default-image

Έμεινε στη μέση από το 2000 η μαρίνα των Μαλίων

Κρήτη
Έμεινε στη μέση από το 2000 η μαρίνα των Μαλίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποσχέσεις σε αόριστο πλαίσιο και από την τωρινή κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες, για την πολύπαθη μαρίνα των Μαλίων, η οποία παραμένει ημιτελής από το 2000 (!), θυμίζοντας πραγματικά ένα σύγχρονο "Γιοφύρι της Άρτας". Από το 2008, όταν και είχαμε τον άγονο δυστυχώς τότε διαγωνισμό, το έργο της αποπεράτωσης της μαρίνας Μαλίων έχει παραπεμφθεί στις... καλένδες. Κατά καιρούς είχαμε υποσχέσεις, αλλά επί του πρακτέου η υπόθεση παραμένει βαλτωμένη, εκεί που βρισκόταν και προ 9ετίας.

Το σημαντικό έργο, που θα μπορούσε να δώσει άλλον "αέρα", άλλη ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης τουριστικής αυτής περιοχής, επανήλθε στο προσκήνιο μετά από διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Βασίλη Κεγκέρογλου. Πριν από ένα μήνα, ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε καταθέσει επερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας ενημέρωση για την τύχη του έργου. Το υπουργείο Τουρισμού αρκέστηκε σε μια επιγραμματική, λακωνική και αόριστη απάντηση. Το μόνο νεότερο που αναφέρει είναι πως προτίθεται να προβεί σε διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή φορέα διαχείρισης και ανάπτυξης τουριστικών λιμένων, μεταξύ των οποίων και για τη μαρίνα Μαλίων.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου επανήλθε μέσω νέας επερώτησης, στην οποία ζητά να πληροφορηθεί τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το διαγωνισμό για την επιλογή του φορέα διαχείρισης.

Ας τα δούμε αναλυτικά... Με ερώτησή του στις 8 Φεβρουαρίου προς τους υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε να ενημερωθεί για την αποπεράτωση του έργου "Μαρίνα Μαλίων".

Το κείμενο της προ μηνός επερώτησης είχε ως εξής: «Το χρονίζον έργο της αποπεράτωσης του τουριστικού λιμένα (μαρίνα) των Μαλίων Ηρακλείου Κρήτης έχει παραπεμφθεί και αυτό στις καλένδες της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την τουριστική περιοχή των Μαλίων, καθώς η ολοκλήρωσή του θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξή της. Οι μόνες πιστώσεις που είχαν διατεθεί ήταν αυτές από το Β' ΚΠΣ, οι οποίες όμως δεν ήταν επαρκείς. Έκτοτε, οι εκκλήσεις από τους τοπικούς φορείς για αποπεράτωση του έργου από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους πέφτουν στο κενό και έτσι το έργο παραμένει ερημωμένο.

Επειδή η ολοκλήρωση του παραπάνω έργου θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης, ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί: Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χερσονήσου, ώστε να διασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση και να προχωρήσει η αποπεράτωση του έργου "Μαρίνα Μαλίων";».

Η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού

Στην επιγραμματική απάντησή του προς το βουλευτή Ηρακλείου, το υπουργείο Τουρισμού παρέθεσε συνοπτικά το χρονικό του "ναυαγίου" του έργου, για να καταλήξει, ως κάτι τουλάχιστον το νεότερο, στο εξής: «Το υπουργείο προτίθεται να προβεί σε διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή φορέα διαχείρισης και ανάπτυξης τουριστικών λιμένων, μεταξύ των οποίων και για τη μαρίνα Μαλίων».

Από το τίποτε, προφανώς έστω και αυτή η προαναγγελία είναι κάτι. Αφήνει μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας πως ίσως αυτή τη φορά γίνει κάτι για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση ολοκλήρωσης της μαρίνας. Η απάντηση, ωστόσο, του υπουργείου Τουρισμού είναι σε τελείως αόριστο πλαίσιο. Γι' αυτό ακριβώς και ο Βασίλης Κεγκέρογλου επανήλθε στο θέμα, ζητώντας πιο αναλυτική ενημέρωση και χρονοδιαγράμματα από την αρμόδια υπουργό Έλενα Κουντουρά.

«Το έργο της αποπεράτωσης του τουριστικού λιμένα (μαρίνα) των Μαλίων Ηρακλείου Κρήτης, μετά τον άγονο διαγωνισμό του 2008 ουσιαστικά έμεινε αδρανές, αν και πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την τουριστική περιοχή των Μαλίων, καθώς η ολοκλήρωσή του θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξή της. Με την απάντησή του το υπουργείο Τουρισμού (Α.Π. 70/09.02.17), σε σχετική ερώτησή μου, με πληροφορεί πως προτίθεται να προβεί σε διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή φορέα διαχείρισης και ανάπτυξης τουριστικών λιμένων, μεταξύ των οποίων και για τη μαρίνα Μαλίων.

Επειδή η ολοκλήρωση του παραπάνω έργου θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης, ερωτάσθε κυρία υπουργέ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του διαγωνισμού, ώστε να γίνει επιλογή του φορέα διαχείρισης και ολοκλήρωσης του έργου "Μαρίνα Μαλίων";», αναφέρει στη νέα παρέμβασή του ο κ. Κεγκέρογλου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News