default-image

Επιμένουν: παράνομα τα δημοτικά πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ

Κρήτη
Επιμένουν: παράνομα τα δημοτικά πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλαδικές διαστάσεις και αντιδράσεις εξ Αθηνών με φόντο την αποκάλυψη της "ΚΡΗΤΗ TV" και της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" για τις νέες δικαστικές εξελίξεις στο πολύχρονο "σίριαλ" με τη σφράγιση των πρώην δημοτικών πάρκινγκ του Ηρακλείου επί των ενετικών τειχών.

Η ΔΕΠΤΑΗ, όπως αποκαλύψαμε, αποφάσισε να παίξει το τελευταίο της "χαρτί", προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, με το αίτημα της επαναλειτουργίας των πρώην πάρκινγκ. Η ΔΕΠΤΑΗ, σύμφωνα με το σκεπτικό της προσφυγής και με τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Μηνά Καπετανάκη, υποστηρίζει πως οι σχετικές αποφάσεις για το κλείσιμο των χώρων στάθμευσης από την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου είναι παράνομες διότι είχαν εκδοθεί "πατώντας" σε νομοθεσία που αφορά στα ιδιωτικά πάρκινγκ και όχι σε κοινόχρηστους χώρους.

Τα επιχειρήματα αυτά πυροδότησαν τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Επιχειρηματιών-Ιδιοκτητών Στεγασμένων Σταθμών Αυτοκινήτων. Σε ανοιχτή επιστολή που μας έστειλε με φόντο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα και τα λεγόμενα του κ. Καπετανάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Μιλτιάδης Καυκαλέτος αντικρούει τα λεγόμενα του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ, τον οποίο και "καταγγέλλει" για άγνοια των νόμων ή για σκόπιμη παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης!

«Στο ρεπορτάζ σας αναφερθήκατε για την προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να επαναλειτουργήσει τα παράνομα υπαίθρια πάρκινγκ υπό την ομπρέλα της ΔΕΠΤΑΗ, τα οποία όμως λειτουργούσαν και εξακολουθούν κατά παράβαση των άρθρων 56 και 57 του Ν. 3028/2002, και λειτουργούσαν μέχρι το 2011 κατά παράβαση του νόμου "περί αθέμιτου ανταγωνισμού".

Είμαι βέβαιος πως συμφωνείτε με την κοινή διαπίστωση, ότι ένας μεγάλος αριθμός εκ των δήμαρχων της χώρας μας έχει την καταστροφική για τη Δημοκρατία νοοτροπία να μη σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όπως επίσης να τους εφαρμόζουν και να τους ερμηνεύουν όπως και όπου τους συμφέρει.

Εκτιμώ ότι ο νυν δήμαρχος του Ηρακλείου, κ. Βασίλειος Λαμπρινός, ο οποίος είναι έγκριτος νομικός και έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, δεν ανήκει στην προαναφερθείσα κατηγορία δημάρχων.Άλλωστε, γνωρίζει άριστα τους προαναφερθέντες νόμους και πιστεύω ότι δεν προτίθεται να παρανομήσει, προκειμένου να στηρίξει την εσφαλμένη, καταχρηστική και δήθεν φιλολαϊκή επιλογή της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.

Επίσης, πιστεύω ότι από τη δημοσιογραφική εμπειρία σας έχετε διαπιστώσει ότι, όταν απολογούνται οι διάφοροι δήμαρχοι για τις παρανομίες τους, τότε προβάλλουν τη στερεότυπη δικαιολογία, ότι παρανόμησαν για το δημόσιο συμφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή του ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών-Ιδιοκτητών Στεγασμένων Σταθμών Αυτοκινήτων.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Για την αποκατάσταση της αλήθειας

Περνώντας στην "ταμπακέρα", ο κ. Καυκαλέρος σημειώνει: «Με την ιδιότητά μου του προέδρου του Επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία "Ένωση Επιχειρηματιών-Ιδιοκτητών Στεγασμένων Σταθμών Αυτοκινήτων", είμαι σε θέση να γνωρίζω δεκάδες περιπτώσεις σαν αυτή του Δήμου Ηρακλείου με τα παράνομα υπαίθρια πάρκινγκ.

Είδα και άκουσα όσα ανυπόστατα και αναληθή ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ. Καπετανάκης. Κατόπιν τούτου, είμαι υποχρεωμένος να αποκαταστήσω την αλήθεια και μετά λύπης μου να διαψεύσω τον κ. Καπετανάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, διαθέτει την επαγγελματική ιδιότητα του μηχανικού, οπότε πρέπει να γνωρίζει ότι οι χώροι στάθμευσης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τους στεγασμένους και τους υπαίθριους. Οι δύο αυτές κατηγορίες διακρίνονται σε σταθμούς ιδιωτικής χρήσεως, όπου οι οδηγοί των οχημάτων σταθμεύουν χωρίς να καταβάλλουν φύλακτρα, δηλαδή αυτοί που εξυπηρετούν πολυκαταστήματα, ξενοδοχεία κ.λπ., και σε δημοσίας χρήσεως, όπου οι οδηγοί των οχημάτων σταθμεύουν καταβάλλουν φύλακτρα.

Οι πάσης φύσεως χώροι στάθμευσης διέπονται από την ίδια νομοθεσία, δηλαδή τα Προεδρικά Διατάγματα 455/1976 και 326/1991. Μετά από αυτή τη διευκρίνιση καθίσταται σαφές ότι δεν ισχύει διαφορετική νομοθεσία για τους χώρους στάθμευσης που λειτουργούν από τις δημοτικές ανώνυμες εταιρείες, όπως είναι η ΔΕΠΤΑΗ»...

«Για τους χώρους στάθμευσης που λειτουργούν από τις δημοτικές ανώνυμες εταιρείες, όπως είναι η ΔΕΠΤΑΗ, το άρθρο 75 του Ν. 3643/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα στην ενότητά του γ) Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμη Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, στο εδάφιο 3 αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: "3. Ο καθορισμός, η κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθμευσης, καθώς και ο έλεγχος της στάθμευσης των αυτοκινήτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία" (δηλαδή Π.Δ. 455/1976 και Π.Δ. 326/1991).

Ως εκ τούτου, συμπεραίνουμε πως ο κ. Καπετανάκης ή δε γνωρίζει την ισχύουσα νομοθεσία ή αποκρύπτει την αλήθεια, οπότε παραπλανά τους δημότες του Ηρακλείου και συκοφαντεί τους συναδέλφους μας του Ηρακλείου», καταλήγει ο κ. Καυκαλέτος.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News