default-image

Κλείνει η Δημοτική αγορά, τι θα "γίνουν" οι καταστηματάρχες;

Κρήτη
Κλείνει η Δημοτική αγορά, τι θα "γίνουν" οι καταστηματάρχες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Σημάδια ετοιμορροπίας εμφανίζει η Δημοτική Αγορά των Χανίων τα οποία όχι απλώς καταγράφονται σε όλα τα πορίσματα που έχουν συνταχθεί απο Ειδικές Επιτροπές μηχανικών τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι εμφανή σε πολλά σημεία του ιστορικού μνημείου. Η τελευταία αυτοψία απο την Υπηρεσία Νεοτερων Μνημείων και Τεχνκών Έργων Κρητης με τη συμμετοχή μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και όπως προέκυψε υπάρχουν σημαντικές ρωγμές στην τοιχοποιία , το σκυρόδεμα είναι διαβρωμένο , έχει γίνει αποκόλληση κεραμιδιών ενώ έχουν αποκολληθεί και λίθινα στοιχεία.

To 2015 μετά απο επείγον έγγραφο της αρχαιολογίας ,ο δήμος προχώρησε στην τοποθέτηση ειδικής σκαλωσιάς στη βόρεια είσοδο του ιστορικού μνημείου καθώς υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης μεταλλικής πόρτας και αποκόλλησης λίθων. Έκτοτε, άλλη παρέμβαση δεν έχει γίνει ενώ οι συζητήσεις μεταξύ καταστηματαρχών και δημοτικής αρχής φαίνεται πως έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.  

      Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ.Τάσο Βάμβουκα ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ είναι εξασφαλισμένο απο το Π.Δ.Ε. Την ίδια ώρα καταστηματάρχες εκφράζουν επιφυλάξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το έργο δεν ξεκινά λόγω έλλειψης πιστώσεων. "Είναι λογικό ένα έργο σαν κι αυτό να έχει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας δήμαρχος τα τελευταία χρόνια δεν ασχολήθηκε παρά μόνο με μια εκπόνηση μελέτης" επισημαίνει ο δήμαρχος Χανίων .Ο ίδιος τονίζει την αναγκαιότητα ανάδειξης του μνημείου στο οποίο δεν έχει γίνει ουσιαστική παρέμβαση για 100 χρόνια, σχεδόν απο την ολοκλήρωση της κατασκευης του. "Υπάρχουν θέματα ασφάλειας τα οποία κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν και πιο σοβαρά" σημειώνει ο κ.Βάμβουκας .

           Κλείνει η Δημοτική αγορά για 18 μήνες

      Η αποκατάσταση του μνημείου και η έναρξη των εργασιών, εκτός απο γενναία χρηματοδόηση, προϋποθέτει και την εξεύρεση λύσης για τους περίπου εξήντα καταστηματάχες που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Αγορά. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι το διάστημα που θα χρειαστεί να κλείσει η αγορά είναι τουλάχιστον δεκαοκτώ μήνες. Οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι με τα ελληνικά δεδομένα, τη γραφειοκρατία και τα πιθανά κολλήματα , ο χρόνος αυτός θα παραταθεί. Η οικονομική ζημιά για τους επιχειρηματίες που θα κλείσουν τα καταστήματα τους έστω και προσωρινά θα είναι αναπόφευκτη. Μια απο τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης είναι η τοποθέτηση προκατασκευασμένων οικίσκων στην Πλατεία Μαρκοπούλου για τη στέγαση τουλάχιστον ενός μικρού αριθμού καταστημάτων. Η δημοτική αρχή, σύμφωνα  με τον δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα, αποδέχεται την πρόταση, όμως θα πρέπει να εξετάσει τους όρους υλοποίησης της.

      Ένα ακόμη σενάριο που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν και αυτό της θεματικής αποκατάστασης. "Βρισκόμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο συνεννοήσεων και πιστεύω οτι είμαστε κοντά σε συμφωνία" υπογραμμίζει ο κ.Βάμβουκας προσθέτοντας ότι "σε περίπτωση  που αυτή η συνεννόηση δεν προχωρήσει ,σίγουρα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε να γίνει η αποκατάσταση. Βεβαίως το έργο έχει και μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Προσπαθούμε να συντονίσουμε τον εργοταξιακό σχεδιασμό με τρόπο που να ελαχιστοποιήσουμε το χρόνο που θα απαιτηθεί, διότι μια αστοχία θα μπορούσε να αφήσει ανενεργό για καιρό αυτό το μνημειο".

      Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα τα οποία φαίνεται να πυροδοτούν εντάσεις και να απομακρύνουν το χρόνο εξεύρεσης λύσης. Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να καθοριστούν συγκεκριμένες χρήσεις για τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν μέσα στη Δημοτική Αγορά μετά την αποκατάσταση της. Οι χρήσεις αυτές θα έχουν χαρακτήρα παραδοσιακό που θα συνάδουν με την ιστορία αλλά και την αρχιτεκτονική του μνημείου. Επιπλέον, στο ιστορικό αυτό μνημείο θα παραμείνουν μόνο οι επιχειρηματίες που είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς το δήμο. "Ουτε ένα ευρώ δεν θα επιτρέψουμε να χρωστάει κάποιος και εμείς να του διασφαλίσουμε ότι θα ξαναμπεί στην ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά" ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του δημάρχου Χανίων ο οποίος προειδοποίησε ότι θα γίνουν εξώσεις σε όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους .

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News