Κρήτη

Κίνδυνος για το μέλλον της τσικουδιάς

Την ανησυχία του για προωθούμενες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών εκφράζει μέσω ερώτησης που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο και έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Την ανησυχία του για προωθούμενες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών εκφράζει μέσω ερώτησης που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο και έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Έτσι, μέσω της παρέμβασής του, ο κ. Κεφαλογιάννης κάνει λόγο για πρόβλημα από τις προτεινόμενες αλλαγές του κανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ούζο, τσικουδιά, τσίπουρο και μαστίχα!

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε τις προθεσμίες για προτάσεις τροποποίησης του ευρωπαϊκού κανονισμού», σύμφωνα με τίτλο που υπάρχει στο κείμενο του ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία του για προωθούμενες αλλαγές στην Ε.Ε. στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε ελληνικά ποτά εξαιρετικής ποιότητας, όπως το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο και η μαστίχα Χίου, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα χάνει παντού προθεσμίες. Τα αντανακλαστικά και η ετοιμότητά της είναι ανύπαρκτα. Η ευαισθησία της μηδενική. Από τη δική της άγνοια, ανικανότητα και αδιαφορία τώρα κινδυνεύουν και τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ποτά. Το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο και η μαστίχα Χίου. Όπως κινδυνεύουν και οι μικροί παραγωγοί σε οικονομικό μαρασμό.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο συζήτησε εκπρόθεσμα στις 30 Μαρτίου την αποστολή των προτάσεών του για την τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά.

Η προθεσμία έληξε στις 10 Μαρτίου και αυτό ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τις αρχές Ιανουαρίου.

 Αδιαφορία σε όλα τα επίπεδα. Και το μόνο που μένει μια βαρύγδουπη δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, σε γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή, ότι "τα μόνα που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι ο ήλιος και το τσίπουρο"!!!. Με τη σημερινή κυβέρνηση φοβάμαι ότι κανείς όλα μπορεί να τα περιμένει».

Η ερώτηση

Περιορισμοί και παρεκκλίσεις

Αναλυτικά η ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη έχει ως εξής: «Τις ανησυχίες, αλλά και έντονες ενστάσεις εκφράζει ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα αναφορικά με την τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά στα αλκοολούχα ποτά.

Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα είναι κατά βάση εξαγωγικός και στηρίζει την εθνική οικονομία, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, σε βαθμό πάνω από 65%, δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και πάνω από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αντικατάσταση του κανονισμού (ΕΚ) 110/2008 - κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά - με ένα νέο κανονισμό, με στόχο την ευθυγράμμιση με τα άρθρα 290 και 291 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) σχετικά με τις κατ' εξουσιοδότηση και εκτελεστικές αρμοδιότητές της.

Ωστόσο, ο νέος κανονισμός δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα, αν υιοθετηθούν οι αλλαγές που προωθούνται, να κινδυνεύσουν ελληνικά ποτά εξαιρετικής ποιότητας, όπως το τσίπουρο, η τσικουδιά, το ούζο, η μαστίχα Χίου κ.λπ., και παράλληλα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι μικροί παραγωγοί.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η εξουσιοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισης κριτηρίων υπό σειρά άρθρων, όπως για παράδειγμα το άρθρο 38.1 για την οριοθέτηση των γεωγραφικών ζωνών, τους περιορισμούς και παρεκκλίσεις, αλλά και άλλες εξουσιοδοτήσεις υπό τα άρθρα 5, 16, 34.2, 41 και 46 (2), έχουν σκοπό την απλή ευθυγράμμιση ή την εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων στο υπάρχον νομικό πλαίσιο; Πώς με τις εν λόγω διατάξεις διασφαλίζεται η τήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά των αλκοολούχων ποτών;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια