default-image

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δίωρη στάση εργασίας και διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης θα προχωρήσει το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, την Πέμπτη 6 Απριλίου, από τις 8:00 έως τις 10:00 το πρωί, με βασικό ζήτημα την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να προχωρήσει τη λεγόμενη αξιολόγηση στο δημόσιο, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Μητσοτάκης. Κι όσο κι αν άλλαξε το …περιτύλιγμα της προηγούμενης αξιολόγησης με το νόμο Βερναρδάκη (ν.4369/2016), η ουσία παραμένει ίδια.

Αφού, ακόμη και τις περιβόητες ποσοστώσεις του Μητσοτάκη (15% ακατάλληλοι υπάλληλοι) τις βρίσκουμε στον ν. 4369/2016 με νέο ραφιναρισμένο τρόπο. Όσοι υπάλληλοι βαθμολογηθούν έως 24, θεωρούνται "ακατάλληλοι" και οι "ακατάλληλοι" σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα απολύονται!!!

Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση συνδέεται με το μισθολόγιο (ν.4354/2015) και τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, αφού (άρθρο 12) παρέχει στους «άριστους» επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο (παρ.1) ή αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για τους ανεπαρκείς ή ακατάλληλους (παρ.3) κ.ά. και θα προχωρήσει, όπως προβλέπεται (άρθρο 17) στη σύνδεση της αμοιβής με την αξιολόγηση της θέσης εργασίας…! Με τη λεγόμενη κινητικότητα (ν. 4440/16) πέρα από την εμπέδωση της ανακύκλωσης του ήδη εξαιρετικά ολιγάριθμου προσωπικού στο δημόσιο, θεσμοθετήθηκε και η υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν κενά. Αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να τα κουκουλώσει!

Και ήδη μπορούμε να δούμε παραδείγματα του χώρου μας στην εφαρμογή της στοχοθεσίας να περνάει το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, των ιατρικών εξετάσεων κ.λπ, τη διεύρυνση εφαρμογής των ΚΕΝ (που περικλείουν το μισθολογικό κόστος των υγειονομικών) ή γενικότερα, την υλοποίηση της φοροληστείας κ.λπ. Συνολικά, αυτό που συμβαίνει είναι η ακόμη πιο γρήγορη υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, με εργαλεία την αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, την κινητικότητα, το νέο προσοντολόγιο, το μητρώο επιτελικών στελεχών, τις αποφάσεις των Οργανισμών Εσωτερικής Λειτουργίας κ.ά.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι είναι ξεκάθαρο,

η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση - τόσο στις δομές του Δημοσίου, όσο και στους δημόσιους υπαλλήλους - δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι, ούτε να αναβαθμιστούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, ή τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κ.ο.κ.. Το περιεχόμενο της "αξιολόγησής" τους, ουδεμία σχέση έχει με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος (μέσω και της αξιολόγησης) υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους, ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο αυταρχικό απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό εννοούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου όταν λένε ότι έχουμε ανάγκη από ένα "νοικοκυρεμένο και μικρότερο κράτος".

Κυβέρνηση, αστικό κράτος και ΕΕ, με το βούρδουλα της αξιολόγησης επιδιώκουν να επιβάλλουν στους χώρους εργασίας το νόμο του φόβου και της σιωπής στους δημόσιους υπαλλήλους. Χρειάζονται λίγους και χειραγωγημένους υπαλλήλους που θα εξειδικεύουν και θα εφαρμόζουν αδιαμαρτύρητα όλες τις αντιλαϊκές τους αποφάσεις. Αυτό εξάλλου αποτελεί την κοινή γραμμή και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Εννοείται, και το λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι δεν υπερασπιζόμαστε αυτόν το σημερινό δημόσιο τομέα και τον απορρίπτουμε στο σύνολό του. Τον απορρίπτουμε και ως προς τον προσανατολισμό του και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του. Έχει ως βασική αποστολή να υπηρετεί την οικονομία της αγοράς και την ανταγωνιστικότητα, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ως εκ τούτου έχει βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα. Ποτέ δεν υπερασπιστήκαμε φαινόμενα ρεμούλας, κοπάνας και τεμπελιάς. Προβλήματα τέτοια στο δημόσιο τομέα υπάρχουν, αλλά για αυτά αφενός δεν φταίνε οι εργαζόμενοι και αφετέρου η κυβέρνηση με την προωθούμενη αξιολόγηση δεν στοχεύει να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα (για να μην πούμε ότι τα προστατεύει ώστε να λοιδορείται στην κοινή γνώμη το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων). Αλλού στοχεύει.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας:

Το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία έχει αποψιλωθεί, οι προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, τα "παράλληλα" ή "αλλότρια καθήκοντα" και οι διπλοβάρδιες πάνε σύννεφο, κάτω από το μπαμπούλα του "δημοσιονομικού προβλήματος" χάθηκαν χιλιάδες κλίνες, έκλεισαν νοσοκομεία, διαλύθηκε η ήδη υποβαθμισμένη και λειψή πρωτοβάθμια περίθαλψη, τμήματα συγχωνεύονται καθημερινά προκειμένου να λειτουργούν στοιχειωδώς, κάθε νοσηλευτής έχει στην ευθύνη του 40 - 60 αρρώστους, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις απλώνονται ταχύτατα σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις θέσεις κι οι εργολάβοι όχι μόνο παραμένουν και θησαυρίζουν αλλά, πέρα από την απευθείας εκχώρηση υπηρεσιών - φιλέτων σε ιδιώτες, προωθείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η συγκρότηση των περιβόητων ΚΟΙΝΣΕΠ που θα εγκαταστήσει νέες εργολαβίες από την πίσω πόρτα. Παράλληλα, η κρατική χρηματοδότηση είναι ήδη στο 1/3 (σε σχέση με το 2009) κάτι που ο καθένας μας βλέπει στις καθημερινές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αντιδραστήρια κλπ. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται παραπέρα η ανταποδοτικότητα και τα χαράτσια για το λαό, ενώ χορηγούνται κίνητρα και διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Και μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να μας αξιολογήσει!

Ήρθε η ώρα και πάλι να οργανώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην "αξιολόγηση".

Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και στις Διοικήσεις να δίνουν "bonus" μισθολογικό κλιμάκιο ή βαθμό σε όποιον εργαζόμενο θέλουν. Να πληρωνόμαστε διαφορετικά εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Να προωθούν τους "ευνοούμενους", βαφτίζοντας όποιες θέσεις εργασίας θέλουν ως … "ιδιαίτερης σημασίας"!!!

Δεν θα συνυπογράψουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου ή τις υποχρεωτικές μετακινήσεις που θα εξοντώσουν οικονομικά και οικογενειακά τους συναδέλφους που δεν θα είναι αρεστοί.

Έχουμε την πείρα, από την ακύρωση στην πράξη της αξιολόγησης Μητσοτάκη.

Μπορούμε και τώρα να τα καταφέρουμε με το συλλογικό μας αγώνα!

Τα σωματεία να πρωτοστατήσουν και να κατάσχουν τα έντυπα αξιολόγησης!

Αν η Διοίκηση βρει τρόπο να μοιράσει τα έντυπα, ΔΕΝ τα ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ και ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ για να τους τα επιστρέψει!

ΑΠΕΧΟΥΜΕ από κάθε διαδικασία ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ και την ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ σε κάθε φάση της.

Κανένας προϊστάμενος ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ!

Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο θα είναι αργά… Θα έχουμε συμβάλλει στον διαχωρισμό και τη διάσπαση των εργαζομένων, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, στην τρομοκρατία, στον πειθαναγκασμό, στις απολύσεις.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ,

ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News