Κρήτη

Ημερίδα για τον τουρισμό από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Ημερίδα, με θέμα «Τουρισμός, Διακλαδική Δυναμική και Περιφερειακή Ανάπτυξη», θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μαζί με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε., σε μια κοινή προσπάθεια συμβολής στο διάλογο για το αναπτυξιακό  πρότυπο σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Απριλίου από τις 9:30 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΗ, τα τελευταία χρόνια και ενώ βασικοί δείκτες της οικονομίας (ΑΕΠ, απασχόληση) συνεχίζουν καθοδική πορεία ή βρίσκονται σε στασιμότητα, ο αριθμός των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα αυξάνεται με ιδιαίτερα δυναμικό ρυθμό.

Τα προφανή οφέλη από τις εξελίξεις στον αριθμό των αφίξεων, χρονικά συμπίπτουν με τη δραματική υποχώρηση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα κατά πόσο αυτά τα οφέλη διαχέονται και αντανακλώνται στην αξία παραγωγής και στην απασχόληση των κλάδων που έμμεσα συνδέονται με τον τουρισμό.  

Οι ομιλίες της ημερίδας επικεντρώνονται στις δυνατότητες και στις προϋποθέσεις ώστε οι  ευνοϊκές εξελίξεις στις αφίξεις να οδηγήσουν σε διάχυση του οφέλους και την ανασυγκρότηση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με όρους αναβάθμισης της εργασίας.

Επιπλέον και με σκοπό την πληρέστερη αξιοποίηση του εξωστρεφούς χαρακτήρα του τουρισμού, εξετάζεται η αναβάθμιση της εμπλοκής της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή τουρισμό, μέσω υπέρβασης του τρόπου προσέγγισης της Ελλάδας αποκλειστικά ή κυρίως ως χώρας υποδοχής.

Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν με ομιλίες τους οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του νομού Ηρακλείου, πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων και Ειδικοί Επιστήμονες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

 9.00 - 9.30

Προσέλευση - Εγγραφές

 9.30 - 9.40

Έναρξη Εργασιών Ημερίδας

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης, κου Σταύρου Αρναουτάκη

 9.40 - 10.30

Εισαγωγικές Παρεμβάσεις

  • Πρόεδρος ΓΣΕΕ, κος Γιάννης Παναγόπουλος
  • Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ, κος Νίκος Κιουτσούκης
  • Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ, κος Θάνος Βασιλόπουλος
  • Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, κος Γιώργος Καββαθάς
  • Εκπρόσωπος ΣΕΤΕ
 10.30 - 10.50

Τουρισμός Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση

Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Αναπληρωτής Καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

10.50 - 11.25

Διακλαδικές και Εξωστρεφείς Πτυχές του Τουρισμού και Περιφερειακή Ανάπτυξη

Ευάγγελος Νικολαΐδης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Αγροτικού Τομέα, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 11.25 - 11.45

Διάλειμμα - Καφές

 11.45 - 13.15

Παρεμβάσεις - Τοποθετήσεις

  • Δήμαρχοι Δήμων Νομού Ηρακλείου
  • Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
  • Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου
  • Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου
  • Εκπρόσωποι τοπικών φορέων
 13.15 - 14.30

Συζήτηση

 14.30 - 15.00

Συμπεράσματα - Κλείσιμο

Σχόλια