default-image

Ποια δημοτικά πάρκινγκ κλείνουν στο Ηράκλειο; - video

Κρήτη
Ποια δημοτικά πάρκινγκ κλείνουν στο Ηράκλειο; - video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο "χαρτί" της παίζει η Λότζια για τα πρώην δημοτικά πάρκινγκ! Μέσω της δικαστικής οδού, ο Δήμος Ηρακλείου επιχειρεί τώρα ανατροπή του σημερινού σκηνικού με το πολυετές "λουκέτο" κοινόχρηστων χώρων που λειτουργούν παρανόμως ως πάρκινγκ στο Ηράκλειο.

Στόχος του Δήμου είναι τα πρώην πάρκινγκ ή έστω κάποια από αυτά να ξαναλειτουργήσουν υπό την ομπρέλα της ΔΕΠΤΑΗ, αποφέροντας αφενός και πάλι υπερπολύτιμα έσοδα στο ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης, και αφετέρου βάζοντας τάξη στο σημερινό χάος που επικρατεί στα πρώην πάρκινγκ, τα οποία ναι μεν δε λειτουργούν επισήμως, παραμένουν όμως ανοιχτά στο κοινό, δίχως όμως κάποια φροντίδα, μέριμνα ή φύλαξη για τα ίδια τα οχήματα που οι οδηγοί σταθμεύουν ελεύθερα τα τελευταία χρόνια στους συγκεκριμένους χώρους.

Το τελευταίο νομικό χαρτί της η πλευρά του Δήμου το παίζει στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, όπου και έχει προσφύγει νομικά κατά της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, του Ελληνικού Δημοσίου, του Σωματείου Επιχειρηματιών Χώρων Στάθμευσης, αλλά και ιδιώτη επιχειρηματία!

Την έφεση στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων άσκησε η ΔΕΠΤΑΗ, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος είναι η αρμόδια Αρχή για την έκδοση αδειών λειτουργίας χώρων στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους (!) και όχι η πρώην Νομαρχία Ηρακλείου, που είχε εκδώσει την απόφαση σφράγισης των δημοτικών πάρκινγκ...

Δείτε στο βίντεο τα 7 πάρκινγκ που κινδυνεύουν να κλείσουν:

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Επιχειρηματιών Χώρων Στάθμευσης απαντά με εξώδικη διαμαρτυρία προς τη Λότζια, την οποία κατηγορεί για ολιγωρία στην εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων για λουκέτο στους επίμαχους χώρους των ενετικών τειχών και της τάφρου, για λόγους προστασίας των μνημείων. Και ενώ ο πόλεμος συμφερόντων για τη στάθμευση εντείνεται, οδηγοί αγανακτούν για την έλλειψη ελεύθερων χώρων στάθμευσης...

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Μια 7ετία μετά την απόφαση από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου για τη σφράγιση των πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, τα οποία δε διέθεταν άδεια λειτουργίας και αφού έχει προηγηθεί η απόρριψη της προσφυγής του Δήμου από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, έχουμε νέες δικαστικές εξελίξεις.

Η ΔΕΠΤΑΗ προσφεύγει στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, με το σκεπτικό και βασικό νομικό επιχείρημα από την πλευρά της πως κακώς έκλεισαν τα πάρκινγκ με απόφαση της τότε Νομαρχίας, αφού ο Δήμος - όπως υποστηρίζει η Δημοτική Επιχείρηση - είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους.

Στην προσφυγή της η ΔΕΠΤΑΗ επισημαίνει ότι είναι παράνομες οι αποφάσεις με τις οποίες είχαν κλείσει από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου τα πάρκινγκ, διότι οι αποφάσεις είχαν εκδοθεί "πατώντας" σε νομοθεσία που αφορά στα ιδιωτικά πάρκινγκ και όχι σε κοινόχρηστους χώρους.

«Όσον αφορά στους επίμαχους κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης, δε δύνανται να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Π.Δ. 455/1976. Διότι τα κριτήρια, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις που αυτές καθορίζουν δε δύνανται να εφαρμοστούν, ούτε και συνάδουν με τη φύση των κοινόχρηστων χώρων.

»Η τυχόν δε έλλειψη σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης ως προς τη διαδικασία λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων στάθμευσης, ήτοι η ύπαρξη κενού δικαίου, δεν μπορεί να καλυφθεί με ευθεία ή ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 455/1976 ούτε και δικαιολογεί την εφαρμογή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προσφυγή.

«Θεωρούμε ότι παράνομα έκλεισαν από αναρμόδια Αρχή. Να αναγνωριστεί το νόμιμο δικαίωμα του Δήμου να λειτουργεί τους χώρους στάθμευσης» είναι η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της ΔΕΠΤΑΗ Μηνά Καπετανάκη.

Η κίνηση αυτή της ΔΕΠΤΑΗ έρχεται να δώσει νέα τροπή στο πολύχρονο "σίριαλ" με τη στάθμευση, με απώτερο σκοπό της Λότζιας να ανοίξει ξανά τα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ.

Μια εξέλιξη που αποτελεί "κόκκινο πανί" για το Σωματείο Επιχειρηματιών Χώρων Στάθμευσης Ηρακλείου, το οποίο επίσης προχώρησε σε δική του νομική κίνηση.

Για του λόγου το αληθές, πριν από λίγες ημέρες το Σωματείο απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη Λότζια, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού για το κλείσιμο των επίμαχων χώρων με κινητές μπάρες, για την προστασία των μνημείων.

Φόβοι για κυκλοφοριακό μπλακ άουτ αφού υπάρχουν :

7 πάρκινγκ με 700 θέσεις στάθμευσης

Διαθέσιμες ελεύθερες θέσεις στάθμευση: 1.000

Η οικονομική αιμορργαγία από τα κλειστά πάρκινγκ αγγίζει:

1,5 εκατ. ευρώ ετησίως

Άνω των 8 εκατ. ευρώ οι απώλειες από το  2012 έως σήμερα

«Δε θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος»

Μέλη του Σωματείου Επιχειρηματιών Χώρων Στάθμευσης αναφέρονται στην άναρχη - όπως τη χαρακτηρίζουν - κατάσταση που επικρατεί τους κοινόχρηστους αυτούς χώρους, σημειώνοντας ότι ο Δήμος δεν κλείνει τα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ για να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος, μετά και τη θύελλα αντιδράσεων από τους εκατοντάδες οδηγούς που εξυπηρετούνται καθημερινά εκεί.

«Πρέπει να μπουν μπάρες στα παράνομα πάρκινγκ του Δήμου. Νομίζω ότι ο Δήμος δεν το κάνει επειδή βάζει πάνω απ' όλα το πολιτικό κόστος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ιδιώτης επιχειρηματίας Γιώργος Βολιτάκης.

Την ίδια ώρα, οδηγοί στρέφουν τα "βέλη" τους εναντίον της Λότζιας για την έλλειψη υποδομών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους στην περίπτωση που κλείσουν αυτοί οι χώροι και μπροστά στον κίνδυνο να λαμβάνουν "μπιλιετάκια" από τη Δημοτική Αστυνομία.

Θυμίζουμε ότι πριν από ένα δίμηνο το θέμα για την τοποθέτηση πινακίδων Ρ8 στους επίμαχους χώρους, που θα σηματοδοτήσει και το οριστικό κλείσιμό τους, αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επισήμως τότε δεν είχε δοθεί εξήγηση από τη Λότζια. Είχε απλώς επισημανθεί ότι η δημοτική Αρχή μελετά σφαιρικά το ζήτημα της στάθμευσης, σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση μίνι-μπας.

Ωστόσο, και τα δύο ζητήματα έχουν βαλτώσει, με πολίτες και επιχειρηματίες να σχολιάζουν ότι η Λότζια προσπαθεί να κερδίσει... χρόνο μέσω της νέας δικαστικής διαμάχης...

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη - Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News