default-image

Κρήτη: Αποφασίζουν για το ...μέλλον του καταυλισμού

Κρήτη
Κρήτη: Αποφασίζουν για το ...μέλλον του καταυλισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράταση είτε 12μηνη, όπως είναι το πιθανότερο σενάριο, είτε μέχρι τα τέλη του 2017 (όπως προτείνει η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών") αναμένεται να δώσει μεθαύριο Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στη συμφωνία που υπάρχει από το 2014 με ιδιώτες επενδυτές για την εμπορική αξιοποίηση του καταυλισμού στα Δύο Αοράκια.

Αξιοποίηση κατόπιν βεβαίως μετεγκατάστασης του καταυλισμού, που είναι και το βασικό "εμπόδιο" στο όλο εγχείρημα, λόγω αντιδράσεων των ίδιων των ρομά...

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον ασφυκτικά, μιας και η συμφωνία εκμίσθωσης της έκτασης στα Δύο Αοράκια εκπνέει στις 10 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως μεθαύριο Τετάρτη, στις 4 το απόγευμα, για το συγκεκριμένο μόνο ζήτημα. Το Συμβούλιο θα αποφασίσει βάσει εισήγησης όχι της δημοτικής Αρχής, αλλά διαπαραταξιακής επιτροπής.

Θυμίζουμε ότι η επενδύτρια εταιρεία έχει ζητήσει πίστωση χρόνου, προτείνοντας στο Δήμο Ηρακλείου μια ολιγοετή παράταση της συμφωνίας, με τους εξής όμως όρους: Η εταιρεία ζητά να συνεχίσει να καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα 3.000 ευρώ, αντί για 40.000 ευρώ. Ως αντάλλαγμα για την υποχώρηση αυτή του Δήμου, προτίθεται να καταβάλει αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και να πληρώσει αναδρομικά τη διαφορά του ενοικίου, ύψους 37.000 ευρώ μηνιαίως, αμέσως μετά την εγκατάστασή της στο χώρο.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή φέρεται να έχει καταλήξει σε μια ενδιάμεση λύση. Να δοθεί 12ετής παράταση, με το ίδιο μίσθωμα (3.000 ευρώ το μήνα και όχι 40.000 ευρώ) και με ενεργό το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης.

Η θέση των "Ενεργών Πολιτών"

Ενόψει των τελικών αποφάσεων μεθαύριο στο Συμβούλιο, τη δική της θέση γνωστοποιεί δημοσίως η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών".

«Το σημερινό πρόβλημα - της μη μετεγκατάστασης των ρομά και της αδυναμίας έναρξης της επενδυτικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο χώρο - αναδεικνύει καθαρά δύο πολύ σημαντικά προβλήματα:

* Καμία κίνηση αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας μέχρι σήμερα δε στηρίζεται σε οργανωμένο σχέδιο, από το οποίο να προσδιορίζεται καθαρά το περιβαλλοντικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος Δήμου και δημοτών.

* Όλες οι εξαγγελίες αυτού του είδους - και αυτή περισσότερο - έγιναν με βιαστικό και προεκλογικό τρόπο (Απρίλιος 2014). Αυτό τελικά δείχνουν όροι της σύμβασης, όπως η τριετία για τη μετεγκατάσταση των ρομά και μάλιστα με ευθύνη του επενδυτή!», αναφέρουν ο επικεφαλής Ηλίας Λυγερός και τα μέλη της παράταξης, και συνεχίζουν: «Σήμερα, μπροστά στο τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου (τριετία, 10/4/2017), ο Δήμος βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Δίνει χρονική παράταση στον ανάδοχο, η οποία θα συνοδεύεται και με αναστολή των όρων της υπογεγραμμένης σύμβασης (ενοίκιο 40.000 ευρώ μηνιαίως) ή όχι, λόγω των συνθηκών που συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι και σήμερα;

Οι "Ενεργοί Πολίτες", για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί, κατέθεσαν δύο προτάσεις:

* Να δοθεί μικρής χρονικής διάρκειας (οκτάμηνο) παράταση στην ισχύ της σύμβασης με τους ίδιους όρους του τρίτου χρόνου (3.000 ευρώ/μηνιαίως), με δέσμευση του αναδόχου ότι, αν στο τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο (ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης), θα πληρωθεί όλο το αντίτιμο του ενοικίου που ορίζει η αρχική σύμβαση με τρόπο που θα καθοριστεί με την υπογραφή της επέκτασης.

* Ο Δήμος οργανωμένα, με μέθοδο και γρήγορο ρυθμό να προχωρήσει στην οριστικοποίηση της λύσης για την επόμενη μέρα του καταυλισμού, που δεν είναι άλλη από τη μετεγκατάστασή του. Η συναίνεση και η ικανοποίηση των οικιστικών αναγκών, μαζί με την ικανοποίηση των αναγκαίων υποδομών και την εξασφάλιση διαβίωσης, υγείας και παιδείας, χωρίς αποκλεισμούς και συνθήκες "γκέτο", αξιοποιώντας προγράμματα, εξαγγελίες, οικονομικές δεσμεύσεις και ίδιους πόρους»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

φωτογραφία: Νικος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News