default-image

Εξωφρενικές αυξήσεις "εκτίναξαν" τα ραβασάκια της ΔΕΗ

Κρήτη
Εξωφρενικές αυξήσεις "εκτίναξαν" τα ραβασάκια της ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών, και μάλιστα με... "ταχυδακτυλουργικό" τρόπο, κάνοντας τον κόσμο να πιστέψει πως πρόκειται για... «ρεύμα που κάψαμε το χειμώνα για να ζεσταθούμε λόγω της ακριβότερης λύσης του πετρελαίου θέρμανσης», φαίνεται ότι βάζει η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Οι λογαριασμοί που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες τα νοικοκυριά της Κρήτης παρουσιάζονται "φουσκωμένοι", από λίγες δεκάδες έως και... εκατοντάδες ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, αν κρίνουμε από τις διαμαρτυρίες που εισπράττουμε τις τελευταίες μέρες από ανθρώπους που "κοκκαλώνουν" όταν ανοίγουν το φάκελο με το... λογαριασμό- "φωτιά"!

Τρίβουν τα μάτια τους οι καταναλωτές, αδυνατώντας να καταλάβουν πώς γίνεται και τους ήρθε τόσο "φουσκωμένος" ο λογαριασμός. Μας έχουν μεταφέρει περιπτώσεις οικογενειών που ξαφνικά τους ήρθε να πληρώσουν λογαριασμό τεσσάρων μηνών, ύψους 900 και 1.000 ευρώ, ενώ παλιότερα πλήρωναν πολύ λιγότερα, και διερωτώνται «γιατί τόσο πολύ;».

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς μας είπε ότι, μέχρι το μεσημέρι, δύο εργαζόμενοι κρατώντας τους λογαριασμούς στο χέρι πήγαν στο γραφείο του και ζήτησαν στήριξη, αδυνατώντας να πληρώσουν. «Δεν έχουμε ακόμα ασχοληθεί σε βάθος με την υπόθεση αυτή.

»Ως ΕΚΗ έχουμε σκοπό να το δούμε αυτό το θέμα. Και αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ακόμα και σήμερα, το 2017, ο κόσμος δεν έχει καταλάβει το τι θα έχει να αντιμετωπίσει.

»Και δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί του ρεύματος. Είναι πολλά ζητήματα. Αλλά εμείς εδώ και καιρό φωνάζουμε για όλα αυτά, και τώρα από 'δω και πέρα που θα έρχονται όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Βοργιάς. «Δυστυχώς έχει ξεφύγει η κατάσταση. Η υπερφορολόγηση πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και όλη την κοινωνία»...

Πάντως, κατά τον αντιπρόεδρο του ΕΚΗ και στέλεχος της διοίκησης της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Γιάννη Βρέντζο, «οι χρεώσεις αυτές είναι φυσιολογικές. Έχουνε να κάνουν με τις μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος του χειμώνα. Είναι ο τετραμηνιαίος λογαριασμός του χειμώνα. Να μην κοιτάει ο καθένας τι γράφει από κάτω ο λογαριασμός. Αλλά να βλέπει κι από πάνω τι κατανάλωση έχει. Διότι τώρα έρχονται οι καταναλώσεις Μαρτίου, Φεβρουαρίου, Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου»...

«Δεν το περίμενα ποτέ»

Όμως, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Στρατήγης, διαψεύδει τον Γιάννη Βρέντζο, έχοντας μια διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης, επικαλούμενος μάλιστα το δικό του λογαριασμό, που είναι και στο Κοινωνικό Τιμολόγιο λόγω αναπηρίας της πεθεράς του.

«Εγώ βλέπω αύξηση στο χαράτσι για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ποτέ δεν πλήρωνα τέτοια ποσά. Κι εγώ φανταστείτε ότι έχω και το οικονομικό τιμολόγιο λόγω της αναπηρίας της πεθεράς μου. Κι έχω για 1.584 κιλοβατώρες να πληρώσω 200 ευρώ, εκεί που πλήρωνα 130 και 140 ευρώ. Είναι εκκαθαριστικός.

»Και είναι φουσκωμένος κατά 50% τουλάχιστον. Είναι μια εξωφρενική αύξηση. Βέβαια, πέρα από τη ΔΕΗ που είναι 94 ευρώ, μου βάζει έναντι κατανάλωσης μείον 55 ευρώ, που σημαίνει ότι έχω ήδη και προπληρωμένα 55 ευρώ. Κι απ' ό,τι βλέπω, ο λογαριασμός μέσα έχει ΑΔΜΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ, ΑΠΕ και χρεώσεις στους Δήμους. Δηλαδή πάνε 50 ευρώ στο Δήμο, ένα 80άρι στις ΑΠΕ και τι μένει μετά;»...

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Στρατήγης θεωρεί ως βάσιμα και δικαιολογημένα τα σενάρια που γίνονται για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της ΔΕΗ, που ήρθαν... για να μείνουν...

«Και μιλάμε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επέτρεψε, σε ό,τι πιο ιερό αγαθό έχουμε αυτή τη στιγμή, να το ανεβάσει τόσο σε τιμή, ούτως ώστε να μην μπορούν τα λαϊκά νοικοκυριά να ανταποκριθούν. Η κυβέρνηση τού "δεν πληρώνω χαράτσια".

Η κυβέρνηση τού "δεν κόβω ρεύμα"... Δεν το περίμενα ποτέ από τη σημερινή κυβέρνηση»...

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατήγης διερωτάται: «Από πού και ως πού είναι τόσο αυξημένο το τέλος προς τις ΑΠΕ; Δηλαδή, την "πράσινη" ενέργεια και τη δωρεάν ενέργεια απ' τον ήλιο θα την πληρώνουμε τόσο ακριβά; Είναι απαράδεκτοι»...

ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΙ

Αύξηση 157% στις χρεώσεις σε μια δεκαετία

Κι ενώ η χρέωση ενέργειας μπορεί να μην αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο, εντούτοις συνολικά από το 2010 ως και το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχει αυξηθεί κατά 49%, ενώ από το 2005 ως το 2015 η αύξηση φτάνει στο 157% και είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη!

Το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι φόροι και τέλη, το 4% αφορά στη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% είναι το έσοδο των εταιρειών προμήθειας, σύμφωνα με μελέτη των οίκων Ipsos, London Economics και Deloitte για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και καλύπτει την περίοδο 2010-2015.

Και μιλάμε για αύξηση-ρεκόρ σε ποσοστό 157% στις χρεώσεις ρεύματος την τελευταία 10ετία. Πρόκειται για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού με τα έσοδα να προορίζονται για τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα, τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που είναι και η μεγαλύτερη από τις σχετικές δαπάνες και αφορά στην κάλυψη της διαφοράς κόστους-παραγωγής ρεύματος μεταξύ του φθηνότερου ηπειρωτικού συστήματος και του ακριβότερου μη διασυνδεδεμένου στα νησιά, όπου χρησιμοποιείται πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και την κάλυψη του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕΗ κ.λπ. Τέλος, υπάρχει και το ΕΤΜΕΑΡ για την κάλυψη του κόστους των ΑΠΕ, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το ρεύμα που παράγεται από συμβατικά καύσιμα.

Ας σημειωθεί ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ρυθμιζόμενες, δηλαδή η χρέωση/Kwh ορίζεται από τη ΡΑΕ, και είναι ίδιες ανεξαρτήτως του παρόχου ηλεκτρισμού που έχει επιλέξει ο καταναλωτής, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσει σε κάθε λογαριασμό σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News