default-image

Σφάζουν αρνιά κάτω από ελιές και σε ρυάκια

Κρήτη
Σφάζουν αρνιά κάτω από ελιές και σε ρυάκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις στα 4 ευρώ το κιλό είναι εδώ και τουλάχιστον ένα δεκαήμερο η επικρατέστερη τιμή παραγωγού στο κρητικό αρνί, αλλά δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξή της μέσα στη Μεγαλοβδόμαδα, ενώ οι πληροφορίες του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας δεν είναι και οι καλύτερες σε ό,τι αφορά τις πιέσεις ζωεμπόρων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μόλις στα 3,5 με 4 ευρώ στην Πελοπόννησο και στα 3,30 ευρώ το κιλό στη Μακεδονία είναι οι τιμές παραγωγού με τις οποίες επιχειρούν να "φάνε" τα αρνιά εκεί οι λεγόμενοι "μεσάζοντες", που για άλλη μια φορά θα συμβάλουν στο να ανοίξει η "ψαλίδα" των τιμών, ώστε να "χαρίζουν" τον κόπο τους οι κτηνοτρόφοι και να δυσκολεύονται οι καταναλωτές να αγοράσουν το ντόπιο αρνί στα ράφια των κρεοπωλείων!

«Εμείς δεν έχουμε κάποιες πληροφορίες για το Πάσχα. Αλλά ξέρουμε ότι σίγουρα υπάρχει μια μέση τιμή τις τελευταίες δέκα μέρες που δεν ξεπερνάει τα 4 ευρώ στο αρνί», λέει στη "Νέα Κρήτη" το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος αποκαλύπτει τις πληροφορίες του για την υπόλοιπη Ελλάδα, λέγοντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ότι «έχουμε εισαγωγές από τη μια, και από την άλλη τα πράγματα δεν είναι καλά για την κατανάλωση του κρέατος, λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να το προμηθευτούν. Την ίδια ώρα, έχουμε από τη μια αύξηση του κόστους παραγωγής και από την άλλη έχουμε πίεση οικονομική στους κτηνοτρόφους»...

Και εξηγεί περιγράφοντας μια άκρως απογοητευτική κατάσταση: «Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές και αδυνατούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Έτσι βρίσκουν την ευκαιρία οι ζωέμποροι και προσπαθούν να τους δώσουν όσο γίνεται πιο χαμηλές τιμές.

»Οι τιμές που ακούγονται αυτή τη στιγμή για τα προβατο-κάτσικα είναι όχι απλά απαράδεκτες, καταστροφικές. Δηλαδή 3,20 ευρώ το κιλό μετρητοίς το αρνί στη Μακεδονία, όταν το κόστος είναι τουλάχιστον 5 ευρώ, και στην Πελοπόννησο στα 3,50 με 4 ευρώ το κιλό»…

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πεβερέτο, από τη στιγμή που ούτε ρευστότητα έχουν οι κτηνοτρόφοι και ούτε δανεισμό, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με κάθε τρόπο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

«Για τις τιμές αυτές δεν έχουν γίνει ακόμα εμπορικές πράξεις. Όλοι "ψάχνονται". Και όπως καταλαβαίνετε, την ερχόμενη εβδομάδα που είναι Πάσχα θα έχουμε πράξεις. Η τροφοδοσία της αγοράς θα κρατήσει μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο, αφού μπορεί οι καταναλωτές να περιμένουν ότι θα πάρουν πιο φτηνά τα αρνιά που έχουν μείνει "πίσω". Αλλά όπως διαπιστώνουν, γίνεται το αντίθετο»...

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας δέχεται καθημερινά πολλά τηλεφωνήματα από κτηνοτρόφους. «Πολλοί συνάδελφοι μού τηλεφωνούν και μου λένε "τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε"! Κι εμείς τους λέμε "κρατήστε, παιδιά. Είναι προτιμότερο να τα πουλήσετε στην περιοχή σας, σε σπίτια και αλλού"... Και αρκετοί συνάδελφοι τα πηγαίνουν μόνοι τους στα σφαγεία»...

Κρούσματα παράνομης σφαγής

Την ίδια ώρα, τα φαινόμενα της παράνομης σφαγής ζώων κάτω από ελαιόδεντρα και σε ρυάκια, όπως γινόταν τον παλιό καλό καιρό, φαίνεται ότι αναπτύσσονται ξανά λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας, που δεν επιτρέπει στον κτηνοτρόφο που θα κόψει τα νόμιμα παραστατικά να επιβιώσει.

«Το γεγονός ότι ο ΦΠΑ στα ζώντα ζώα είναι στο 24% οδηγεί έναν κόσμο στο να προσπαθεί να το προσπεράσει με διάφορους τρόπους και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Διότι με αυτόν τον τρόπο δεν κόβονται τιμολόγια. Και χάνει το κράτος. Και χάνουν όλοι. Και είναι γνωστό ότι όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και παντού, πολλά σφάζονται κάτω από τις ελιές», επισημαίνει με νόημα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος κάνει λόγο για ένα συνδυασμό αρνητικών εξελίξεων: Την αύξηση του κόστους παραγωγής σε πολύ υψηλά επίπεδα, που έρχεται και συνδυάζεται με την άγρια φορολόγηση και με το ασφαλιστικό ζήτημα, που καταστρέφει τον πρωτογενή τομέα.

Η αιώνια "ψαλίδα"

«Τη νύφη πάντα την πληρώνουν ο κτηνοτρόφος και ο καταναλωτής», λέει ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Διότι, αν αγοράζει ο ζωέμπορος 3,5 και πουλάει ο κρεοπώλης στα 8 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι η διαφορά είναι τεράστια. Είναι το τεράστιο πρόβλημα της "ψαλίδας" των τιμών παραγωγού και καταναλωτών. Και αυτό συμβαίνει και στα άλλα προϊόντα.

»Όταν το προϊόν περνάει από 3-4 χέρια. Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε και από κάτι, και στο τέλος έχουμε μια τεράστια "ψαλίδα". Μέχρι και 1 προς 10 φτάνουμε σε ορισμένα προϊόντα».

Μια σημαντική πρόταση

Την ίδια ώρα, σε συζήτηση παραμένει - όπως είπε ο Παναγιώτης Πεβερέτος - μια πρόταση του ΣΕΚ, σύμφωνα με την οποία «προϊόντα όπως αμνοερίφια, γάλα, οπωροκηπευτικά κ.λπ. να έχουν ΦΠΑ 13%, αντί να είναι 24%. Αυτό θα είναι πολύ θετικό.

»Και έτσι θα δοθεί και ένα κίνητρο στον κόσμο να συνεταιριστεί και όχι να φεύγει από τους συνεταιρισμούς. Απ' ό,τι γνωρίζουμε, το συζητάει το υπουργείο. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν πράξη»...

"Βαφτίσια" κρεάτων

Εισαγωγές και... ελληνοποιήσεις

Όσο για τις εισαγωγές σε ζώντα ζώα; Δε σταματούν να γίνονται, όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Και ξέρετε από πού γίνονται αυτές οι εισαγωγές; Από τις γειτονικές χώρες γίνονται. Από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια...».

Και διευκρινίζει στο σημείο αυτό ότι ακόμη και στη νόμιμη διακίνηση δεν είναι το ίδιο κρέας αυτό με το δικό μας.

«Δεν μπορεί, δηλαδή, να συγκριθεί το κρέας του αρνιού της Κρήτης. Ένα μεγάλο μέρος των ενδημικών φυτών της Ελλάδας είναι στην Κρήτη. Και από αυτά τρέφονται τα ζώα. Και ιδιαίτερα τα σφακιανά, που έχουν καταπληκτικό κρέας. Δεν υπάρχει σύγκριση ποιότητας, ας πούμε, με τα ρουμάνικα, που τρέφονται κυρίως με ζωοτροφές»...

Σε ό,τι αφορά την ελληνοποίηση, ο Παναγιώτης Πεβερέτος καταγγέλλει: «Υπάρχει αυτό το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Και είναι αρμόδιοι οι φορείς του κράτους για να το ελέγξουν. Είτε είναι ο ΕΦΕΤ, είτε είναι ο ΕΛΓΟ, είτε είναι τα τελωνεία, είτε οτιδήποτε.

»Και θα πρέπει να καταγράφεται ότι είναι εισαγόμενα, να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος, είτε είναι βοδινό, είτε είναι αρνίσιο, είτε οτιδήποτε. Υπάρχει νόμος που το επιβάλλει. Αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει.

»Και άμα το φέρει το κρέας ο άλλος, μπορεί να υποστηρίξει ό,τι θέλει. Και οι ελληνοποιήσεις γίνονται με διάφορος τρόπους. Έχουν σκαρφιστεί χίλια πράγματα για να κάνουν ελληνοποιήσεις»...

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος αναφέρει ότι οι ελληνοποιήσεις γίνονται σε πρώτο επίπεδο στα σφαγεία και σε δεύτερο επίπεδο στα κρεοπωλεία.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News