default-image

Οι παγίδες της ηλεκτρονικής ενεργοποίησης στην ΕΑΣΗ

Κρήτη
Οι παγίδες της ηλεκτρονικής ενεργοποίησης στην ΕΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ερχόμενη Δευτέρα με Τρίτη αναμένεται να είναι σε θέση οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας για την έναρξη της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών τους.

Χθες άνοιξε το σύστημα ΟΣΔΕ, αλλά μόνο για όσους παραγωγούς επιθυμούν να προχωρήσουν από μόνοι τους στην υποβολή της αίτησής τους ηλεκτρονικά.

Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχουν ανοίξει και οι πύλες Α και Β, ώστε να μπορέσει ο κόσμος μέσα από οργανωμένους και αξιόπιστους φορείς να κάνει την ενεργοποίηση, που ιδιαίτερα φέτος έχει σοβαρές παγίδες, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για πολλές επιδοτήσεις!

Η "Νέα Κρήτη" επισκέφτηκε χθες την αίθουσα ενεργοποίησης δικαιωμάτων και ζήτησε συγκεκριμένη ενημέρωση για τη φετινή χρονιά από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δημήτρη Φιλιππάκη, που την ώρα εκείνη είχε συναντήσεις με τους συνεργάτες του, ενόψει των εργασιών που θα ξεκινήσουν και οι οποίες θα είναι και φέτος πολύπλοκες και επίπονες.

Αναμένονται οδηγίες για τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, που φαίνεται και φέτος να είναι ένα πολύ επικίνδυνο κομμάτι στο παζλ της ενεργοποίησης.

Για το θέμα αυτό, ο Δημήτρης Φιλιππάκης είπε στην εφημερίδα μας: «Η μεταβίβαση έχει να κάνει σίγουρα με παραγωγούς που έχουν πεθάνει και με παραγωγούς που βγήκαν πέρυσι το Μάιο στη σύνταξη, κάτι που σας το λέω με επιφύλαξη.

»Αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα πράγματα για τις μεταβιβάσεις. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ξεκινάμε την ενεργοποίηση και είμαστε πανέτοιμοι για να βγάλουμε όλη τη δουλειά που απαιτείται»...

SOS για κωδικούς

Στο μεταξύ, ένα πολύ σοβαρό στοιχείο που θα πρέπει να υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον Δημήτρη Φιλιππάκη, είναι οι κωδικοί τους στο TAXISnet. «Αυτό είναι το καινούργιο σε σχέση με όσα ίσχυαν πέρυσι. Οι κωδικοί αυτοί είναι απαραίτητοι για να υποβάλουμε την αίτηση»...

Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, «τους κωδικούς θα πρέπει να μας τους φέρει ο παραγωγός στην πύλη εισαγωγής. Ή θα τους παράξει ο λογιστής του. Με τον κωδικό του TAXISnet θα βρει ο λογιστής τον εξαψήφιο κωδικό εισόδου στο σύστημα υποβολής, τον οποίο και χρειαζόμαστε για να φτάσουμε εμείς στην αίτηση του κάθε παραγωγού στη φόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ»...

Αυτά διευκρινίζει ο Δημήτρης Φιλιππάκης, προλαμβάνοντας όλους εκείνους που μπορεί να δείχνουν κάποια ανασφάλεια στο να δώσουν στην ΕΑΣΗ τον κωδικό του ΤΑΧΙSnet, διερωτώμενοι: "γιατί μου ζητούν τον κωδικό αυτό, που έχει σχέση με τη φορολογική μου δήλωση;"...

Άλλες ιδιαιτερότητες φέτος έχουν να κάνουν με τους δασικούς χάρτες, όπου εκεί πραγματικά επικρατεί ένα μπάχαλο και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Το σκεπτικό της ενεργοποίησης

Σε ό,τι αφορά το σκεπτικό της ενεργοποίησης, δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Φιλιππάκης, «τι είναι επιλέξιμη έκταση, επιλέξιμος βοσκότοπος κ.λπ., στη δομή δηλαδή και στο σκεπτικό για το τι χρειάζεται κάποιος για να ενεργοποιήσει, δεν έχουμε αλλαγές»...

Ως προς την ιδιότητα του ενεργού αγρότη, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΕΑΣΗ διευκρινίζει: «Ένας που δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά την περυσινή χρονιά και δεν έχει εκκαθαριστικό, χάνει φέτος την ιδιότητα του ενεργού αγρότη, διότι η διασταύρωση είναι σε κενό. Στην περίπτωση αυτή, θα βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά»...

Χαμηλότερη χρέωση

Αναφορικά με το κόστος της ενεργοποίησης ο προϊστάμενος της ΕΑΣΗ μας είπε χθες ότι αυτό πλέον για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του κόσμου ανέρχεται στα 39 ευρώ, ενώ πέρυσι το μεγαλύτερο κόστος έφτασε στα 205 ευρώ.

Φέτος θα διαμορφωθεί κατά πάσα πιθανότητα σε χαμηλότερα επίπεδα. Η χρέωση τα τελευταία χρόνια γίνεται με τα τεμάχια που ενεργοποιεί ο παραγωγός και όχι με βάση το ύψος των επιδοτήσεών του όπως ίσχυε πιο παλιά.

Η ΕΑΣΗ θα βγάλει συνεργεία στα χωριά για να γίνεται επιτόπου η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ενώ μόλις ανοίξει η πύλη εισόδου θα αρχίσει να καλεί τηλεφωνικά και με αλφαβητική σειρά τους παραγωγούς για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Η καταληκτική ημερομηνία

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 θέτει ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2017 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με «οδηγίες υποβολής ΕΑΕ 2017 και ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης» που δημοσίευσε.

Υποβολές αίτησης ενίσχυσης μετά την ανωτέρω ημερομηνία θα επιφέρουν μείωση της χορηγούμενης ενίσχυσης κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης, όπως διευκρινίζεται.

Για το 2017, η τελική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης είναι η Τετάρτη 31 Μαΐου.

Στις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ παρατίθεται και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί που επιθυμούν να κάνουν μόνοι τους δήλωση. Την ενεργοποίηση της εφαρμογής, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, περιμένουν οι πύλες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στελέχη της ΕΑΣΗ, πέρυσι από τους 50.000 παραγωγούς του νομού Ηρακλείου, έκαναν μόνοι τους αίτηση οι 850 παραγωγοί και είχαν όλοι τους κάποια λάθη, με συνέπεια στη συνέχεια να μπουν σε περιπέτειες για να τα διορθώσουν.

«Χρειάζεται αυξημένη προσοχή»

"Καμπανάκι" για τους παραγωγούς

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει προς τους παραγωγούς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣΗ Γιάννης Χατζάσκος, που χθες μας είπε ότι «ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, διότι ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.

Αυτά που έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί επισήμως, δεν είναι ξεκάθαρα για το τι πρόκειται να συμβεί σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους ή τους ετεροεπαγγελματίες. Οπότε θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να είναι συνεχώς ενημερωμένος.

Η Ένωση Ηρακλείου είναι κοντά σε αυτές τις εξελίξεις. Προσπαθεί να έχει πληροφόρηση όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και έγκυρη. Για να ενημερώσουν κάποια ποσά που τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη»...

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι παραγωγοί ότι για να θεμελιώνουν το δικαίωμα να πάρουν επιδότηση θα πρέπει να έχουν από 4 στρέμματα και πάνω και τα δικαιώματά τους να μην πέφτουν συνολικά κάτω από τα 250 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News