default-image

Οι βροχές τελειώνουν το φράγμα Μπραμιανών... αδειάζει

Κρήτη
Οι βροχές τελειώνουν το φράγμα Μπραμιανών... αδειάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις ελπίδες τους στις ανοιξιάτικες βροχές εναποθέτουν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, που βλέπουν σήμερα τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών μισοάδειο, ενώ έχουμε φτάσει στα μισά του Μάρτη, με τα αποθέματα αρδευτικού νερού να μην ξεπερνούν τα 6,7 εκατ. κυβικά μέτρα, τη στιγμή που πέρυσι την ίδια περίοδο είχαμε περισσότερα από 11 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

«Οι αρδευτικές μας ανάγκες ετησίως για να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς μας, φτάνουν τα 10 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Αρδεύουμε περισσότερα από 15.000 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και 30.000 στρέμματα περίπου ελαιώνες με 600.000 ελαιόδεντρα, καθώς και ελάχιστα εσπεριδοειδή και αμπέλια. Στα θερμοκήπια δίνουμε το χρόνο 700 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα και 8 κυβικά το χρόνο σε κάθε ελαιόδεντρο», μας δίνει το περίγραμμα της υφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών της περιοχής σε νερό, ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Γιάννης Λιοντάκης.

Επειδή οι βροχές κατά κανόνα σταματούν στην ξηροθερμική Ιεράπετρα στις αρχές της Άνοιξης, οι αγρότες θεωρούν ευτυχή συγκυρία την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας, που άφησε αξιόλογες βροχές και στο νομό Λασιθίου.

«Οι τελευταίες βροχές ήταν καλοδεχούμενες αλλά όχι αρκετές, για να αυξήσουμε σημαντικά τα αποθέματα μας στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών. Αν σήμερα είχαμε απόθεμα 10 εκ. κυβικά μέτρα νερού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα βγάζαμε άνετα το 2017 μέχρι να έρθουν  οι βροχές του ερχόμενου χειμώνα. Τώρα σκεφτόμαστε να εντείνουμε τα περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση του νερού για να βγάλουμε τη χρονιά και παρακαλούμε όλους τους αγρότες να αντικαταστήσουν τα παλιά σπάταλα αρδευτικά συστήματα , υιοθετώντας το σύστημα στάγδην. Με τη σταγόνα εξοικονομούμε περισσότερο νερό και κάνουμε καλύτερα και οικονομικότερα ποτίσματα», πρόσθεσε ο κ. Λιοντάκης.

Με δεδομένο ότι, από τώρα και μετά θα συνεχίσει να έρχεται καθημερινά νερό στον ταμιευτήρα από τις δυο γεωτρήσεις στα Πολιανά και τη Σαρακήνα των Μύθων, καθώς και από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου, όπου δουλεύουν ασταμάτητα 4 μηχανές, θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά ο αρδευτικός κανονισμός του ΤΟΕΒ, για να μη διψάσει ο κάμπος της Ιεράπετρας, σε περίπτωση που είναι άνυδρη η Άνοιξη και έρθουν πιο όψιμα τα νερά του ερχόμενου χειμώνα.

«Υπολογίζουμε ότι αν δεν έχουμε την Άνοιξη άλλες βροχοπτώσεις, με τα 6,7 εκ. κυβικά μέτρα νερού που έχουμε τώρα στον ταμιευτήρα, θα φτάσουμε το Φθινόπωρο στην έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, να έχουμε στη λεκάνη ηρεμίας των Μπραμιανών, γύρω στα 2,5 εκ. κυβικά μέτρα αρδευτικού νερού υποβαθμισμένης ποιότητας, δηλαδή υψηλής αγωγιμότητας και πολλών χλωρίων. Σήμερα έχουμε 1450 αγωγιμότητα και 250 χλώρια. Η αγωγιμότητα το Φθινόπωρο θα ξεπερνά τα 2.000. Θυμούμαι ότι σε δυο παρόμοιες άνυδρες περιόδους το 1992-1993 και το 1999 είχαμε μείνει ξανά με 2,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα. Το 1999 που φέρναμε νερό από τις πηγές της Μαλαύρας, στον άδειο ταμιευτήρα, είχαμε πάλι αγωγιμότητα που ξεπερνούσε τα 2.100». μας λέει ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Γιάννης Λιοντάκης.

Όσο αργούν τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών, μέχρι να τελειώσουν οι μελέτες και κατασκευαστεί ο νέος μεγάλος αγωγός που θα φέρνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τους Μύθους στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, μέχρι να κατασκευαστεί το διάφραγμα στον ποταμό του Μύρτου και τα δύο μικρά προφράγματα στον Μυρτιανό και τον Καλαμαυκιανό ποταμό, θα συνεχίσουν να καρδιοχτυπούν οι χιλιάδες παραγωγοί των εκτός εποχής πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη, αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί, για την τύχη των καλλιεργειών τους. Γιατί χωρίς αρδευτικό νερό καλής ποιότητας, κανείς δε μπορεί να ελπίζει στην παραγωγή ποιοτικών - ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, και κατ' επέκταση στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News