default-image

Ανατροπή: Μπορούν να χτίσουν σε οικισμούς της Κνωσού

Κρήτη
Ανατροπή: Μπορούν να χτίσουν σε οικισμούς της Κνωσού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ελεύθεροι να επισκευάσουν τις περιουσίες τους, να βγάλουν άδειες δόμησης και να προχωρήσουν σε κατασκευές θα είναι προσεχώς οι "όμηροι" μέχρι σήμερα κάτοικοι 4 οικισμών που βρίσκονται εντός των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού... Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου άναψε ομόφωνα χθες το "πράσινο φως" για την οριστική οριοθέτηση των οικισμών, η οποία θα περάσει το επόμενο διάστημα από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ώστε να κλείσει επιτέλους μια εκκρεμότητα 6 ετών!

Η οριστική οριοθέτηση των οικισμών εκκρεμεί από το 2011. Τότε, στο πλαίσιο ενός "γενναίου"... "ψαλιδίσματος" των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού, όπως αποτελούσε πάγιο κοινωνικό αίτημα, για το οποίο είχε δώσει αγώνα η δημοτική Αρχή Κουράκη, είχε γίνει η προσωρινή οριοθέτηση των οικισμών που βρίσκονται εντός της Α' και της Β' αντίστοιχα αρχαιολογικής ζώνης.

Πρόκειται για τους οικισμούς Α' αρχαιολογικής ζώνης, Μπουγάδα Μετόχι, Μακρύ Τείχος και Βλυχιά, και για την περιοχή της Αγίας Ειρήνης που ανήκει στη Β' αρχαιολογική ζώνη.

Η οριστική οριοθέτηση των τεσσάρων αυτών οικισμών δεν είχε προχωρήσει τότε. Είχε δοθεί μια 3ετής παράταση, μέχρι το 2014. Για διάφορους λόγους το θέμα ξεχάστηκε. Υπήρξε μια στασιμότητα, με αποτέλεσμα η εκκρεμότητα να παραμείνει, όπως όμως "παρέμειναν" σε ομηρία και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αφού δεν μπορούν μέχρι σήμερα όχι μόνο να οικοδομήσουν, αλλά ούτε καν να προχωρήσουν σε μια μικρή επισκευή ή ένα απλό μερεμέτι στις περιουσίες τους!

Οι τέσσερις αυτοί οικισμοί αποτελούν προέκταση του ανακτόρου της Κνωσού, και με Προεδρικό Διάταγμα του 1976 είχε απαγορευτεί η εκτέλεση οποιωνδήποτε εργασιών ανακαίνισης επισκευών ή συμπληρώσεων. Όσο υπάρχει πολεοδομική εκκρεμότητα, οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούν πρακτικά να "πειράξουν" με κανένα τρόπο τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η "ομηρία" αυτή ευτυχώς τελειώνει προσεχώς.

Στο Δήμο Ηρακλείου είδαν το πρόβλημα. Έγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και η συνεργασία με την Αρχαιολογία. Καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας το πλάνο της οριστικής οριοθέτησης των 4 αυτών οικισμών εντός αρχαιολογικού χώρου Κνωσού (Μπουγάδα Μετόχι, Μακρύ Τοίχος, Βλυχιά και Αγία Ειρήνη).

Χθες, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ρασούλης, έγινε το πρώτο βήμα με την έγκριση της εισήγησης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Πράγματι υπήρχε μια μεγάλη ανοιχτή εκκρεμότητα εκεί, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Ξέρετε, λόγω της μη οριστικής οριοθέτησης πρακτικά δεν μπορούν να πειράξουν τις περιουσίες τους. Δεν μπορούν να βγάλουν άδεια δόμησης, να χτίσουν, ούτε καν να επισκευάσουν οτιδήποτε. Επισκευές συχνά αναγκαίες, γιατί μιλάμε κατά βάση για παλιές περιουσίες. Το 2011 είχε γίνει προσωρινή οριοθέτηση των οικισμών. Είχε δοθεί τότε μια 3ετής παράταση για το 2014. Δυστυχώς, δεν είχε προχωρήσει το 2014 η οριστική οριοθέτηση. Στην Πολεοδομία, αντιλαμβανόμενοι το εύρος του προβλήματος της "ομηρίας" των κατοίκων και των ιδιοκτητών εκτάσεων της περιοχής, προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Αρχαιολογία στην οριοθέτηση των οικισμών αυτών.

Σήμερα (σ.σ. χθες) πέρασε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Μάλιστα συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια επέκτασης της οριοθέτησης και για κάποιες μεμονωμένες περιουσίες, ώστε να τελειώσει η "ομηρία" και για τους ανθρώπους αυτούς. Προσεχώς το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση του Συμβουλίου θα πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και μετά, εφόσον εγκριθεί, θα πάει για ΦΕΚ. Θεωρώ ότι δε θα υπάρξει ιδιαίτερη καθυστέρηση και η εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2011 θα κλείσει σχετικά σύντομα», επισήμανε στη "Νέα Κρήτη" ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Ρασούλης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News