default-image

Κρήτη: Το "κατηγορώ" & άλλου ιερέα που δεν μνημονεύει vid

Κρήτη
Κρήτη: Το "κατηγορώ" & άλλου ιερέα που δεν μνημονεύει vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε λέει να κοπάσει η αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση των τεσσάρων ιερέων από Ρέθυμνο και Χανιά, οι οποίοι δήλωσαν πως παύουν να μνημονεύουν τους τοπικούς επισκόπους τους.

Και μάλιστα εντείνεται ακόμη περισσότερο, αφού ένας από τους ιερείς που συμμερίζονται τις απόψεις των "4" βγήκε μπροστά και μίλησε στη "Νέα Κρήτη" και την "ΚΡΗΤΗ TV"! Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι το ρήγμα εντός της Εκκλησίας της Κρήτης είναι περισσότερο εκτεταμένο απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, και ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι ιερείς που συμμερίζονται τις ίδιες θέσεις.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΜΕΤΑΝΟΗΣΕ ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΥΣΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι θέσεις αυτές που εξέφρασε ο ιερέας Παναγιώτης Μιτριτσάκης από τα Χανιά προκαλούν σοκ, αφού χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με ένα λόγο σχεδόν παραληρηματικό, καταφερόμενος μάλιστα με ιδιαίτερα οξείς εκφράσεις ακόμη και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_2zefj4k7/

Η εν λόγω εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό, καθώς έρχεται λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης να ορίσει τριμελή επιτροπή, που θα συναντηθεί με τους επίμαχους κληρικούς, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του αρνητικού κλίματος. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τα όσα ισχυρίστηκε ο Κρητικός κληρικός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ολοκληρωτισμό, για αιρέσεις και για αντίχριστους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ -ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ  

«Όσοι ιερείς μνημονεύουν επισκόπους που έχουν υπογράψει τη Σύνοδο, αλλά και ο κόσμος που πάει στις εκκλησίες, δεν παίρνουν τη Θεία Χάρη!», μας λέει αρχικά ο π. Μιτριτσάκης.

«Αυτό θα πρέπει να το ξέρει ο κόσμος, για να μη νομίζει ότι παίρνει Θεία Χάρη! Παίρνει απλά ένα αντίδωρο, ένα απλό ψωμί. Η Θεία Χάρη έχει φύγει από αυτούς», συμπληρώνει ο π. Παναγιώτης Μιτριτσάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ;

Αλλά δε μένει σε αυτήν την εξωφρενική διαπίστωση ο ιερέας, προχωρώντας ακόμη παραπέρα και προκαλώντας με τις αχαρακτήριστες κατηγορίες που εξαπολύει. Δε διστάζει για παράδειγμα να υποστηρίξει ότι επιχειρείται η ίδρυση μιας καινούργιας θρησκείας... αυτής του αντίχριστου!

«Ιδρύουν ένα κράτος του Σατανά, μια καινούργια θρησκεία του αντίχριστου, βάσει πατερικών γραφών και Ευαγγελίου, μέσα στην πίστη μας! Αναγνώρισαν και τα βαφτίσματα των άλλων δογμάτων, που είναι αιρετικά, και ονόμασαν αδελφές Εκκλησίες αιρέσεις, όπως είναι η παπική εκκλησία, ο προτεσταντισμός, οι ευαγγελιστές, ενώ όλοι οι Άγιοι, βάσει Ευαγγελίου και βάσει Αγίας Πίστεως, σου λένε ότι με τον αιρετικό θα μιλάς μέχρι δύο φορές. Από τη δεύτερη φορά και μετά θα τον παρατάς κι ούτε καν θα πλησιάζεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας Παναγιώτης Μιτριτσάκης.

«Τεράστιο πορνείο»

Στο μεταξύ, ο π. Μιτριτσάκης καταφέρεται και εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι έβαλε την Ορθοδοξία σε ένα... πορνείο!

«Ο Πατριάρχης υπερηφανεύεται που μας έβαλε σ' αυτό το τεράστιο - μετά συγχωρήσεως - πορνείο. Γιατί οι Άγιοι χαρακτηρίζουν τις αιρέσεις "πόρνες". Και δε βρέθηκε ένας επίσκοπος σε όλη την Ελλάδα να πει "εγώ δεν υπογράφω αυτά τα αντίχριστα". Γιατί περί αντίχριστων πρόκειται», επισήμανε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο π. Παναγιώτης Μιτριτσάκης.

Εξάλλου, ο ιερέας από τα Χανιά καταγγέλλει την κράτηση μέρους του μισθού του, συμπληρώνοντας πως χαρακτηρίζουν τον ίδιο και τους υπόλοιπους κληρικούς που σταμάτησαν να μνημονεύουν τους επισκόπους ως «τζιχαντιστές».

«Επειδή βγήκαμε και καταγγείλαμε κι είπαμε πως δε συμφωνούμε και γι' αυτό δε μνημονεύουμε, μας λένε ότι είμαστε σούπερμαν, φύλακες της Ορθοδοξίας, φανατικοί και τζιχαντιστές», μας λέει με νόημα ο πατέρας Μιτριτσάκης.

«Δε μου δίνουν καινούργια ενορία επειδή δε μνημονεύω. Αυτό είναι παράνομο. Επίσης, δε μου δίνουν μισθό. Μου έδωσαν μετά από διαμάχες και εκκλησιαστικά δικαστήρια και εξώδικο που έκανε δικηγόρος μου. Μετά από αυτό μου έβαλαν μέρος του μισθού και συνεχίζουν να κρατούν το υπόλοιπο», πρόσθεσε ο Κρητικός ιερέας.

«Όποιος κληρικός ή λαϊκός δε συμφωνεί με τη Σύνοδο αυτή, θα καθαιρείται. Δηλαδή ολοκληρωτισμός. Ένα ολοκληρωτικό καθεστώς», ανέφερε ο πατέρας Μιτριτσάκης, ο οποίος, κλείνοντας, αναρωτήθηκε: «Εδώ είναι τόσο ευχαριστημένοι και πρόθυμοι να τα βρουν με όλες τις άλλες αιρέσεις και αγκαλιάζονται και φιλιούνται μαζί τους. Με εμάς, γιατί δε σέβονται μια διαφωνία που έχουμε;».

Το θέμα που εγείρεται είναι σοβαρό κι αυτό φαίνεται και από τα όσα σχολίασε προ ημερών στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων Γιάννης Λίλης, που υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μετέπειτα σχίσματα.

«Το θέμα αυτό, πέρα από το ότι έχει και κανονικές εκκλησιολογικές προεκτάσεις, είναι πολύ εύκολο να γίνει η αρχή για μετέπειτα σχίσματα μέσα στην Εκκλησία. Κι επειδή και στη βόρεια Ελλάδα υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες ανάλογα περιστατικά, με δύο ιερείς που έπαψαν να μνημονεύουν τον οικείο επίσκοπο, είναι πολύ φυσικό η Εκκλησία να ανησυχεί μήπως αυτό επεκταθεί», τόνισε ο κ. Λίλης.

Μητρόπολη Κυδωνίας: Τον παρέπεμψε σε επισκοπικό δικαστήριο

Οι απόψεις του π. Παναγιώτη Μιτριτσάκη είναι σε γνώση της οικείας Μητρόπολής του, καθώς ήδη έχει παραπεμφθεί σε επισκοπικό δικαστήριο! Μάλιστα, στη σχετική αναφορά επισημαίνεται ότι έχει προσκομίσει έγγραφο από δημόσιο ψυχιατρικό ίδρυμα, προκειμένου να λάβει άδεια 15 ημερών.

Στο έγγραφο παραπομπής του στο επισκοπικό δικαστήριο αναφέρεται λεπτομερώς σχετική στιχομυθία με το Μητροπολίτη Κυδωνίας κ. Δαμασκηνό και τον πρωτοσύγκελο, όπου ο ιερέας εκφράζει τις απόψεις του περί του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και των επισκόπων που υπέγραψαν το κείμενο της Συνόδου του Κολυμπαρίου. Καταφέρεται με τις ίδιες βαριές εκφράσεις κατά της Εκκλησίας και των επισκόπων, αποκρούοντας όλες τις παραινέσεις και τις νουθεσίες του Μητροπολίτη.

Οι κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπεται στο επισκοπικό δικαστήριο είναι οι εξής:

- «Απαξίωσις-αμφισβήτησις του ορθόδοξου φρονήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους κύρους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

- Μη μνημόνευσις του ονόματος του Επισκόπου του.

- Ανυπακοή προς τον Επίσκοπόν του.

- Συμπεριφορά μη αρμόζουσα προς το πρόσωπο του Επισκόπου του».

«Είναι οικουμενιστής»

Δε μνημονεύει το Μητροπολίτη

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει αναβρασμό το τελευταίο διάστημα, ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ιερέας από τα Χανιά γνωστοποίησε μέσω Facebook ότι δε θα μνημονεύει το Μητροπολίτη Κυδωνίας κατά τις λειτουργίες στην ενορία του, αποδίδοντάς του την κατηγορία ότι είναι «οικουμενιστής». Ανάλογα έπραξαν με πανομοιότυπο τρόπο τουλάχιστον τρεις ακόμη ιερείς στις Μητροπόλεις Κυδωνίας, Λάμπης και Ρεθύμνης.

Οι τελευταίοι κατηγορούσαν αντίστοιχα τους Μητροπολίτες Λάμπης και Σφακίων Ειρηναίο, Ρεθύμνης Ευγένιο και Κυδωνίας Δαμασκηνό για «οικουμενισμό». Η αιχμή είναι βαρύτατη για τους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού υπονοούν ευθέως κίνηση εκτός συνοδικού πνεύματος και διαλόγου των χριστιανικών Εκκλησιών, με σκοπό την ένωση χωρίς προαπαιτούμενα όλων των δογμάτων του Χριστιανισμού.

Σημειώνεται ακόμη ότι η εν λόγω κατηγορία είχε διατυπωθεί και πέρυσι, με αφορμή τη μεγάλη Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που συγκάλεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος - Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News