default-image

Στην αναμονή εως και... 5 μέρες για τα παιδικά εμβόλια

Κρήτη
Στην αναμονή εως και... 5 μέρες για τα παιδικά εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, ακόμη και σε παιδικά εμβόλια παρατηρούνται στα φαρμακεία του Ηρακλείου και της υπόλοιπης Ελλάδας. Το θέμα γνωστοποίησε μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ζητά από τον Κρητικό υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να μεριμνήσει για τη λύση του προβλήματος.

«Σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και σε βασικά φάρμακα καταγγέλλουν οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων ανά την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι πολίτες αναγκάζονται να περιμένουν από τρεις έως δέκα ημέρες για βασικά φάρμακα και τέσσερις με πέντε μήνες για τα παιδικά εμβόλια», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στο κείμενο της ερώτησης του Ηρακλειώτη βουλευτή. Ποια είναι, όμως, τα φάρμακα στα οποία υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων; Όπως αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Ανδρέα Ξανθό, υπάρχει έλλειψη κυρίως σε ινσουλίνες και σε κορτιζονούχα σπρέι.

Την έλλειψη κάποιων φαρμάκων, καθώς και την επακόλουθη ταλαιπωρία των ασθενών που τα έχουν ανάγκη, επιβεβαίωσε μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης. Ο τελευταίος, ωστόσο, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο, καθώς οι ελλείψεις σε φάρμακα παρατηρούνται στα φαρμακεία - όχι μόνο της πόλης του Ηρακλείου - τα τελευταία χρόνια.

Τρεις έως πέντε ημέρες για το εμβόλιο

Όσον αφορά συγκεκριμένα στα παιδικά εμβόλια, ο Γιάννης Τσικανδηλάκης ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, εάν κάποιος ζητήσει από κάποιο φαρμακείο το συγκεκριμένο εμβόλιο, μπορεί να φτάσει στα χέρια του με καθυστέρηση από τρεις έως πέντε ημέρες. «Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση», τονίζει ο κ. Τσικανδηλάκης, ο οποίος τονίζει πάντως ότι το φαινόμενο δεν είναι τωρινό.

«Η κατάσταση είναι η ίδια και απαράλλακτη με τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό», μας λέει ο Γιάννης Τσικανδηλάκης, σημειώνοντας ότι ορισμένα σκευάσματα φτάνουν στα φαρμακεία σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ' όσες χρειάζονται για να καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση.

«Προφανώς και υπάρχει ταλαιπωρία. Όταν ένας άνθρωπος πρέπει να πάει δύο και τρεις φορές στο φαρμακείο, μέχρι να πάρει τελικά στα χέρια του το φάρμακό του, τότε προφανώς και μιλάμε για ταλαιπωρία. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Τι φταίει

Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται το εν λόγω φαινόμενο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσικανδηλάκη, οι ελλείψεις υπάρχουν εξαιτίας του πανευρωπαϊκού πλαισίου που επιτρέπει την παράλληλη εξαγωγή των φαρμάκων.

«Για μένα τα φάρμακα θα πρέπει να έχουν ενιαία τιμολόγηση σε όλη την Ευρώπη, κάτι που δεν ισχύει τώρα. Εάν υπάρχει ενιαία τιμολόγηση, δε θα υπάρχει παράλληλη ζήτηση», μας λέει με νόημα ο κ. Τσικανδηλάκης, ο οποίος σπεύδει να μας εξηγήσει: «Τα φάρμακα στην Ελλάδα και γενικότερα στις χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο φτηνά από τα κράτη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, ωστόσο, επιτρέπει για παράδειγμα στους φαρμακέμπορους της Ελλάδας να στείλουν το εμπόρευμα προς πώληση στη Βρετανία». Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, αυτό μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις στη διάθεση φαρμάκων στη χώρα μας.

«Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει ενιαία τιμολόγηση σε όλη την Ευρώπη», συμπληρώνει ο κ. Τσικανδηλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η λύση του προβλήματος θα έρθει με την επανεξέταση του θέματος των τιμών των σκευασμάτων, ούτως ώστε να μην παρατηρούνται οι αποκλίσεις που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα σε ευρωπαϊκά κράτη.

«Είμαι κάθετα ενάντιος στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Τα φάρμακα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν και με βάση τις ιατρικές συνταγογραφήσεις», υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο κ. Τσικανδηλάκης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News