default-image

Δικαστική ήττα για Λότζια, καλείται να επιστρέψει 634.677 €

Κρήτη
Δικαστική ήττα για Λότζια, καλείται να επιστρέψει 634.677 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαθιά το χέρι στο δημοτικό ταμείο βάζει η Λότζια μετά τη δικαστική ήττα! Ποσό ύψους 634.677 ευρώ θα επιστρέψει άμεσα στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ο Δήμος Ηρακλείου, στο πλαίσιο συμμόρφωσής του με δικαστική απόφαση του Εφετείου Χανίων, που είχε δικαιώσει τη ΔΕΗ κατά την παλιότερη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί σήμερα το μεσημέρι στην Οικονομική Επιτροπή, που συνεδριάζει με πλούσια ατζέντα. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή αναμένεται να κηρύξει ως ανάδοχο της β' φάσης του έργου ανακατασκευής του Καπετανάκειου την εταιρεία "ΜΑΡΜΙΤΕΛ Α.Ε.", που προσέφερε και τη μεγαλύτερη έκπτωση κατά τη δημοπράτηση του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στα της επιστροφής χρημάτων προς τη ΔΕΗ, σήμερα μπαίνει αρνητικός για το Δήμο επίλογος στην πολύχρονη διαμάχη με τη ΔΕΗ για τη γνωστή υπόθεση των απλήρωτων προστίμων που είχε επιβάλλει προ ετών, συγκεκριμένα τη διετία 2010-2011, η Λότζια για τους στύλους και τα ΚΑΦΑΟ...

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε επί θητείας Κουράκη. Τότε ο Δήμος Ηρακλείου στράφηκε ενάντια στη ΔΕΗ, θεωρώντας πως κακώς η Δημόσια Επιχείρηση δεν πλήρωνε τέλη κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο για τους στύλους που χρησιμοποιεί σε δημοτικούς, κοινόχρηστος χώρους, προκειμένου να παρέχει ρεύμα στους καταναλωτές.

Το πρωτόδικο δικαστήριο δικαίωσε το Δήμο Ηρακλείου, αναγκάζοντας μάλιστα τη ΔΕΗ να πληρώσει αρχικά το ποσό των 500.000 ευρώ και τα επόμενα χρόνια περίπου άλλο 1.000.000 ευρώ.

Ωστόσο, από εκεί και πέρα η υπόθεση γύρισε "μπούμερανγκ" για τη Λότζια. Η διοίκηση της ΔΕΗ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων. Το 2014 η ΔΕΗ κατάφερε να κερδίσει τη δίκη και την απαλλαγή της από τα τέλη και τα πρόστιμα, καθώς το δικαστήριο ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις του Δήμου Ηρακλείου.

Η δημοτική Αρχή, θεωρώντας ότι η απόφαση του Εφετείου είναι χωρίς επαρκή αιτιολογία και επειδή δεν υπάρχει νομολογία, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν κοινόχρηστους χώρους, χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώνει, είχε αποφασίσει τότε να μη συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση του Εφετείου. Να μην επιστρέψει τα χρήματα στη ΔΕΗ, για την ακρίβεια στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., αλλά να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση είχε κάπου ξεχαστεί. Είχε μείνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Φαίνεται όμως ότι δεν κύλησε όπως θα ήθελαν στη Λότζια, που έκριναν πως πρέπει ο Δήμος να συμμορφωθεί με την εις βάρος του δικαστική απόφαση και να επιστρέψει χρήματα. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θα πρέπει να βγει από το ταμείο του Δήμου και να σταλεί στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας προς την Οικονομική Επιτροπή, που συνεδριάζει στη 1 σήμερα το μεσημέρι, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τη μεταφορά από το αποθεματικό και επιστροφή στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ποσού ύψους 634.677 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, η επιστροφή του ποσού κρίθηκε αναγκαία μετά το σχετικό έγγραφο που κατέφτασε στα τέλη Δεκεμβρίου στο Δήμο και προβλέπει ρητά πλέον τη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση του 2014.

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ

Κηρύσσεται ο προσωρινός ανάδοχος

Εξελίξεις θα έχουμε στη σημερινή συνεδρίαση για το Καπετανάκειο, καθώς η Επιτροπή καλείται να κηρύξει ως προσωρινό ανάδοχο της εργολαβίας της β' φάσης την εταιρεία "ΜΑΡΜΙΤΕΛ Α.Ε.". Μεταξύ των 18 συνολικά εταιρειών που είχαν "χτυπήσει" το έργο στη δημοπρασία του Φεβρουαρίου ήταν εκείνη που είχε προσφέρει τη μεγαλύτερη έκπτωση, της τάξης συγκεκριμένα του 65,67%!

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι εκπτώσεις που κατέθεσαν και οι άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, με αποκορύφωμα το ότι η δεύτερη προσφορά ήταν της τάξης του 65,50%, γεγονός που αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αγωνία των εταιρειών να μπορέσουν εν μέσω ένδειας δημοπρατήσεων και κατασκευαζόμενων δημόσιων έργων να εξασφαλίσουν την εργολαβία- "φιλέτο" για το Καπετανάκειο.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού έλεγξε τις προσφορές και πέρασε από το "μικροσκόπιο" τους φακέλους, τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά. Οι φάκελοι βρέθηκαν εντάξει και έτσι η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να κηρύξει τη "ΜΑΡΜΙΤΕΛ Α.Ε." ως ανάδοχο του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο "Αποκατάσταση-διαρρύθμιση 1ου Λυκείου Ηρακλείου-Καπετανάκειο, προσθήκη κατ' επέκταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου" είναι προϋπολογισμού 3.568.780,49 ευρώ. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Ε.Π. "Κρήτη 2014-2020" (Άξονας Προτεραιότητας 3: "Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κοινωνικής συνοχής στην Κρήτη"), αριθμός ΣΑΕΠ-002/1, με Κ.Α. 2016ΕΠ00210027. Είναι το πρώτο έργο που δημοπρατήθηκε στο Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4412/2016.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News