default-image

Λαϊκή Συσπείρωση: Καμία απόλυση συμβασιούχου

Κρήτη
Λαϊκή Συσπείρωση: Καμία απόλυση συμβασιούχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πολύκροτο ζήτημα των συμβασιούχων του τομέα της καθαριότητας συζητήθηκε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο. Μπορεί να ανέστειλαν την απεργία τους οι συμβασιούχοι, ωστόσο από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση, αλλά και να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, το ζήτημα που έχει προκύψει με τους 8μηνίτες εργαζόμενους στην καθαριότητα, με τη δυναμική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων.

Αυτό που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι ήταν μόνο υποσχέσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ότι δεν θα απολυθούν. Το αν θα πληρωθούν, παραπέμφθηκε -επί της ουσίας- στον επίτροπο. Από τη μεριά της παράταξης Κουράκη και Λυγερού βγήκαν κορώνες περί ανάληψης ευθύνης για την πληρωμή των εργαζομένων έστω κι αν καταλογιστούν στους Δημοτικούς Συμβούλους. Κουβέντα βέβαια από κανένα για την ανάγκη μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, για να καλυφθούν -έστω και μερικώς- τα τεράστια κενά που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου.

Στον αντίποδα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν τις ερωτήσεις και τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, παλαιότερα και πρόσφατα - χθες κατατέθηκε εκ νέου ερώτηση στη Βουλή- για την παράταση εργασίας των 8μηνιτών μέχρι 31-12-2017 και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου αμέσως με τη λήξη της παράτασης. Επίσης, κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος του ΔΣ (επισυνάπτεται) και επέμειναν να μπει σε ψηφοφορία, το οποίο να απευθύνεται στην κυβέρνηση και να ζητάει:

•      καμία απόλυση συμβασιούχου.

•      να καταβληθούν κανονικά τα δεδουλευμένα.

•      να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις.

•      καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

Το ψήφισμα αυτό απορρίφθηκε από ΟΛΕΣ τις άλλες παρατάξεις. Με «λαγό» τον κ. Λυγερό, Δημοτική Αρχή (ΝΔ κλπ), παράταξη Κουράκη (ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ) και παράταξη Λυγερού (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) συμφώνησαν σε έναν «πυρήνα ψηφίσματος» που δεν περιλαμβάνει κανένα αίτημα προς την κυβέρνηση για μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου και δεν γίνεται κουβέντα για την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να μην επαναπαυτούν. Ο αγώνας που ξεκίνησαν δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Να προσπεράσουν αυτούς που τους καλούν να υποταχθούν, να μην αγωνιστούν.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, με όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Δήμου Ηρακλείου και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξασφαλίζει φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για τους δημότες και δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Διεκδικήσεις που προϋποθέτουν αγώνα κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο, που καραδοκεί να βγάλει χρυσό από τα σκουπίδια, στις πλάτες του Ηρακλειώτικου λαού, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, όπως κάνει ο εργολάβος (Waste Solution) στην ανακύκλωση Δ. Ηρακλείου.

Το ψήφισμα -πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που απορρίφθηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Το ΔΣ του Δ. Ηρακλείου, στέκεται στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας και χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφαση 42/14.2.2017) που οδηγούν άμεσα σε αδυναμία λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας, λόγω των πολλών επαπειλούμενων απολύσεων (άνω των 70 μέχρι τέλος του έτους).

Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απαραίτητοι για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δ. Ηρακλείου καθώς καλύπτουν τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ και γενικά στο δημόσιο (ν. 4093/2012 κλπ). Η πιθανή απόλυση τους, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δήμο και τους δημότες, με πρώτο απ' όλα τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

Τα ζήτημα δεν αφορά μόνο το Δήμο Ηρακλείου, καθώς οι συμβασιούχοι καθαριότητας σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός εργασίας, πριν από το τέλος κάθε σύμβασης. Η κυβέρνηση άλλωστε δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό για την παράταση των συμβάσεων  των εργαζομένων στην καθαριότητα ως 31-12-2017, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των δήμων, αλλά ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακυλύουν το κόστος στους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών.

•      καμία απόλυση συμβασιούχου.

•      να καταβληθούν κανονικά τα δεδουλευμένα.

•      να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις.

•      καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News