default-image

Κλήσεις ηλεκτρονικές και με...φωτογραφία στο Ηράκλειο

Κρήτη
Κλήσεις ηλεκτρονικές και με...φωτογραφία στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γρήγορες διαδικασίες, χωρίς λάθη αλλά και χωρίς περιθώρια αποφυγής πλέον των προστίμων για τις παραβάσεις, φέρνει η ηλεκτρονική εποχή στην οποία θα περάσει τους επόμενους μήνες η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου!

Σε μια πανελλαδική πρωτιά, ο Δήμος Ηρακλείου ετοιμάζεται ολοταχώς να καθιερώσει τις ηλεκτρονικές πλέον κλήσεις για τις παραβάσεις που βεβαιώνει η Δημοτική Αστυνομία. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα είναι εξοπλισμένοι με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές, τα λεγόμενα pda, μέσω των οποίων οι καταχωρίσεις των παραβάσεων θα περνούν επιτόπου από το σημείο ελέγχου σε ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ με τις συσκευές αυτές θα μπορούν, πέραν των άλλων εφαρμογών, να βγάζουν επιτόπου φωτογραφίες που θα αποδεικνύουν αδιάσειστα την παράβαση!

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι εμπλεκόμενοι πολίτες δε θα μπορούν πλέον να αμφισβητούν τις παραβάσεις ούτε να γλιτώνουν τις "καμπάνες"...

Η ενδιαφέρουσα είδηση, που αφορά όλους μας, "έσκασε" κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η είδηση βγήκε μάλλον τυχαία, στο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από την προμήθεια μπλοκ προστίμων της Δημοτικής Αστυνομίας, που προκάλεσε μια ερώτηση του επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλία Λυγερού.

Ο δήμαρχος ρώτησε τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνο Παττακό, αν έχει κάποιο πρόγραμμα για ηλεκτρονικές κλήσεις του ΚΟΚ, όπου βεβαιώνεται η παράβαση σε πραγματικό χρόνο σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Απαντώντας, ο κ. Παττακός αποκάλυψε πως υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποτελεί ιδέα της Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι καινοτόμο διότι δεν έχει εφαρμοστεί από κάποια άλλη δημοτική αστυνομία στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, όπως τόνισε αρχικά ο ίδιος, η πρόθεσή του ήταν να πάει στην εφαρμογή του σχεδιασμού για τις ηλεκτρονικές κλήσεις από το 2018.

«Το γοργόν και χάριν έχει», διαμήνυσε ο Βασίλης Λαμπρινός. Έτσι, ο κ. Παττακός υποσχέθηκε πως θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες.

Το νέο σύστημα

Τι μας περιμένει όμως στη νέα ηλεκτρονική εποχή που αναμένεται να περάσει προσεχώς η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου;

Ο Μαρίνος Παττακός, μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", σκιαγράφησε τη φιλοσοφία, τον τρόπο εφαρμογής και τις πρακτικές παραμέτρους του μέτρου των ηλεκτρονικών κλήσεων, που, πρώτη σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου. «Πράγματι είναι κάτι το καινούργιο. Ήταν μια ιδέα της υπηρεσίας, που μου μετέφερε η διευθύντρια της Δημοτικής Αστυνομίας, η Βούλα Πλατάκη.

Είδαμε με θέρμη την ιδέα, διότι πράγματι εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει το έργο και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Με το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών κλήσεων, με τη βοήθεια των ειδικών συσκευών pda, γίνεται πολύ πιο εύκολη και αλάνθαστη πλέον η όλη διαχείριση βεβαίωσης προστίμων για παραβάσεις», ανέφερε ο κ. Παττακός και πρόσθεσε: «Με το νέο σύστημα δε θα έχουμε πλέον λάθη. Ξέρετε καμιά φορά, όπως είναι γραμμένο το χαρτάκι της κλήσης χειρόγραφα, όταν καταχωρίζεται μετά από την υπηρεσία μπορεί να γίνει κάποιο λάθος λόγω γραφικού χαρακτήρα. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις διαμαρτυριών και ενστάσεων από πολίτες, που άλλοτε μπορεί να είναι πραγματικές και άλλοτε και εκ του πονηρού. Και εμάς μια τέτοια κατάσταση μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Με τις ηλεκτρονικές κλήσεις, αφού τα στοιχεία θα περνούν αυτομάτως ηλεκτρονικά από τη συσκευή του δημοτικού αστυνομικού στο κεντρικό σύστημα της υπηρεσίας, θα αποφεύγονται τυχόν λάθη. Επίσης αποφεύγεται η τυχόν απώλεια, πραγματική ή μη και εδώ, του χαρτιού της κλήσης που μπαίνει στο παρμπρίζ, λόγω αέρα, βροχής ή οτιδήποτε άλλου».

30.000 ευρώ το κόστος του εξοπλισμού

Τι είναι όμως ακριβώς αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές που θα προμηθευτεί η Δημοτική Αστυνομία και ποιο το κόστος τους;

«Το κόστος για την προμήθεια που εμείς σχεδιάζουμε κυμαίνεται γύρω στα 30.000 ευρώ. Αφορά σε όλο τον εξοπλισμό: τους φορτιστές και το ειδικό λογισμικό που πρέπει να εγκατασταθεί στις συσκευές, αλλά και στην κεντρική βάση διαχείρισης που θα υπάρχει στη Δημοτική Αστυνομία.

Η απόσβεση είναι εξασφαλισμένη σε βάθος χρόνου. Βλέπετε, τις συσκευές αυτές τις αγοράζουμε μια φορά και τελείωσε. Ενώ μπλοκάκια, με τα οποία βεβαιώνονται σήμερα οι κλήσεις, αγοράζουμε συνεχώς καινούργια», εξήγησε ο κ. Παττακός και συνέχισε: «Οι συσκευές αυτές είναι απλές, φιλικές στο περιβάλλον και στο χρήστη, και εύκολες στη λειτουργία τους. Είναι μεγέθους λίγο πάνω από το μέσο κινητό τηλέφωνο, κάτι μεταξύ κινητού και τάμπλετ, για να καταλάβει ο κόσμος.

Έχουν ειδικό λογισμικό. Κάνουν αυτόματη καταχώριση στο κεντρικό σύστημα. Διαθέτουν μνήμη. Διαθέτουν στοιχεία καρτελοποιημένα ως προς οδούς, χρώματα και μάρκες αυτοκινήτων ώστε να μη γίνονται λάθη στη συμπλήρωση των στοιχείων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ενστάσεις και διαγραφή προστίμων. Έχουν ενσωματωμένο εκτυπωτή για να εκτυπώνεται η κλήση και επίσης έχουν την ικανότητα λήψης φωτογραφιών. Πολύ σημαντικό αυτό, διότι σήμερα έχουμε συχνά διαμαρτυρίες, παράπονα και ενστάσεις από τους οδηγούς, ότι π.χ. το όχημα ήταν λίγο πιο πέρα. Ότι δεν ακουμπούσε π.χ. στη διάβαση, όπως τους έγραψε ο δημοτικός αστυνομικός. Ε, αφού θα βγαίνει επιτόπου φωτογραφία, δε θα μπορεί κανείς να αμφισβητεί οτιδήποτε».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News