default-image

Αναβλήθηκε η δίκη για τον πατέρα που ασελγούσε στην κόρη του

Κρήτη
Αναβλήθηκε η δίκη για τον πατέρα που ασελγούσε στην κόρη του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα εκδικαστεί τελικά σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του Ηρακλειώτη πατέρα, ο οποίος φέρεται να ασελγούσε σε βάρος της ανήλικης κόρης του.

Η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη (8/3) στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, ωστόσο αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς ο κατηγορούμενος δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης.

Το Δικαστήριο διόρισε - όπως ορίζει ο νόμος - συνήγορο για την υπεράσπιση του πατέρα. Ο δικηγόρος, ωστόσο, ζήτησε την αναβολή της υπόθεσης για να μελετήσει τη δικογραφία, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από την Έδρα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΣΕΛΓΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΗΛΙΚΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ

Σημειώνεται ότι η αυτή είναι η πρώτη αναβολή της εν λόγω υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να ασελγούσε σε βάρος της 25χρονης - σήμερα - κόρης του σε σχεδόν καθημερινή βάση. Σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Νεάπολης Λασιθίου, ο πατέρας εξανάγκαζε το παιδί του σε ασελγείς πράξεις από την ηλικία των 12 έως και των 17 ετών.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση της Έδρας, ο πατέρας ικανοποιούσε «έτσι τη γενετήσια ορμή του, με την απειλή ότι, εάν το έλεγε σε κάποιον (σ.σ. η κόρη του), θα της προκαλούσε σωματικές βλάβες, και παρά το γεγονός ότι ρητώς η ανήλικη τού δήλωνε με την εν γένει αντίδρασή της και συμπεριφορά της την πλήρη αντίθεσή της στις πράξεις αυτές».

17 χρόνια με αναστολή σε πρώτο βαθμό

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έλαβε χώρα στις 15 Μαΐου του 2015 στο Δικαστικό Μέγαρο της Νεάπολης. Ο κατηγορούμενος δικάστηκε από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από τρεις τακτικούς και τέσσερις λαϊκούς (ένορκους) δικαστές.

Η Έδρα έκρινε τελικά ένοχο τον πατέρα για τις πράξεις του βιασμού κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, για «αποπλάνηση παιδιού κατ' εξακολούθηση σε βάρος παθόντος που συμπλήρωσε τα 10 αλλά όχι τα 13 έτη», καθώς και για «ασέλγεια μεταξύ συγγενών κατ' εξακολούθηση από ανιόντα, κατά την οποία ο κατιών δεν είχε συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του».

Συγκεκριμένα, η Έδρα επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 5 ετών για το βιασμό και ποινή κάθειρξης 10 χρόνων για την πράξη της αποπλάνησης παιδιού που έχει συμπληρώσει τα 10 αλλά όχι τα 13 έτη. Εξάλλου, για την πράξη της ασέλγειας μεταξύ συγγενών, το Κακουργιοδικείο Νεάπολης επέβαλε στον πατέρα ποινή κάθειρξης 10 ετών. Εντέλει, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου καταδίκασε τον κατηγορούμενο πατέρα σε συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών.

Σημειώνεται ότι, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου περί ενοχής του κατηγορούμενου, ο τελευταίος ζήτησε από την Έδρα να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ωστόσο, οι δικαστές απέρριψαν ομόφωνα το εν λόγω αίτημα. Δε συνέβη, πάντως, το ίδιο με το αίτημα του πατέρα να έχει η έφεσή του αναστέλλουσα δύναμη.

Ειδικότερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου έκρινε ότι η έφεση του καταδικασθέντος πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ως αποτέλεσμα, ο πατέρας αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Σημειώνεται, πάντως, ότι η απόφαση της Έδρας περί αναστέλλουσας δύναμης της έφεσης του καταδικασθέντος ελήφθη υπό τον όρο της εμφάνισης του πατέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα. Τέλος, επισημαίνεται ότι του απαγορεύτηκε και να προσεγγίζει τόσο την κόρη του, όσο και το σπίτι της.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News