την επίσημη δημοσιοποίηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της απόφασης που έλαβε, με την οποία απέρριψε τις δύο προσφυγές που είχαν κατατεθεί πέρυσι κατά της επένδυσης.

Όπως έχουμε γράψει, αν και η επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει βγει και δεν αναμένεται να βγει πολύ σύντομα, έγιναν οι κρίσιμες ψηφοφορίες επί των δύο προσφυγών που είχαν κατατεθεί από περιβαλλοντικούς φορείς και πολίτες. Ομόφωνα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε τις δύο προσφυγές, ανοίγοντας το δρόμο για να προχωρήσει το τουριστικό επενδυτικό σχέδιο στο Κάβο Σίδερο...

Οι δύο προσφυγές είχαν κατατεθεί από 17 οικολογικούς-πολιτιστικούς φορείς, μαζί με 123 πολίτες, και από την "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού", αντίστοιχα. Οι προσφεύγοντας ζητούσαν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο το Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του έργου "Ίτανος Γαία" στη Σητεία της Κρήτης, στην περιοχή Κάβο Σίδερο, προκειμένου να ξεκινήσει το αναπτυξιακό σχέδιό της, το οποίο περιλαμβάνει και την εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων.

Εν αναμονή της επίσης απόφασης, ο πρόεδρος του Ομίλου της Minoan Group προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη του εν λόγω πρότζεκτ στη Μονή Τοπλού δε θα είναι μια εύκολη διαδικασία, αφενός γιατί οι συναλλαγές σε ακίνητα είναι σύνθετες, και αφετέρου επειδή στην Ελλάδα κυριαρχεί η οικονομική αβεβαιότητα που δυσκολεύει τις εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής", με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου, που είναι εισηγμένος στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, ο πρόεδρος του Minoan Group, αφού ανέφερε ότι τα δικαστήρια στην Ελλάδα δε δημοσιοποιούν τις αποφάσεις με κάποιο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι οι μέτοχοι δε θα πρέπει να ανησυχούν εφόσον η δημοσιοποίηση της απόφασης καθυστερήσει ακόμη λίγο.

Η επιβεβαίωση της απόφασης, πάντως, θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στον όμιλο. Όπως τονίζει, όμως, ο κ. Egleton, με την επιβεβαίωση θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα διάφορες τρέχουσες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με πιθανούς εταίρους.

«Θα πρέπει να σημειωθεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Minoan Group, «ότι οι κοινοπραξίες και άλλες σύνθετες συναλλαγές ακινήτων δεν είναι από τη φύση τους απλές ή εύκολες υποθέσεις που ολοκληρώνονται σύντομα».

«Στην περίπτωσή μας», πρόσθεσε, «το γεγονός ότι το έργο είναι σε μια χώρα όπου υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα έχει επίσης ένα σημαντικό αντίκτυπο. Παρ' όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι σίγουρο ότι θα επιτύχει μια ικανοποιητική λύση για όλους τους μετόχους».

«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε, «η κατάσταση του επενδυτικού σχεδίου "Ίτανος Γαία" στην Κρήτη και η θετική προοπτική του για το μέλλον παραμένει στο κέντρο της προσοχής του ομίλου».

Επισημαίνεται ότι στις 24 Μαρτίου 2017 η εταιρεία ανακοίνωσε στη χρηματιστηριακή αγορά AIM του Λονδίνου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές κατά του Προεδρικού Διατάγματος, και πως αναμένεται η επίσημη απόφαση.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Minoan Group, ο κ. Egleton σημείωσε ότι ο τομέας των Ταξιδίων και Αναψυχής (Travel and Leisure - T&L) αύξησε τα έσοδά του, παρά τον αντίκτυπο του Brexit. Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν σε 7,317 εκατ. λίρες έναντι 6,816 εκατ. λιρών το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ οι ζημίες της εταιρείας μετά φόρων ανήλθαν σε 2,272 εκατ. λίρες έναντι 1,62 εκατ. λιρών. Τα έσοδα προέρχονται όλα από τον τομέα Ταξιδίων και Αναψυχής.

Σημειώνεται ότι η προωθούμενη βρετανική τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Κρήτη, συνολικού ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, είναι δυναμικότητας 1.936 κλινών, σε μια έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων. Πέρα από τις κλασικές εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης των επισκεπτών, το σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει ειδικές τουριστικές υποδομές για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και ετήσιας διάρκειας, όπως γκολφ (18 οπών) και spa.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News