Κρήτη

Γνωρίζουμε το "Ξένο" στα Χανιά

Μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια μοναδική έκθεση όσοι παραβρεθούν στα Χανιά.

Η έκθεση «ΞέΝΙΟΝ - Η Κλήτευση του Οικείου» είναι παραγωγή της Αίθουσας Τέχνης Match More και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον και παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Match More Underground, Πλατανιάς, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 10:00 το βράδυ, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Ξεναγήσεις ομάδων και επισκεπτών θα πραγματοποιούνται έπειτα από συνεννόηση στο τηλέφωνο 6977607580.   

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Η θεματική της έκθεσης «ΞέΝΙΟΝ - Η Κλήτευση του Οικείου»  είναι μια ανοικτή πρόσκληση φιλοξενίας των έργων από τους καλλιτέχνες της αλλοδαπής που είτε επέλεξαν να ζουν και να δημιουργούν στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται για την πολιτισμική και εικαστική σκηνή της χώρας μας.

Οι επιμελητές, Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, επέλεξαν, τεκμηρίωσαν και παρουσιάζουν 50 έργα σύγχρονης τέχνης από καλλιτέχνες που αναπτύσσουν σύγχρονο εικαστικό έργο με παιδεία, εμπειρία και δράσεις που δεν εμπίπτουν στην εγχώρια πεπατημένη ροή εικαστικής παραγωγής με τις κλασικές ή τις μοντέρνες Ελληνικές αναφορές και ρίζες αλλά μεταφέρουν τα δικά τους πολιτισμικά και ενεργειακά βιώματα από τους διαφορετικούς τόπους της καταγωγής και της έμπνευσής τους.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2017 - Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Match More και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Claire Allaz-Vourou, Radu Belcin, Christoph Carbenay,  Andrea Carnemolla, Eija Ellinas, Nick Fedaeff, Konstantin Fischer, Mathew Halpin, Sally Heard, Manfred Hermanns, Stella Johnson, Stephanie Jonhson, Canuto Kallan, Uli Klepanski, Barbara Knight, Margret Kohler, Yi-Zheng Lin, Francois L'Hotel, Herr Loco, Karl-Heinz Loof, Cyriaco Lopez, David Macfarlane, Sue Macfarlane, Marie Meier, Philippe Mendel, Nicholas Moore, Theo Nole, Lazaro Noris, Stephanie Nukel, Pino Pandolfini, Kai Piepgras, Brigitte-Margyt Rein, Andreas Richert, Tiffany Riley, Max Sachs, Petr Shevchenko, Renate Stollenwerk, Linda Talbot, Dominigue Tapparel, John Tierney, T. Tosim, Gerhard Veisman, Loes Huis in't Veld, Ellen Weijers & Jan Woodward-Liodaki.

Ο ιστορικός και κριτικός της τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος σημειώνει:

«Ως γνωστόν, το επίθετο Ξένιος-Ξενία-Ξένιον αφορά στην αρχαία ελληνική γλώσσα στον επικεφαλής των Θεών Δία εξαιτίας του γεγονότος ότι προστάτευε τους ξένους. Επιπλέον το επίθετο αυτό δηλώνει ό,τι έχει να κάνει με τη φιλοξενία που στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια ιερή υποχρέωση και νόμος με αυστηρό πρωτόκολλο.

Στους Πλατωνικούς διαλόγους της ύστερης περιόδου ο πρωταγωνιστικός ρόλος συχνά δίνεται στον ξένο ο οποίος συχνάζει στην αγορά της Αθήνας συζητώντας και αμφισβητώντας κυρίαρχα ήθη και κοσμοαντιλήψεις, εγκαλώντας με τον τρόπο αυτό ό,τι είναι οικείο για τους νέους ή πιο ηλικιωμένους Αθηναίους.

Η σοφή αυτή στάση του Πλάτωνα έχει στρατηγικό χαρακτήρα ακόμα και σήμερα που το ήθος της φιλοξενίας υφίσταται μια σκληρή δοκιμασία εξαιτίας των προσφυγικών ροών που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα εξαιτίας της γενικευμένης βίας και πολέμου που κυριαρχούν στη Μέση Ανατολή. Η έκθεση επιθυμεί να υπενθυμίσει την εκπαιδευτική και βιωματική σημασία της επαφής με το άλλο, με ό,τι δεν είναι δικό μας, οικείο και γνωστό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια