default-image

«Αποχαιρέτησε» ο Μίκης: "Ο Χάρος είναι φιλαράκος μου"

Κρήτη
«Αποχαιρέτησε» ο Μίκης: "Ο Χάρος είναι φιλαράκος μου"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χάρος είναι φιλαράκος μου», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης κλείνοντας μια απρόσμενη συνάντηση στο σπίτι του το μεσημέρι της Πέμπτης, με φίλους και δημοσιογράφους  με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου «Μονόλογοι στο λυκαυγές» (Εκδόσεις Ιανός), που αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του προηγούμενου βιβλίου του συνθέτη, με τίτλο «Διάλογοι στο λυκόφως, 90 συνεντεύξεις». 

Ο Μίκης, εκεί ανάμεσα στα βιβλία του και τα cd, την περιουσία μιας ζωής δηλαδή, μίλησε για όλα: την Ελλάδα και το μέλλον της, τους Έλληνες αλλά και τη ζωή του.

Για άλλη μια φορά δε μάσησε τα λόγια του για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε εξευτελιστεί. Ο κ. Τσίπρας γελάει με τη Μερκελ, ότι είναι πρόβατο. Αυτή όμως είναι σαρκοφάγος. Αλίμονο στα φτωχά αρνάκια που πάνε στα στέκια αγρίων». 

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος δήλωσε πως «είμαστε δεμένοι με χέρια και πόδια» και πως δεν μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε τις δυνάμεις μας, πχ τα θαλάσσια κοιτάσματα, για να τους ξεχρεώσουμε. 

«Δεν έχω τη δυνατότητα να συμβουλέψω σε τίποτα τον Ελληνα. Ο λαός ξέρει. Ωστόσο υπάρχουμε. Και αυτό είναι κάτι» είπε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρομοίωσε τον κόσμο με τα «σκουπίδια» που κρύβουν κάτω από το χαλί, ωστόσο υπενθύμισε ότι η ιστορία έχει δείξει πως σε βάθος χρόνου, τα «σκουπίδια», μπορούν να γίνουν δυναμίτης με απρόβλεπτες συνέπειες. 

«Από μικρός φοβήθηκα την ανθρώπινη φυλή» εξομολογήθηκε, λέγοντας πως δεν μπαίνει καν σε καταστήματα, μιας και οι οι πωλητές λειτουργούν σαν ψάρι που θα φάει το δόλωμα, τους πελάτες. «Δεν πάω ούτε σε κομμωτήριο» είπε γελώντας, φτιάχνοντας με τα χέρια του τα μακριά του μαλλιά. «Στο κουρείο ο άλλος είναι κυρίαρχος στο κεφάλι σου και αυτό δεν μου αρέσει». 

Ο μεγάλος μας Μίκης εξέφρασε και την πικρία του για τον «αποκλεισμό» του από το Μέγαρο. «Το Μέγαρο μου έχει απαγορευτεί. Αφού δεν περνάω από μπροστά, κάνω τον κύκλο». Όμως δεν σκύβω, ούτε θέλω να υποχρεωθώ. Είμαι τελείως ανεξάρτητος και αυτό είναι κουσούρι». 

«Εδώ και πολύ καιρό είμαι πλήρης ημερών» είπε σημειώνοντας πως τον Χάρο τον έχει καλέσει σε χορό μέσα από το τραγούδι του «Περιβόλια». «Ό,τι και αν γίνει τον Χάρο θα τον νικήσω, κι ας έρθει, είναι φιλαράκος μου» τόνισε και σημείωσε πως παρηγοριά του αποτελεί το γεγονός που θα ξαναδεί τους δικούς του. 

"Τι θα ήθελα για 5'; Να είμαι στον Πύργο Ηλείας, στο Γυμνάσιο, τότε που έγραφα τραγούδια και οι γονείς μου με το Γιάννη τα τραγουδούσαν γύρω από το τραπέζι. Αν ήταν και βαλς ο σκοπός, τα χόρευαν κιόλας» ανέφερε συγκινημένος

«Σας χαιρετώ, δεν ξέρω πότε θα τα ξαναπούμε, δεν μπορώ να σας καλέσω και στην κηδεία μου» είπε με το χιούμορ του, δηλώνοντας την επιθυμία του να πάει κατευθείαν στο Βραχάτι. «Βουρ» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News