default-image

Λότζια: "Τρέχει"να ταΐσει τα νηστικά παιδιά έστω και τώρα

Κρήτη
Λότζια: "Τρέχει"να ταΐσει τα νηστικά παιδιά έστω και τώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε φταίει ο Δήμος Ηρακλείου που δε δόθηκαν πρωινά, φταίνε οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, που δεν ήταν κατάλληλοι!

Σε αυτή την απίστευτη διαπίστωση κατέληξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, που ένιωσε την ανάγκη να δώσει απαντήσεις από ραδιοφώνου για το θέμα της μη παροχής πρωινών γευμάτων σε 325 μαθητές άπορων οικογενειών στο Ηράκλειο εδώ και 6 μήνες!

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ

Ταυτόχρονα, μια γυναίκα "καπέλωσε" το Δήμο Ηρακλείου, αφού ως εθελόντρια μοιράζει κάθε πρωί 650 πρωινά σε σχολεία του Ηρακλείου, την ώρα που ο Δήμος δεν κατόρθωσε να σιτίσει 225 παιδιά, αφού τα υπόλοιπα 100 του προγράμματος σιτίζονται δωρεάν με κουπόνι που δίνει αφιλοκερδώς ιδιώτης επιχειρηματίας!

Προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός τον περασμένο Δεκέμβριο (2016) ανακοίνωσε ότι είναι τόσο πετυχημένη η κοινωνική πολιτική και η παροχή των δεκατιανών γευμάτων, που θα αυξήσει ο Δήμος Ηρακλείου τα πρωινά από 325 σε 500 ημερησίως! Και υπ' όψιν, φέτος δε δόθηκε ούτε ένα με ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου!

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΡΗΤΗ: ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΣΤΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Επιχειρηματολογία

Ο κ. Καραντινός είπε ότι δεν έχει καμία πολιτική ευθύνη ο Δήμος Ηρακλείου, που έμειναν άσιτοι οι μαθητές, και φταίνε οι επιχειρηματίες που δεν είχαν ISO, ενώ ανακοίνωσε απευθείας ανάθεση για την προμήθεια πρωινών γευμάτων που θα δοθούν στους μαθητές στο τελευταίο σχολικό τρίμηνο του τρέχοντος σχολικού έτους! Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, με παρέμβασή του στο Ράδιο 98,4, ανέλαβε την ευθύνη να απαντήσει για τη μη παροχή εδώ και 6 μήνες δεκατιανών γευμάτων, αν και το θέμα είναι αρμοδιότητας της συναδέλφου του, αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Μαρίας Καναβάκη.

Ο κ. Καραντινός, λοιπόν, με ευθύ τρόπο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δε φταίει ο Δήμος που δε δόθηκαν πρωινά, αλλά φταίνε οι προμηθευτές, δηλαδή οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, που δεν ήταν ικανοί ή κατάλληλοι, αποφεύγοντας να απαντήσει γιατί ο Δήμος Ηρακλείου δεν είχε εναλλακτική λύση! Μάλιστα, η συλλογιστική του πήγε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι για την ανεπάρκεια των προμηθευτών δε φέρει κάποια πολιτική ευθύνη ο Δήμος Ηρακλείου ή οι υπηρεσιακοί του παράγοντες, γιατί η διαδικασία έγινε νόμιμα! Συνεπώς για τους νηστικούς μαθητές φταίνε ποιοι; Οι ιδιώτες επιχειρηματίες, που έδωσαν προσφορά αλλά δεν είχαν τις προδιαγραφές;

Αυτό θα πρέπει να τονιστεί: Οι ιδιώτες έχουν στόχο το ιδιωτικό συμφέρον ακόμη και όταν συμμετέχουν σε κοινωνικό πρόγραμμα και ο Δήμος Ηρακλείου, που "τρέχει" το πρόγραμμα, έχει την απόλυτη ευθύνη όταν ο διαγωνισμός δεν πάει καλά και γι' αυτό θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος πάντα με εναλλακτικές λύσεις για τη σίτιση των μαθητών και να μην αφήνει να παρέλθει ένα 6μηνο απραξίας. Μετά και από αυτό, ο κ. Καραντινός δήλωσε ότι τώρα ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει διαδικασία με απευθείας ανάθεση, για να προμηθευτεί πρωινά έστω και για το τελευταίο σχολικό τρίμηνο. Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει ευθύνη η δημοτική Αρχή, γιατί και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο γνώριζαν για το διαγωνισμό και τη μη κατακύρωση αποτελέσματος, καθώς ο πρώτος προμηθευτής απορρίφθηκε λόγω ένστασης και ο δεύτερος είχε ελλιπή στοιχεία και ουσιώδεις παραλείψεις. Αφού λοιπόν το ήξεραν όλοι, ο κ. Καραντινός δε νιώθει το βάρος της ευθύνης, όπως θα μπορούσε κάποιος να συνάγει από τα λεγόμενά του.

Η δήλωση

Ο κ. Γιώργος Καραντινός, μεταξύ άλλων, είπε: «Φταίνε οι προμηθευτές. Ο πρώτος από ένσταση απορρίφθηκε και ο δεύτερος έδωσε προσφορά με ελλιπή στοιχεία και ουσιώδεις παραλείψεις. Αποφασίσαμε να πάμε σε μια νόμιμη διαδικασία, που λέγεται απευθείας ανάθεση, κι ας μην τη δαιμονοποιούμε. Δε φταίει κανένας. Φταίνε οι προμηθευτές. Πάνω στην απευθείας ανάθεση σώζουμε το τελευταίο διάστημα. Όποιος έχει ανάγκη, ας περάσει από την Κοινωνική Υπηρεσία», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και συνέχισε: «Γιατί δεν ξέρει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ότι δεν υπάρχει πρωινό; Εφαρμόσαμε τους νόμους. Θα το λύσουμε και αυτό το θέμα μαζί με τα άλλα. Αυτό το πρόγραμμα το έφτιαξε αυτή η δημοτική Αρχή. Δεν εφαρμόστηκε φέτος το πρόγραμμα για λόγους που είναι πέρα από την ευθύνη μας. Ο Δήμος εφαρμόζει με ISO, και δεν μπορεί να το κάνει ο Δήμος να προμηθεύει χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ενέχονται υγειονομικοί κίνδυνοι. Φέτος δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, όχι με ευθύνη πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα, αλλά με ευθύνη των προμηθευτών. Τώρα κάνουμε το Λογαριασμό Αλληλεγγύης και θα δούμε αν περπατήσει».

Δείτε το βίντεο με την αποκάλυψη του δελτίου ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_29ndocu0/

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News