default-image

Κρήτη: Απειλεί ο αμίαντος με κτήρια που είναι ...γεμάτα -vid

Κρήτη
Κρήτη: Απειλεί ο αμίαντος με κτήρια που είναι ...γεμάτα -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί στα Χανιά να μαίνεται ο ξεσηκωμός με φόντο τον αμίαντο στο κτήριο της τοπικής ΔΟΥ, αυτό δε σημαίνει πως ανάλογα προβλήματα δεν υπήρχαν ή δεν υπάρχουν ακόμα και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Πριν μερικά χρόνια είχε γίνει ένα μπαράζ εργολαβιών για την απομάκρυνση αμιάντου από σχολεία, υπηρεσίες και άλλα δημόσια κτήρια. Το ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, όμως όχι στο σύνολό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΛΟΓΩ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

Η επικίνδυνη καρκινογόνος ουσία, απαγορευμένη από το 2005 σε επίπεδο Ε.Ε., υπάρχει ακόμα σε κάποια δημόσια κτήρια του νησιού, ενώ είναι άγνωστο σε πόσες ιδιωτικές περιουσίες μπορεί επίσης να έχει ξεμείνει από παλιά... αμίαντος!

Η πιο διαδεδομένη μορφή αμιάντου, συνήθως σε παλαιότερης κατασκευής σπίτια, είναι το γνωστό σε όλους ελλενίτ, που μπορεί να υπάρχει στη συχνότερη εφαρμογή του σε στέγες, υπόστεγα, μικροκατασκευές χώρων στάθμευσης, αποθήκες, έως σωλήνες, καπνοδόχους, μονώσεις λεβήτων, τζάκια κ.λπ.

Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ότι πρόκειται για μια διπλά "ύπουλη" απειλή για τη δημόσια υγεία. Όχι μόνο συνήθως αγνοείται η ύπαρξη αμιάντου, αλλά ο κίνδυνος στην υγεία προκαλείται όταν τα αμιαντούχα υλικά, λόγω παλαιότητας, φθοράς, ζημίας, καθαρισμού ή ανακατασκευής, θρυμματιστούν ή ξεφλουδίσουν.

«Όταν συμβεί αυτό, οι μικροσκοπικές ίνες του καρκινογόνου αμιάντου απελευθερώνονται στον αέρα και τότε είναι δυνατόν κανείς να τις εισπνεύσει από τη μύτη ή το στόμα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έχει προκληθεί μακροχρόνια ζημιά στην υγεία, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί το οτιδήποτε.

Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Χαρακτηριστική περίπτωση για την κρυφή ακόμα και τώρα ύπαρξη αμιάντου ακόμη και σε πολυσύχναστα δημόσια κτήρια αποτελεί το παλαιωμένο Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου. Εκεί αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία πέρυσι πως υπάρχει αμίαντος, με συνέπεια εκατοντάδες αστυνομικοί και πολίτες που βρίσκονται καθημερινά στο χώρο να ζουν με την αγωνία! Η ανακάλυψη έγινε τελείως συμπτωματικά. Στις 27 Φεβρουαρίου 2016, κατά την εκτέλεση ξυλουργικών εργασιών, ένα μικρό κομμάτι από την επένδυση του εσωτερικού τοίχου αποκολλήθηκε.

Το υλικό προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο του συνεργείου όσο και των αστυνομικών. Το δείγμα στάλθηκε στο "Δημόκριτο", που απάντησε πως το συγκεκριμένο υλικό περιέχει κροκιδόλιθο αμίαντο. Μάλιστα το Δεκέμβριο δόθηκε εντολή να διενεργηθούν αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις στους εργαζόμενους...

Το κτήριο "απειλή" στο Ηράκλειο

Αμίαντος όμως υπάρχει ακόμα και τώρα και στο Ηράκλειο. Ευτυχώς βρίσκεται σε κτήριο το οποίο δε χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Ο λόγος για το παλιό καπνεργοστάσιο "Αθηνά", στη συμβολή της Ικάρου με την Εθνικής Αντιστάσεως. Η στέγη αποτελείται από φύλλα αμιάντου. Υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα, περί τους 15 τόνους, που προβλέπεται προσεχώς να απομακρυνθεί στο πλαίσιο του έργου ανακατασκευής του παλιού βιομηχανικού κτηρίου.

Και τα προηγούμενα χρόνια είχαν έρθει στην επιφάνεια ανάλογα προβλήματα με τον εντοπισμό αμιάντου σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

Μια μονάχα περίπτωση ήταν αυτή του Γυμνασίου και του Λυκείου Νεάπολης, όπου είχαμε επί μακρόν ξεσηκωμό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Παλιότερα, επίσης, είχε εντοπιστεί και απομακρυνθεί αμίαντος από το Λύκειο Ελληνίδων στο Ηράκλειο, από το κτήριο της Νομαρχίας Χανίων και από τα Δικαστήρια των Χανίων...

Βρήκαν αμίαντο στην εφορία Χανίων

Σε κατάληψη του κτηρίου που στεγάζει τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Χανίων προχώρησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι, αρνούμενοι, όπως είπαν, να εργαστούν σε ένα περιβάλλον που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Από την έναρξη του ωραρίου τους οι εφοριακοί συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΔΟΥ, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την ύπαρξη αμιάντου στο εσωτερικό του κτηρίου και γενικότερα για τα συσσωρευμένα προβλήματά του.

Αφορμή για τη χθεσινή κατάληψη στάθηκε η έκδοση των αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου Αναλύσεων Αμιάντου της εταιρείας "Plinios Α.Ε.", τα οποία στάλθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Διεύθυνση της ΔΟΥ Χανίων και αναφέρουν ότι στο δείγμα που είχε ληφθεί στις 21 Μαρτίου από το πάνελ-διαχωριστικό τοιχοποιίας βρέθηκαν χρυσοτίλης και κροκιδόλιθος αμίαντος.

Στο δε δείγμα από το υλικό μόνωσης του πλαισίου της ψευδοροφής δεν ανιχνεύτηκε αμίαντος, βρέθηκαν όμως ίνες άλλου υλικού, το οποίο όταν εισπνέεται θεωρείται επίσης επικίνδυνο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΟΥ Χανίων κ. Ιωάννα Μπαχουντάκη τόνισε ότι αναρίθμητες είναι οι επιστολές με τα αιτήματα του Συλλόγου προς τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Οικονομικών και προς την πολιτική του ηγεσία.

«Υποπτευόμασταν ότι υπάρχει αμίαντος είτε στην οροφή είτε στα διαχωριστικά, αλλά δεν μπορούσαμε να το αποδείξουμε. Βέβαια, πράγματα εμφανή δε χρειάζονται αποδείξεις. Γιατροί που έχουν έρθει στην υπηρεσία, μάς έχουν πει εδώ και χρόνια ότι είναι ανθυγιεινό το περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε», επισήμανε.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έφτασαν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Χανίων μία ημέρα μετά την πτώση σοβά από την πρόσοψη του κτηρίου σε σταθμευμένο επί της οδού Τζανακάκη ταξί. Το γεγονός επανέφερε στο προσκήνιο χρόνια προβλήματα του κτηρίου και ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν καταρχήν τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, των συναλλασσόμενων με την εφορία, αλλά και των πεζών που διέρχονται καθημερινά από το σημείο. Η πτώση του σοβά στην οροφή του ταξί χαρακτηρίστηκε τελικά ως ευτυχές συμβάν, καθώς η κατάληξη θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη. Αποδείχτηκε, πάντως, ότι ούτε η σκαλωσιά ούτε το δίχτυ είναι ικανά να προστατεύσουν τους διερχόμενους. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού", μιας και η σκαλωσιά τοποθετήθηκε πριν από πέντε χρόνια ως μια λύση μικρής διάρκειας, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΟΥ Χανίων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες με έγγραφό του ο Σύλλογος ενημέρωνε για πολλοστή φορά τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της κατάστασης του κτηρίου.

«Στο έγγραφό μας επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά τον ορατό κίνδυνο για εργαζόμενους, φορολογούμενους και διερχόμενους από τα διαβρωμένα εξωτερικά τοιχώματα που αποκολλώνται σταδιακά, αλλά και από το ανθυγιεινό εσωτερικό περιβάλλον των β' και γ' ορόφων, όπου η εικόνα του χώρου έχει παραμείνει αναλλοίωτη από κατασκευής του κτηρίου, εδώ και 40 και πλέον έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ψευδοροφές κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους

Όπως εξάλλου σημειώνει ο ταμίας του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Χανίων κ. Ιωάννης Γαϊτανάκης, στα εσωτερικά και στις μονώσεις υπάρχει υαλοβάμβακας, που επίσης είναι επικίνδυνος: «Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική για μια Δημόσια Υπηρεσία, η οποία εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες Χανιωτών».

Στο 2ο και τον 3ο όροφο η εικόνα παραπέμπει σε δημόσια υπηρεσία της δεκαετίας του '60. Απαρχαιωμένα γραφεία, ψευδοροφές που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, ρωγμές στους τοίχους που ουδέποτε αποκαταστάθηκαν. Αντίθετα, στο ισόγειο, τον 1ο και τον 4ο όροφο έχουν γίνει παρεμβάσεις συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων.

Χθες, λόγω της κινητοποίησης των εφοριακών υπαλλήλων, δε λειτούργησαν και τα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία στεγάζονται στον 4ο όροφο του κτηρίου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης- Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News