default-image

Μαζική προσέλευση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στην ΕΑΣΗ

Κρήτη
Μαζική προσέλευση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στην ΕΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες παραγωγοί ενεργοποίησαν χθες τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.

Πάνω από 150 παραγωγοί είχαν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου μόνο μέχρι τις 11 χθες το πρωί, ενώ δεκάδες άλλοι επισκέφτηκαν την αίθουσα με τα σύγχρονα μέσα που έχει εγκαταστήσει η οργάνωση, όπου και εξυπηρετήθηκε γρήγορα και σωστά από το εξειδικευμένο προσωπικό.

Αν όχι σήμερα, σίγουρα τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η ενημέρωση των παραγωγών με αλφαβητική σειρά μέσω τηλεφωνικού μηνύματος, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να γίνει ολοκληρωμένα και έγκυρα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, μέσα στο διάστημα που προβλέπεται, με τελική ημερομηνία τη 15η Μαΐου, που αναφέρεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση ξεκίνησε από τις 8:30 χθες το πρωί και επειδή δεν έχει ενημερωθεί ακόμα με μηνύματα ο κόσμος, υπήρξε μια μαζική προσέλευση από δεκάδες παραγωγούς.

Όπως τόνισε στη "Νέα Κρήτη" ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ενεργοποίησης Δικαιωμάτων Δημήτρης Φιλιππάκης, «η διαδικασία ξεκίνησε όπως την είχαμε ανακοινώσει. Υπάρχει μια πολύ καλή προσέλευση των παραγωγών. Γενικά ως πρώτη μέρα η προσέλευση είναι ικανοποιητική»...

Όπως διευκρινίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΑΣΗ, μέχρι να γίνει η προσωπική ενημέρωση του κόσμου από την υπηρεσία της οργάνωσης, οι παραγωγοί που επιθυμούν να πηγαίνουν για να ενεργοποιήσουν μπορούν να το κάνουν με το χαρτάκι προτεραιότητας που κόβουν από την είσοδο της αίθουσας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη φετινή ιδιαιτερότητα στην όλη διαδικασία, ο Δημήτρης Φιλιππάκης υπενθυμίζει ότι φέτος θα πρέπει να κρατούν μαζί τους οι παραγωγοί τον 6ψήφιο κωδικό πρόσβασης μέσω του TAXISnet, ή, αν δεν μπορούν να τον βρουν είτε οι ίδιοι είτε μέσω των λογιστών τους, θα πρέπει να προσκομίσουν το ussernaim και τον κωδικό τους για την είσοδο στα στοιχεία τους στο σύστημα του TAXISnet.

Και με αυτά τα στοιχεία θα μπορέσουν οι αρμόδιοι της ΕΑΣΗ να βρουν εκείνοι τον 6ψήφιο κωδικό, μέσω του οποίου θα κατεβάσουν την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για να γίνει η ενεργοποίηση.

Γιατί όμως φέτος η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων γίνεται μέσω του TAXISnet; Ο κ. Φιλιππάκης απαντά:

«Κατά τη γνώμη του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρήκε το πιο ασφαλές σύστημα, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι αυτός που ενεργοποιεί είναι ο ίδιος ο παραγωγός. Αλλά ήδη από πέρυσι η βεβαίωση των επιδοτήσεων βγαίνει από το ίδιο σύστημα. Απλώς για πρώτη φορά από φέτος γίνεται και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων».

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, υπάρχει μια διαβεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και μάλιστα έγγραφη, ότι η ενεργοποίηση θα γίνει βάσει της περυσινής επιλεξιμότητας. Αλλά ο ίδιος ο Δημήτρης Φιλιππάκης δε δηλώνει και απόλυτα βέβαιος για την τήρηση αυτών των δεσμεύσεων...

Όσο για τις μεταβιβάσεις, επαναλαμβάνει προς τους ενδιαφερόμενους να μη βιαστούν, γιατί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα τα θέματα που έχουν σχέση κυρίως με τους συνταξιούχους και τις περικοπές των συντάξεων...

«Ξαναφαίνεται η ετοιμότητα»

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣΗ Γιάννης Χατζάσκος τόνισε κατηγορηματικά από την πλευρά του ότι «η οργάνωση για άλλη μια φορά είναι έτοιμη.

»Η προσέλευση των παραγωγών-μελών της είναι σε πολύ καλό επίπεδο και στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων και στα υποκαταστήματα. Δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα μέχρι στιγμής.

»Περιμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να "ανοίξουν" και οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων. Και απ' ό,τι φαίνεται, όλα μέχρι στιγμής πάνε καλά».

Παρότι θα υπάρξει ένας σχεδιασμός για την προσέλευση των παραγωγών, ο ίδιος τους καλεί να ξεκινήσουν να προσέρχονται και να μην το αφήσουν για την τελευταία στιγμή.

Ο πρώην διευθυντής της ΕΑΣΗ Μανόλης Γαρεφαλάκης μάς είπε από την πλευρά του:

«Η μακροχρόνια εμπειρία, η πιστοποιημένη γνώση, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα είναι στοιχεία που τα κουβαλάει η Ένωση χρόνια τώρα και την εμπιστεύεται ο ίδιος ο παραγωγός. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους.

»Χιλιάδες παραγωγοί συνεχίζουν να εμπιστεύονται στην ΕΑΣΗ. Και η πρώτη μέρα καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι παραγωγοί είναι δίπλα στην Ένωση και η Ένωση είναι δίπλα στους παραγωγούς».

Μεταβιβάσεις: «Αναξιοπιστία ΟΠΕΚΕΠΕ»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ και της ΕΑΣΗ Μιχάλη Καμπιτάκη, «ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει "σπάσει" μια υπόσχεσή του, ότι μαζί με την ενεργοποίηση συγχρόνως θα είχαμε και την εγκύκλιο για τις μεταβιβάσεις. Και θα άρχιζαν και οι μεταβιβάσεις συγχρόνως με την ενεργοποίηση, για να έκλειναν και μαζί.

»Οι άνθρωποι χρειάζονται κάποια ξεκαθαρίσματα και με το ασφαλιστικό και με το φορολογικό. Διότι οι περισσότεροι που θα κάνουν μεταβίβαση την κάνουν για το λόγο αυτό. Και πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»...

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης καλεί τους παραγωγούς να εμπιστευτούν την ΕΑΣΗ και να αποφύγουν να κάνουν μόνοι τους την ενεργοποίηση, για να μην πέσουν σε λάθη και παγίδες. «Εγώ που γνωρίζω πολύ καλά το ηλεκτρονικό σύστημα, κάνω στην Ένωση την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μου. Εκεί οι άνθρωποι είναι ειδικοί σε αυτό που κάνουν και πρέπει να προσφεύγουμε σε αυτούς»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News